اثر سطح اسیدآمینه لیزین برعملکرد رشد، خصوصیات لاشه، متابولیت‌های خون و بافت‌ ماهیچه سینه جوجه‌های گوشتی سویه راس- 308

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

2 گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران

10.22034/AEJ.2021.288597.2544

چکیده

لیزین مهم‌ترین اسید آمینه ضروری برای رشد و نمو ماهیچه طیور است که تأمین میزان مناسب آن می‌تواند منجر به بهبود عملکرد رشد و تولید گوشت سینه در جوجه‌های گوشتی گردد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک‌روزه سویه راس- 308 با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار از یک تا 42 روزگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه با سطح لیزین پیشنهادی راهنمای پرورش سویه راس 308 (شاهد)، جیره با 10 درصد کاهش سطح لیزین، جیره  با 20 درصد کاهش سطح لیزین، جیره  با 10 درصد افزایش سطح لیزین و جیره با 20 درصد افزایش سطح لیزین بودند که در سه دوره آغازین (یک تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 25 روزگی) و پایانی (26 تا 42 روزگی) اعمال شدند. اثر تغییر سطح اسید آمینه لیزین بر مقدار مصرف خوراک در کل دوره‌های آزمایشی معنی‌دار نبود. در دوره‌های رشد، پایانی و کل دوره پرورش، افزایش سطح اسید آمینه لیزین منجر به بهبود متوسط افزایش وزن دوره و ضریب تبدیل خوراک شد و کاهش سطح لیزین نسبت به سطح احتیاج اثر منفی بر صفات عملکردی داشت (0/05>P). وزن نسبی لاشه و سینه با سطوح بیش تر اسید آمینه لیزین افزایش یافت (0/05>P)، لیکن وزن نسبی ران و اندام‌های داخلی نظیر کبد، طحال، بورس و قلب تحت تأثیر سطح لیزین جیره قرار نگرفت. اثر تیمارها بر متابولیت‌های خون شامل پروتئین تام، آلبومین و تری‌گلیسرید معنی‌دار بود (0/05>P)، اما بر اسید اوریک معنی‌دار نبود. بیش ترین مقدار پروتئین سینه و بیش ترین سطح فیبر در ناحیه بافت سینه مربوط به جوجه‌هایی بود که بیش ترین مقدار اسید آمینه لیزین را دریافت کرده بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن اسید آمینه لیزین به میزان 10 و 20 درصد بیش تر از سطح لیزین پیشنهادی راهنمای پرورش جوجه‌های گوشتی سویه راس-308 می‌تواند در جهت بهبود عملکرد رشد، وزن لاشه و سینه، مقدار پروتئین و بافت ماهیچه سینه جوجه‌های گوشتی در کل دوره پرورش مفید باشد.  

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of lysine level on growth performance, carcass characteristics, blood metabolites and breast muscle tissue of Ross 308 broilers

نویسندگان [English]

  • Elham Molaiee Emamzadeh 1
  • Mozhgan Mazhari 1
  • Nemat Ziaei 2
  • Zahra Roudbari 1
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran.
2 Plant Production Department, Higher Education Complex of Shirvan, Shirvan, Iran
چکیده [English]

Lysine is the main essential amino acid required for muscle building in poultry and preparation of accurate Lys requirements can greatly affect broiler performance and meat yields. This study was carried out in a completely randomized design with 200 Ross broilers. Experimental treatments consisted of a Control diet with lysine requirement based on Ross Aviagen Recommendation, a diet with 10% lower than lysine requirement, a diet with 20% lower than lysine requirement, a diet with 10% more than lysine requirement and a diet with 20% more than lysine requirement. The effect of treatments on feed intake was not significant. In the grower, finisher and overall phase, increasing lysine level led to improved weight gain and feed conversion ratio (P<0.05) and decreasing lysine level had a negative effect on growth performance. The relative weight of carcass and breast increased by increasing lysine level (P<0.05), while the relative weight of femur and other internal organs was unaffected. The effect of lysine level on blood albumin, total protein and triglyceride was significant (P<0.05), but Uric acid was not affected. Most muscle protein percent and area were observed in broilers fed by high levels of lysine. These results imply that increasing lysine levels of diet 10 or 20% more than Ross recommendation can improve growth performance, carcass and breast relative weight, muscle protein percentage and histopathology of broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Lysine
  • Muscle tissue
  • Protein
  • Uric acid
  1. Bateman, A., Roland, D.A. and Bryant, M., 2008. Optimal methionine+cysteine/Lysine ratio for first cycle of egg production in commercial leghorns. International Journal of Poultry Science. 7: 932-939.
  2. Berri, C., Bihan-Duval, E., Debut, M., Santelhoutellier, V., Baeza, E., Gigaud, V., Jego, Y. and Duclos, M.J., 2007. Consequence of muscle hypertrophy on characteristics of pectoralis major muscle and breast meat quality of broiler chickens. Journal of Animal Science. 85: 2005-2011.
  3. Sterling, K.G., Pesti, G.M. and Bakalli, R.I., 2006. Performance of different broiler genotypes fed crude protein and lysine. Poultry Science. 85: 1045-1054.
  4. Cemin, H.S., Vieira, S.L., Stefanello, C., Kipper, M., Kindlein, L. and Helmbrecht, A., 2017. Digestible lysine requirements of male broilers from 1 to 42 days of age reassessed. Plos One. 12(6): 1-13.
  5. National Research Council (NRC). 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
  6. Dozier, W.A., Corzo, A., Kidd, M.T., Tillman, P.B., McMurtry, J.P. and Branton, S.L., 2010. Digestible lysine requirements of male broilers from 28 to 42 days of age. Poultry Science. 89: 2173-2182.
  7. Tian, D.L., Guo, R.J., Li, Y.M., Chen, P.P., Zi, B.B., Wang, J.J. and Liu, F.Z., 2019. Effects of lysine deficiency or excess on growth and the expression of lipid metabolism genes in slow-growing broilers. Poultry Science. 98(7): 2927-2932.
  8. Association of Official Analytical Chemists. 2006. Official Methods of Analysis. 18th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  9. SAS Institute. 2010. SAS User’s Guide: Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, N.C.
  10. Haghpanah, H., Yahyavi, M. and Nokhba Zare, D., 2018. The effect of lysine amino acid on factors of growth and survival of gold fish (carassius aurtus). Journal of Animal Environmental. 10(1): 243-248. (In Persian)
  11. Heidariniya, A., Shahir, H.A., Taheri, H.R. and Hosseini, A., 2014. Standardized ileal digestible lysine requirement of male turkey poults in starter. Journal of Animal Science Research. 24(4): 73-83.
  12. Dozier, W.A. and Payne, R.L., 2012. Digestible lysine requirements of female broilers from 1 to 15 days of age. Journal of Applied Poultry Research. 21: 348-357.
  13. Oliveira, W.P.D., Oliveira, R.F.M.D., Donzele, J.L., Albino, L.F.T., Campos, P.H.R.F., Balbino, E.M. and Pastore, S.M., 2013. Lysine levels in diets for broilers from 8 to 21 days of age. Revista Brasileira de Zootecnia. 42(12): 869-878.
  14. Fakhraei, J., Lotfollahian, H., Shivazad, M. and Chamani, M., 2011. Effects of different levels of lysine amino acid in Arian broiler breeder’s diets on immunity and some blood biochemical traits. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 90: 48-57.
  15. Hernandez, F., Lopez, M., Martinez, S., Megias, M.D., Catala, P. and Madrid, J., 2012. Effect of low-protein diets and single sex on production performance, plasma metabolites, digestibility, and nitrogen excretion in 1- to 48-day-old broilers. Poultry Science. 91: 683-692.
  16. Wen, C., Chen, X., Chen, G.Y., Wu, P., Chen, Y.P., Zhou, Y.M. and Wang, T., 2014. Methionine improves breast muscle growth and alters myogenic gene expression in broilers. Journal of Animal Science. 92: 1068-1073.
  17. Yazarloo, M., Sharifi, D., Shariatmadari, F. and Salehi, A., 2014. Response of japanees quail to different level of energy and lysine during growth period. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 112: 203-212.
  18. Hocquette, J.F., Tesseraud, S., Cassar-Malek, I., Chilliard, Y. and Ortigues-Marty, I., 2007. Responses to nutrients in farm animals: implications for production and quality. Animal. 1297-1313.
  19. Bahrani, A., Ghorbani, R., Fooladi, J. and Nojavan, S., 2020. Investigation of Amino Acids composition in Common Carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) using High-performance Liquid Chromatography (HPLC) and Thin Layer Chromatography (TLC) from the southern of Caspian Sea. Journal of Animal Environmental. 12(3): 207-214. (In Persian)
  20. Leeson, S. and Summers, J.D., 2008. Scott’s Nutrition of the Chicken, 4th ed. University Books, 5uelph, Ontario, Canada. 125-128.
  21. Corzo, A., Kidd, M.T., Dozier, W.A., Pharr, G.T. and Koutsos, E.A., 2007. Dietary threonine needs for growth and immunity of broilers raised under different litter conditions. Journal of Applied Poultry Research. 16: 574-582.
  22. Marcu, A., Vacaru-Opriş, I., Dumitrescu, G., Marcu, A., Ciochina, L.P., Nicula, M. and Kelciov, B., 2013. Effect of diets with different energy and protein levels on breast muscle characteristics at broiler chickens. Scientific Papers Animal Science Biotechnology. 46(1): 333-340.
  23. Yalcin, S., Sahin, K., Tuzcu, M., Bilgen, G., Izzetoglu, G.T. and Lsik, R., 2018. Muscle structure and gene expression in pectoralis major muscle in response to deep pectoral myopathy induction in fast- and slow-growing commercial broilers. British Poultry Science. 1466-1799.
  24. Brito, J.L.L., Dutra, T.N., Dias, L.T., Barbosa, C.S., Nascimento, A.P.G., Pinto, L.F.T., Albino, R.P.M., Fernandes, M.S. and Melo, J.S., 2016. Effect of dietary lysine on performance and expression of electron transport chain genes in the pectoralis major muscle of broilers. Animal. 11(5): 778-783.