بررسی تغییرات عیار آنتی بادی ویژه واکسن نیوکاسل در جوجه‌های گوشتی به دنبال دریافت مکمل گیاهی بیوهربال (حاوی عصاره سیر و آویشن)

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 بخش بیماری های طیور، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

در این پژوهش سی و سه هزارقطعه جوجه یک روزه‌ گوشتی خریداری و به ­طور تصادفی به 2 گروه مساوی تقسیم شدند. جوجه ­های گروه A، مکمل گیاهیبیوهربال را به­ میزان 200 میلی ­لیتر در هزار لیتر آب آشامیدنی در کل دوره پرورش دریافت کردند­. جوجه­ های گروه B به ­عنوان گروه شاهد، مکملگیاهیبیوهربال را دریافت نکردند. جوجه ­های هر دو گروه ضد بیماری نیوکاسل با واکسن ویتابرون در سن یک روزگی به ­روش اسپری، درسن 9 روزگی با و اکسن B1 به ­روش قطره چشمی، درسن 20 روزگی با واکسن کلون و درسن 30 روزگی با واکسن لاسوتا در آب آشامیدنی  ایمن شدند. در روزهای 0 (قبل از واکسیناسیون) و پایان دوره  از 35 قطعه از هر گروه، به ­طور تصادفی خون­گیری انجام شد و عیار پادتن علیه واکسن نیوکاسل با آزمایش HI اندازه ­گیری شد. نتایج نشان داد که دریافت 200 میلی ­لیتر مکمل گیاهیبیوهربال در هزار لیتر آب آشامیدنی، عیار پادتن ویژه­ ویروس نیوکاسل را به­ طور معنی ­داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (0/05>P).

کلیدواژه‌ها


  1. Abdulkarimi, R., 2011. Immune response of broiler chickens supplemented with Thyme exteract (thymus vulgaris) in drinking water. Annals of Biological Research. Vol. 2, No. 6, pp: 208-212.
  2. Amooz mehr, A. and Dastar, B., 2009. Effects of alcoholic extract of two herbs (garlic and thymus) on the performance and blood lipids of broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Natural Resources. Vol. 16, pp: 1-8.
  3. Basílico, M.Z., 1999. Inhibitory effect of some spice essential oils on aspergillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin a production. Letters in Applied Microbiology. Vol. 29, pp: 238-241.
  4. Bolukbasi, S.C.; Erhan. M.K. and Ozkan, A., 2006. Effect of dietary thyme oil and vitamin on growth, lipid oxidation, meat fatty acid composition and serum lipoproteins of broilers, South African Journal of Animal Science. Vol. 36, pp: 189-196.
  5. Feizi, A.; Bijanzad, P. and Kaboli, K., 2013. Effects of thyme volatile oils on performance of broiler chickens. European Journal Experimental Biology. Vol. 3, No. 1,pp: 250-254.
  6. Gallili, G.E. and Ben-Nathan, D., 1998. Newcastle disease vaccine. Biotechnology Advances. Vol. 16, pp: 343-366.
  7. Kalantar, M.; Saki, A.A.; Zamani, P. and Aliarabi, H., 2010. Effect of drinking thyme essence on performance, energy and protein efficiency and economical indices of broiler Chickens. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi). Vol. 92, pp: 59-67.
  8. Lee, K.W.; Evert, H.; Kappert, H.J.; Frehner, M.; Losa, R. and Beynen, A.C., 2003. Effect of dietary essential oils on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chicken. British Poultry Science. Vol. 44, pp: 7- 45.
  9. Moshafi, M.H.; Mansouri, S.; Sharififar, F. and Khoshnoodi, M., 2005. In vitro evaluation of Antibacterial and antioxidant effects of the essential oil and extract of Thyme exteract (thymus vulgaris). Journal of Kerman University of Medical Science. Vol. 4, pp: 33-43.
  10. Nobakht, A. and Mehmannavaz, Y., 2010.  Investigation the effects of using of ziziphora (Thymus Vulgaris L.), peppermint (Lamiacea methapiperita), Menta pulagum (oreganum vulgar) Medical plants on performance, EggQuality, Blood and Immunity parameters of Laying Hens, Iranian J of Animal Science. Vol. 41, pp: 129-136.
  11. Patterson, T.A. and Barkholder, K.M., 2003. Application of prebiotics and probiotics in poultry production, Journal of Poultry Science. Vol. 82, pp: 627-637.
  12. Rafiee, A.; Rahimian, Y.; Zamani, F. and Asgarian, F., 2013. Effect of use ginger (Zingiber officinale) and thymus (Thymus vulgaris) extract on performance and some hematological parameters on broiler chicks. Scientia Agriculturae. Vol. 4, No. 1, pp: 20-25.
  13. Rahimi, S.; Teymouri Zadeh, Z.; Karmi Torshizi, M.A.; Omidbaigi, R. and Rokni, H., 2011. Effect of the Three Herbal Extracts on Growth Performance, Immune System, Blood Factors and Intestinal Selected Bacterial Population in Broiler Chickens. Journal of Agricultural Science Technology. Vol. 13, pp: 527-539.
  14. Saleh, N.; Allam, T.; El-latifi, A.A. and Ghazy, E., 2014. The effects of dietary supplementation of different levels of Thyme (Thymus vulgaris) and Ginger (Zingiber officinale) essential oils on performance, hematological, biochemical and immunological parameters of broiler chickens. Global Veterinaria. Vol. 12, No. 6, pp: 736-744.
  15. Samman, S. and Cook, N.C., 1996. Flavonoids chemistry, metabolism, cardio protective effects, and dietary sources. Journal of Nutritional Biochemistry. Vol. 7, pp: 66-76.
  16. Sarica, S.; Ciftci, A.; Demir, E.; Kilinic, K. and Yildirim, Y., 2005. Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science. Vol. 35, No. 1, pp: 61-72.
  17. Shaariat-Samsam, H., 2005. [Selected herbal medicine] Persian. Isfahan: Mani Press. pp: 9-30.
  18. Tschirch, H., 2000. The use of natural plant extracts as production enhancers in modern animal rearing practices. Zeszyly Naukowe Akademici Rolniczej Wroclaw, Zootechnik, XXV. Vol. 376, pp: 25-39.