تأثیر مخلوط تجاری روغن های اسانسی اسید رسینولئیک، کاردانول و کاردول بر تولید و ترکیبات شیر و فراسنجه های خونی گاوهای شیری هلشتاین

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

چکیده

به ­منظور ارزیابی تأثیر افزودنی خوراکی Essential® (مخلوط تجاریاسانس‌های گیاهی اسید رسینولئیک، کاردانول و کاردول)  بر تولید شیر، ترکیبات شیر و فراسنجه­های خون از 20 رأس گاو شیرده هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 20±80 در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمار‌های آزمایشی شامل: شاهد (بدون اسانس) و تیمار اسانس گیاهی (حاوی اسانس گیاهی Essential® به ­مقدار 13/5 گرم در روز به ازاء هر رأس گاو) بود. جیره کاملاً مخلوط حاوی 41/6 درصد یونجه، 2/83 درصد پنبه دانه و 55/57 درصد کنسانتره (براساس ماده خشک) به صورت آزاد به دام‌ها خورانده شد. نتایج نشان داد افزودن اسانس گیاهی Essential® تأثیر معنی‌داری بر میزان تولید شیر و تولید شیر تصحیح شده براساس 4 % چربی نداشت، اما از لحاظ عددی افزایش در تولید شیر تیمار حاوی اسانس گیاهی نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد (0/05<P). ترکیبات شیر دام‌ها ازجمله پروتئین، چربی و لاکتوز شیر به ­طور معنی‌داری تحت تأثیر اسانس گیاهی قرار نگرفت. بین تیمار‌های آزمایشی تفاوت معنی‌داری در سطوح گلوکز، تری گلیسرید، اوره، آلبومین، پروتئین کل، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین خون و آنزیم‌های کبدی مشاهده نشد ولی سطوح کلسترول، الون دی‌آلدهید و ظرفیت آنتی‌اکسیدنی کل افزایش معنی­ داری در تیمار حاوی اسانس نسبت به تیمار شاهد داشت (0/05>P). نتایج آزمایش نشان­ دهنده عدم تأثیر معنی‌دار اسانس گیاهیEssential® بر عملکرد تولیدی کوتاه مدت گاو‌های شیری هلشتاین است ولی با توجه به تأثیر افزودن اسانس Essential® بر ظرفیت آنتی اکسیدانی در دام‌های مورد آزمایش می‌توان تأثیرات مثبت این اسانس بر سلامت دام را انتظار داشت.

کلیدواژه‌ها


  1. Adham, A.A.; Bassiony, M.S.; Abdel Rahman, G.A. and Shehata, A.S., 2014. Effect of cinnamaldehydethymol mixture on growth performance and some ruminal and blood constituents in growing lambs fed high concentrate diet. Jornal of Life Science. Vol. 11, pp: 240-248.                               
  2. Angela, J.F.; Alberto, D.G.; Juan, M.H.V.; Karen, A.B. and Dario, C., 2013. Effects of specific essential oil compounds on the ruminal environment, milk production and milk composition of lactating dairy cows at pasture. Jornal of Animal Feed Science and Technology. Vol. 186, pp: 20-26.
  3. Benchaar, C.; Petit, H.V.; Berthiaume, R.; Ouellet, D.R.; Chiquette, J. and Chouinard, P.Y., 2007. Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. Jornal of Dairy Science. Vol.  90, pp: 886-897.
  4. Benchaar, C.; Petit, H.V.; Berthiaume, R.; Whyte, T.D. and Chouinard, P.Y., 2006. Effects of addition of essential oils and monensin premix on digestion, ruminal fermentation, milk production, and milk composition in dairy cows. Jornal of Dairy Science. Vol.  89, pp: 4352-4364.
  5. Busquet, M.; Calsamiglia, S.; Ferret, A. and Kamel, C., 2006. Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Jornal of Dairy Science. Vol.  89, pp: 761-771.
  6. Busquet, M.; Calsamiglia, S.; Ferret, A.; Cardoza, P.W. and Kamel, C., 2005. Effects of cinnamaldehyde and garlic oil on rumen microbial fermentation in a dual flow continuous culture. J of dairy science. Vol. 88, pp: 2508-2516.
  7. Chaves, A.V.; Stanford, K.; Dugan, M.E.R.; Gibson, L.L.; McAllister, T.A.; Van Herk, F. and Benchaar, C., 2008. Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Jornal of Livestock Science. Vol.  117, pp: 215-224.
  8. Cho, S.Y.; Jun, H.J.; Lee, J.H.; Jia, Y.; Kim, K.H. and Lee, S.J., 2011. Linalool reduces the expression
    of 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA reductase via sterol regulatory element binding protein-2- & ubiquitin dependent mechanisms. FEBS Letters. Vol. 585, pp: 3289-3296.
  9. Crowell, P.L., 1999. Prevention and therapy of cancer by dietary monoterpenes. J of Nutrition. Vol. 129, pp: 775-778.
  10. Wall, E.H.; Doane, P.H.; Donkin, S.S. and Bravo, D., 2014. The effects of supplementation with a blend of cinnamaldehyde and eugenol on feed intake and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science. Vol.  97, pp: 5709-5717.
  11. Gandra, J.R.; Nunes Gil, P.C.; Cônsolo, N.R.B.; Gandra, E.R.S. and Gobesso, A.A.O., 2012. Addition of increasing doses of ricinoleic acid from castor oil (Ricinus communis L.) in diets of Nellore steers in feedlots. Journal of Animal and Feed Sciences. Vol. 21, pp: 566-576.
  12. Kamatou, G.P.P.; Makunga, N.P.; Ramogola, W.P.N. and Viljoen, A.M., 2008. South African Salvia species: A review of biological activities and phytochemistry. Journal of Ethnopharmacology. Vol. 119, pp: 664-672.
  13. Khorami, B.; Vakili, A.R.; Danesh Mesgaran, M., 2014. The effects of some essential oils on feedstuff degradability, nutrient digestibility and performance of Holstein feedlot calves, Animal Science Researches. Vol. 24, pp: 137-150.
  14. Kung, L.Jr.; Williams, P.; Schmidtand, R.J. and Hu, W., 2008. A blend of essential plant oils used as an additive to alter silage fermentation or used as a feed additive for lactating dairy cows. J of dairy science. Vol. 91, pp: 4793-4800.
  15. NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th ed. National Academy Press. Washington. D.C., USA.
  16. Orskov, E.R. and McDonal, I., 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage Jornal of Agricultural Science. Vol.  92, pp: 499-503.
  17. Reza Yazdi, K.; Fallah, M.; Khodaparast, M.; Kateb, F.; Hosseini Ghaffari, M., 2014. Effects of specific essential oil compounds on, eeed intake, milk production, and ruminal environment in dairy cows during Heat Exposure. Jornal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. Vol. 8, pp: 12-19.
  18. Serbester, U.; C ̧ınar, M.; Ceyhan, A.; Erdem, H.; Görgülü, M.; Kutlu, H.R.; Baykal C ̧ elik, L.; Yücelt, Ö. and Cardozo, P.W., 2012. Effect of essential oil combination on performance, milk composition, blood parameters and pregnancy rate in early lactating dairy cows during heat exposure. Journal of Animal Plant Sciences. Vol. 22, pp: 556-563
  19. Tager, L.R. and Krause, K.M., 2011. Effects of essential oils on rumen fermentation, milk production, and feeding behavior in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. Vol. 94, pp: 2455-2464.
  20. Tassoul, M.D. and Shaver, R.D., 2003. Effect of a mixture of supplemental dietary plant essential oils on performance of per parturient and early lactation dairy cows. Journal of Dairy Science. Vol. 92, pp: 1734-1740.
  21. Vakili, A.R.; Khorrami, B.; DaneshMesgaran, M. and Parand, E., 2013. The effects of thyme and cinnamon essential oils on performance, rumen fermentation and blood metabolites in Holstein calves consuming high concentrate diet. Asian Australasian Journal of Animal Science. Vol. 7, pp: 935-944.
  22. Yang, W.Z.; Ametaj, B.N.; He, M.; Benchaar, C. and Beauchemin, K.A., 2010. Cinnamaldehyde in feedlot cattle diets: intake, growth performance, carcass characteristics, and blood metabolites. Journal of Animal Science. Vol. 88, pp: 1082-1092.