ارزیابی تعداد باکتری Salmonella thyphi در گوشت چرخ شده ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) در فرم آزاد و نانوکپسوله گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare) در دمای 4 سانتی گراد در زمان های مختلف نگه داری

نوع مقاله : علوم جانوری

نویسنده

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

چکیده

گیاه رازیانه با نام علمی (Foeniculum Vulgare) از خانواده چتریان (Apiaceae) است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره گیاه رازیانه دارای فرم نانوکپسوله بر باکتری Salmonella typhi و مقایسه تاثیرعصاره‌فرم آزادو فرمنانوکپسوله آن در مهار این باکتری و هم ­چنین دستیابی به بهترین ترکیب و غلظت عصاره گیاه رازیانه جهت پیشگیری و مهار رشد باکتری Salmonella typhi در گوشت چرخ شده ماهی کیلکای معمولی در دمای 4 درجه  سانتی گراد بود. در این مطالعه عصاره الکلی آزاد و نانوکپسوله گیاه رازیانه در دو غلظت 0/5 و 1 درصد بر رفتار باکتری Salmonella thyphiدر گوشت چرخ شده ماهی کیلکا معمولی (Clupeonella cultriventris caspiaمورد ارزیابی قرار گرفت. پوشش مورد استفاده برای تولید نانوکپسوله صمغ عربی با نسبت 3 به 1 بود. رفتار Salmonella thyphi در روزهای 3، 6، 9 و 15 مورد ارزیابی قرار گرفت است. نتایج نشان داد با گذشت زمان فرم نانوکپسوله در غلظت 1% بهترین اثر مهارکنندگی را بر باکتری Salmonella thyphi داشت. با افزایش زمان نگه ­داری ماهی در شرایط دمای 4 درجه سانتی گراد، اثر ضد باکتریایی فرم نانوکپسوله بیش ­تر بوده و فرم آزاد ضعیف ­تر عمل کرده و به فرم شاهد نزدیک ­تر شده و تعداد باکتری در فرم آزاد با گذشت زمان روند صعودی داشت (0/05>p). پیشنهاد می ­گردد که از عصاره آزاد و نانوکپسوله رازیانه در غلظت 1% جهت کاهش بار باکتری­ های بیماری ­زای مولد فساد در سایر فرآورده ­های شیلاتی استفاده گردد که فرم نانوکپسوله آن تاثیر بیش ­تری در کاهش آن دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluating the numbers of bacteria Salmonella thyphi in ground meat of common Kilka fish (Clupeonella cultriventtis caspia) qualified for usual from and nanocapsulate of fennel plant (Foeniculum vulgore) at 4 C temperature in different storage times

نویسنده [English]

  • Omme leila Qaznavi
Young Researchers and Elite Club, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran
چکیده [English]

The fennel plant with scientific name (Foeniculumvulgore) is belong to Apiaceae family. The purpose of this study was to consider the anti-bacterial effect of fennel extract with nanocapsulate against Salmonella typhi bacterium and comparing the effect of the usual form and it’s nanocapsulate form in inhibition of this bacterium and also accessing the best combination and concentration of the fennel extract in order to prevent and inhibit the growth of the bacterium salmonella typhi in minced meat of the common Kilka in 4°C temperature. In this study, free alcoholic and nanocapsulate extract of the plant fennel in the concentration of 0.5% and 1% on the behavior of the bacterium Salmonella thyphi in minced meat of the common Kilka (clupeonella cultriventris caspia) was evaluated. The used coating for producing the Arabic gum nanocapsulate was with the ratio of 3 to 1. The behavior of the bacterium salmonella thyphi in days 3, 6, 9 and 15 of the study was evaluated. The results showed, over time, the capsulate form in 1% concentration, had the best inhibitory effect on the Salmonella typhi bacterium. By increasing the storage time of fish in temperature conditions of 4°C, the degree of anti-bacterial effect nanocapsulate  form was better and free form acted weaker and was closer to the control form and numbers of the bacterium in free form had ascending trend, over time (p<0.05). It is suggested that free and nanocapsulate extract of fennel be used in order to decrease the load of spoilage pathogenic bacteria in other fishery products, that nanocapsulate is more effective to reduce it.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Clupeonella cultriventris caspia
  • Fennel plant
  • Salmonella typhi
  • Inventory effect of the bacterium
  1. اجاق، س.م.؛سحری،م.ع. و رضائی، م.،1383. اثر آنتی اکسیدان­ های طبیعی بر کیفیت ماهی کیلکای معمولی (Clupeonellacultriventris caspia) به هنگام نگه­داری در یخ. مجله علوم و فنون دریایی ایران. سال 3، شماره 4، صفحات 1 تا 7.
  2. چلبیان، ف.؛ نوروزی، ح. و موسوی، س.ا.، 1382. بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس هفت گونه گیاهی از تیره­های مختلف بر برخی از باکتری­ های بیماری ­زا. فصلنامه گیاهان دارویی. سال 7، صفحات 37 تا 41.
  3. رحیمی، م.ک.، 1392. فشرده میکروبیولوژی پزشکی. نشر آییژ. 358 صفحه.
  4. رضایی، م.؛ سحری،م.ع.؛ معینی،س.؛صفری،م.؛رضاییان،م. و غفاری،ف.، 1381. بررسی برخی خصوصیات کیفی چربی کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) در زمان نگه ­داری به­ حالت انجماد. مجله علوم دریایی ایران. شماره 4، صفحات 55 تا 64.
  5. زرگری، ع.، 1383. گیاهان دارویی (جلد 5). چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران. 1010 صفحه.
  6. شعبانپور، ب.؛ اصغرزاده­ کانی، ا.؛ حسینی، ه. و عباسی، م.، 1386. تغییرات کیفیت چربی سوریمی ماهی فیتوفاگ. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 15، صفحات 20 تا 28.
  7. موسوی، م.ح.؛ آخوندزاده ­بستی، ا.؛ میثاقی، ع.؛ جباری­ خامنه، ح.؛ کریم، گ. و زهرایی ­صالحی، ت.، 1389. بررسی اثر اسانس گیاه آویشن شیرازی بر میزان رشد سالمونلا تیفی­موریوم در سوپ جو تجاری. گیاهان دارویی. سال 9، دوره 2، صفحات 109 تا 116. 
  8. Al-Dagal, M.M.and Bazarra, W.A., 1999. Extension of shelf-life of whole and peeled shrimp with organic acid salts and bifidobacteria. Jour of Food Protect. Vol. 62, pp: 51-56.
  9. Arora, D. and Kaur, J., 1999. Antimicrobial activity of spices. Intern J of Antimicrobial Agents. Vol. 12, pp: 257-262.
  10. Aubourg, S.P.; Perez-Alonso, F. and Gallardo, J.M., 2005. Studies on rancidity inhibition in frozen horse mackerel by citric acid and ascorbic acids. European Journal of Lipid Science and Technology. Vol. 106, pp: 232-240.
  11. Banergee, S., 2006. Inhibition of mackerel (Scomber scomberus) muscle lipoxygenase by green tea polyphenols. Food Res. Tech. Vol. 39, pp: 486-491.
  12. Duraipandiyan, V.; Ayyanar, M. and Ignacimuthu,S., 2006. Antimicrobial activity of some ethnomedicinal plants used by Paliyar tribe from Tamil Nadu, India. BMC Comp. Alt. Med. Vol. 6, pp: 35-41.
  13. Fan, W.; Sun, J.; Chen, Y.; Qiu, J.; Zhang, Y. and Chi, Y., 2009. Effects of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry. Vol. 115, pp: 66-70.
  14. Frangos, L.; Pyrgotou, N.; Giatrakou,V.; Ntzimani, A. and Savvaidis, I.N., 2010. Combined effects of salting, oregano oil and vacuum-packaging on the shelf-life of refrigerated trout fillets. Food Microbiology. Vol. 27, pp: 115-121.
  15. Ghaly, A.E.; Dave, D.; Budge, S. and Brooks, M.S., 2010. Fish Spoilage Mechanisms and Preservation Techniques. Review. American Journal of Applied Sciences. Vol. 7, No. 7, pp: 859-877.
  16. Gram, L. and Huss, H.H., 1996. Microbiological spoilage of fish and fish products. International Journal of Food Microbiology. Vol. 33, pp: 121-137.
  17. Gram, L. and Dalgaard, P., 2002. Fish spoilage bacteria problems and solutions. Current Opinion in Biotechnology. Vol. 13, pp: 262-266.
  18. Hamdy Roby, M.H.; Sarhana, M.A.; Selima, K.A.H. and Khalel, K.I., 2013. Evaluation of antioxidant activity, total phenols and phenolic compounds in thyme (Thymus vulgaris), sage (Salvia officinalis), and marjoram (Origanum majorana) extracts. Industrial Crops and Products.Vol. 43, pp: 827-831.
  19. Hefnawy, Y.A.; Moustafa, I.S. and Marth, E.H., 1993. Sensitivity of Listeria monocytogenes to selected spices. Journal of Food Protection. Vol. 56, pp: 876-878.
  20. Huss, H.H., 1995. Quality and quality changes in fresh fish. FAO fisheries technical paper N°. 348, Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations, Rome, Italy.
  21. Kumar, M. and Berwal, J.S., 1998. Sensitivity of food pathogens to cumin (Nigella sativum). J. Appl. Microbiol. Vol. 84, pp: 213-215.
  22. McMeekin, T.A.; Olley, J.N.; Ross, T. and Ratkowsky, D.A., 1993. Predictive Microbiology. John Wiley & Sons Ltd. Chichester, UK.
  23. Ojagh, S.M.; Rezaei, M.; Razavi, S.H. and Hosseini, S.M.H., 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry. Vol. 120, pp: 193-198.
  24. Oussalah, M.; Caillet, S.; Saucier, L. and Lacroix,M., 2007. Inhibitory effects of selected plant essential oils on the growth of four pathogenic bacteria: E. coli O157:H7, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogens. Food control. Vol. 18, pp: 414-20.
  25. Ozogul, F., Polat, A. and Ozogul, Y.,  2004. The effects of modified atmosphere packaging and vacuum packaging on chemical, sensory and microbiological changes of sardines (Sardina pilchardus). Food Chemistry, Vol. 85, pp: 267-273.
  26. Ozyurt, G.; Kuley, E.; Ozkutuk, S. and Ozogul, F., 2009. Sensory, microbiological and chemical assessment of the freshness of red mullet (Mullus barbutus) and gold band goatfish (Upeneus moluccensis) during storage in ice. Food Chemistry. Vol. 114, pp: 505-510.
  27. Shabnam, J.; Sobia, M.; Ibatsam, Kh. Rauf, A. and Saleem Haider, M., 2012. Comparative antimicrobial activity of clove and fennel essential oils against food borne pathogenic fungi and food spoilage bacteria. African Journal of Biotechnology. Vol. 11, No. 94, pp: 16065-16070.
  28. Sallam, K.I., 2006. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. J food control. Vol. 18, pp: 566-575.
  29. Sallam, K.I., 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control. Vol. 18, pp: 566-575.
  30. Sánchez-Gonzalez, L.; Vargas, M.;Gonzalez-Martínez, C.; Chiralt, A. and Chafer, M., 2011. Use of essential oils in bioactive edible coatings. Food Engineering Reviews. Vol. 3, pp: 1-16.
  31. Savvaidis, I.N.; Skandamis, P.N.; Riganakos, K.A.; Panagiotakis, N. and Kontominas, M.G., 2002. Control of natural microbial flora and Listeriamonocytogenes in vacuum packaged trout at 4 and 10°C using irradiation.Journal of Food Protect. Vol. 65, pp: 515-522.
  32. Shirazinejad, A.R.; Noryati, I.; Rosma A. and Darah, I., 2010. Inhibitory effect of lactic acid and Nisin on bacterial and spoilage of chilled shrimp. World academy of science engineering and technology. Vol. 65, pp: 163-167.
  33. Smolinske, S.C., 1992. Handbook of Food, Drug, and Cosmetic Excipients. CRC Press. 448 p.
  34. Vehring, R., 2008. Pharmaceutical particle engineering via spray drying. Pharm. Res. Vol. 25, pp: 999-1022.
  35. Wang, L.; Liu, L.; Holmes, J.; Kerry, J.F. and Kerry, J.P., 2007. Assessment of film-forming potential and properties of protein and polysaccharide-based biopolymer films. J. Food Sci. Technol. Vol. 42, pp: 1128-1138.