مقایسه ویژگی ضداکسیدانی بافت تر و خشک خیار دریایی Holothuria leucospilota

نوع مقاله: سایر

نویسندگان

گروه زیست فناوری دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

چکیده

   ویژگی­ های ضداکسیدانی و آنالیز تقریبی ارزش غذایی خیار دریایی Holothuria leucospilota مورد ارزیابی قرار گرفت. بافت دیواره بدن و اندام ­های احشایی به ­صورت جداگانه، و به دو شکل تازه و خشک­ شده (آبدهی شده) بررسی شدند. سنجش پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات از دیواره بدن به تنهایی و کل بدن انجام شد. عصاره­های آبی، اتانولی و متانولی نمونه­ های دیواره بدن و اندام­ های داخلی از بافت­ های تازه و خشک­ شده (آبدهی شده) توسط آزمون پراکسیداسیون لیپیدی مالون ­دی ­آلدهید و فنول کل مقایسه شدند. نتایج نشان داد پس از خشک کردن و آبدهی دوباره، رطوبت نمونه ­ها کاهش معنی­ داری یافت (0/05>p) و نسبت پروتئین و چربی در نمونه­ ها افزایش داشت. نتایج ارزیابی به ­روش مالون ­دی ­آلدئید (MDA) نشان داد اندام ­های داخلی دارای ویژگی ضداکسیدانی بیش ­تری نسبت به دیواره بدن خیارهای دریایی هستند. بیش ­ترین میزان مالون­ دی ­آلدهید (کم ­ترین خاصیت ضداکسیدانی) در عصاره اتانولی بافت دیواره تازه با مقدار 0/2±1/01 میکرومول در میلی­ گرم وزن خشک و کم ­ترین میزان آن (بیش­ ترین خاصیت ضداکسیدانی) در عصاره آبی اندام­ های داخلی خشک با مقدار 0/03±0/43 میکرومول در میلی­ گرم وزن خشک مشاهده شد. هم­ چنین بیش­ ترین میزان محتوای فنلی در عصاره متانولی بافت دیواره تازه (0/01±1/17 معادل میلی­ گرم گالیک اسید درگرم وزن خشک) و کم ­ترین مقدار فنول کل در عصاره اتانولی اندام­ های داخلی تازه اندازه­ گیری شد (0/02±0/26 معادل میلی­ گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک). تفاوت نتایج ضداکسیدانی مالون ­دی ­آلدئید و فنول کل نشان­ دهنده این است که منشا ویژگی ضداکسیدانی خیار دریایی بررسی شده به ­اجزای دیگری به ­جز ترکیبات فنولی بستگی دارد. ترکیبات زیست­ فعال ضداکسیدانی خیار دریایی H. leucospilota، می ­تواند به عنوان پیش ­ماده داروهای جدید مورد کاوش قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


  1. پیشه­ورزاد، ف.؛ یوسف ­زادی، م.؛ کامرانی، ا.؛ معینی ­زنجانی، ت.؛ علی­ احمدی، آ. و کشاورز ، م.، 2014 . خواص آنتی اکسیدانی عصاره­ های دو گونه خیار دریایی خلیج فارس Holothuria parva و Holothuria leucospilota. نشریه علمی بوم ­شناسی آبزیان. دوره 4، شماره1 ، صفحات 29 تا 34.
  2. Afanas’ ev, I.B., 1991. Superoxide ion: chemistry and biological implications. Vol. 2, CRC press. 296 p.
  3. Althunibat, O.; Ridzwan, B.; Taher, M.; Daud, J.; Jauhari Arief Ichwan, S. and Qaralleh, H., 2013. Antioxidant and cytotoxic properties of two sea cucumbers, Holothuria edulis lesson and Stichopus horrens Selenka. Acta Biologica Hungarica. Vol. 64, No. 1, pp: 10-20.
  4. Aydın, M.; Sevgili, H.; Tufan, B.; Emre, Y. and Köse, S., 2011. Proximate composition and fatty acid profile of three different fresh and dried commercial sea cucumbers from Turkey. International Journal of Food Science & Technology. Vol. 46, No. 3, pp: 500-508.
  5. Beutler, J.A.; McKee, T.C.; Fuller, R.W.; Tischler, M.; Cardellina, J.H.; Snader, K.M. and Boyd, M.R., 1993. Frequent occurrence of HIV-inhibitory sulphated polysaccharides in marine invertebrates. Antiviral Chemistry and Chemotherapy. Vol. 4, No. 3, pp:167-172.
  6. Çakli, Ş.; Cadun, A.; Kişla, D. and Dincer, T., 2004. Determination of quality characteristics of Holothuria tubulosa,(Gmelin, 1788) in Turkish sea (Aegean Region) depending on sun drying process step used in Turkey. Journal of Aquatic Food Product Technology. Vol. 13, No. 3, pp: 69-78. 
  7. changlee, M.V.; Price, R.J. and lampila, L.E., 1989. Effect of processing on proximate composition and mineral content of sea cucumbers (Parastichopus spp.). Journal of Food Science. Vol. 54, No. 3, pp: 567-568.
  8. de Quiros, A.R.B.; Lopez-Hernandez, J. and Simal Lozano, J., 2001. Determination of vitamin C in sea urchin: Comparison of two HPLC methods. Chromatographia. Vol. 53, pp: 246-249. 
  9. Ehsanpour, Z.; Archangi, B.; Salimi, M.; Salari, M.A. and Zolgharnein, H., 2015. Cytotoxic Assessment of Extracted Fractions of Sea Cucumber Holothuria parva on Cancer Cell Line (MCF7) and Normal Cells. Journal of Oceanography. Vol. 6, No. 21, pp: 89-96.
  10. Golriz, D.; Jamili, Sh. and  Ramezani Fard, E., 2017. Evaluation of the antioxidant activity of dried (rehydrate) and fresh sea cucumber, Holothuria parava. ISFJ. Retrieved from http://isfj.ir/article-1-1649-en.html.
  11. Grigor’eva, M.P. and Stepanova, E.N., 1979. Determination of the vitamin E in fish and fish products. Voprosy Pitaniia. Vol. 1, pp: 59-63. 
  12. Janakiram, N.B.; Mohammed, A.; Zhang, Y.; Choi, C.I.; Woodward, C.; Collin, P. and Rao, C.V., 2010. Chemopreventive effects of Frondanol A5, a Cucumaria frondosa extract, against rat colon carcinogenesis and inhibition of human colon cancer cell growth. Cancer Prevention Research. Vol. 3, No. 1, pp: 82-91.
  13. Kariya, Y.; Mulloy, B.; Imai, K.; Tominaga, A.; Kaneko, T.; Asari, A. and Ishii, T., 2004. Isolation and partial characterization of fucan sulfates from the body wall of sea cucumber Stichopus japonicus and their ability to inhibit osteoclastogenesis. Carbohydrate Research. Vol. 339, No. 7, pp: 1339-1346. 
  14. Kei, S., 1978. Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorders determined by a new colorimetric method. Clinica Chimica Acta. Vol. 90, No. 1, pp: 37-43.
  15. Kwon, T. and Watts, B.M., 1964. Malonaldehyde in Aqueous Solution and Its, Role as a Measure of Lipid Oxidation in Foods. Journal of Food Science. Vol. 29, No. 3, pp: 294-302.
  16. Liu, C., 1995. Chinese dietary therapy. Churchill Livingstone.
  17. Ohkawa, H.; Ohishi, N. and Yagi, K., 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Analytical Biochemistry. Vol. 95, No. 2, pp: 351-358. 
  18. Purcell, S.W.; Samyn, Y. and Conand, C., 2012. Commercially important sea cucumbers of the world.
  19. Qi, H.; Zhang, Q.; Zhao, T.; Chen, R.; Zhang, H.; Niu, X. and Li, Z., 2005. Antioxidant activity of different sulfate content derivatives of polysaccharide extracted from Ulva pertusa (Chlorophyta) in vitro. International Journal of Biological Macromolecules. Vol. 37, No. 4, pp: 195-199. 
  20. Ramezani-Fard, E.; Kamarudin, M.S.; Harmin, S.A. and Saad, C.R., 2012. Dietary saturated and omega‐3 fatty acids affect growth and fatty acid profiles of Malaysian mahseer. European Journal of Lipid. Science and Technology. Vol. 114, No. 2, pp: 185-193.
  21. Ravi, C.; Karthiga, A. and Venkatesan, V., 2012. Isolation and biomedical screening of the tissue extracts of two marine gastropods Hemifusus pugilinus (Born, 1778) and Natica didyma (Roding, 1798). Asian Fisheries Science. Vol. 25, pp: 158-169.
  22. Sachindra, N.M.; Bhaskar, N. and Mahendrakar, N.S., 2005. Carotenoids in crabs from marine and fresh waters of India. LWT-Food Science and Technology. Vol. 38, No. 3, pp: 221-225. 
  23. Scherer, R. and Godoy, H.T., 2009. Antioxidant activity index (AAI) by the 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl method. Food Chemistry. Vol. 112, No. 3, pp: 654-658.
  24. Shakouri, A.; Shoushizadeh, M.R. and Nematpour, F., 2016. Antimicrobial Activity of Sea Cucumber (Stichopus variegatus) Body Wall Extract in Chabahar Bay, Oman Sea. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. (In Press).
  25. Singleton, V.L. and Rossi, J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. Vol. 16, No. 3, pp: 144-158. 
  26. Weici, T., 1987. Chinese medicinal materials from the sea. Chinese Medicine. Vol. 1, No. 4, pp: 571-600. 
  27. Wen, J.; Hu, C. and Fan, S., 2010. Chemical composition and nutritional quality of sea cucumbers. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 90, No. 14, pp: 2469-2474. 
  28. Zaki, M.A., 2005. Effects of the crude toxin of sea cucumbers Holothuria atra on some hematological and biochemical parameters in rats. Egypt J Nat Toxins. Vol. 2, pp: 71-86. 
  29. Zhang, Y.; Song, S.; Song, D.; Liang, H.; Wang, W. and Ji, A., 2010. Proliferative effects on neural stem/progenitor cells of a sulfated polysaccharide purified from the sea cucumber Stichopus japonicus. Journal of Bioscience and Bioengineering. Vol. 109, No. 1, pp: 67-72. 
  30. Zhong, Y.; Khan, M.A. and Shahidi, F., 2007. Compositional characteristics and antioxidant properties of fresh and processed sea cucumber (Cucumaria frondosa). Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 55, No. 4, pp: 1188-1192.