بررسی اثرات استفاده از روغن ریزپوشانی شده در جیره غذایی میگوی بزرگ آب شیرین Macrobrachium rosenbergii بر فاکتورهای رشد، آنالیز تقریبی فیله و برخی از خصوصیات فیزیکی پلت

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 دانشکده شیلات و علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، صندوق پستی: 578

2 گروه شیلات، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، صندوق پستی: 4111

چکیده

در این تحقیق تاثیر استفاده از روغن­های ریزپوشانی شده در جیره غذایی میگوی آب شیرین بر پارامترهای رشد و آنالیز تقریبی فیله مورد ارزیابی قرار گرفت. 6 جیره غذایی با میزان پروتئین یکسان (33 درصد) و سه سطح چربی  6، 9 و 12 درصد  تهیه شد که در هر سطح چربی دو جیره ساخته شد که در یکی از جیره­ها (تیمارهای 1، 3 و 5) از روغن بدون ریزپوشانی استفاده شد و در جیره دیگر (تیمارهای 2، 4 و 6) از روغن ریزپوشانی شده استفاده شد. اضافه وزن و ضریب تبدیل غذایی در سطح چربی 12 درصد بین تیماری که روغن آن ریزپوشانی نشده بود (تیمار 5) با تیمار 6 که روغن آن ریزپوشانی شده بود تفاوت معنی­دار (0/05 >P)  نشان دادند. هم­چنین تیمار 6 بیش­ترین نرخ رشد ویژه و شاخص کارایی پروتئین را دارا بود و به­طور معنی­داری (0/05>P) با تیمارهای 1 و 2 تفاوت داشت. اثر سطوح چربی تاثیر معنی­داری در فاکتورهای رشد نشان داد اما  اثر ریزپوشانی و اثر متقابل (اثر سطوح چربی و اثر ریزپوشانی) معنی­داری نبودند (0/05<P). ریزپوشانی کردن در سطح چربی 12 درصد سبب افزایش معنی­دار (0/05>P) در چربی فیله شد و اثر سطوح چربی و اثر ریزپوشانی نیز معنی­دار بود (0/05>P). فاکتورهای فیزیکی پلت تحت تاثیر معنی­دار ریزپوشانی روغن قرار گرفتند (0/05>P). که این تاثیر خصوصاً در سطح چربی 9 و 12 درصد بارزتر بود. درکل ریزپوشانی کردن روغن­ها در سطح چربی جیره 6 درصد هیچ تاثیر معنی­داری بر فاکتورهای رشد، چربی فیله و شاخص­های فیزیکی پلت نداشت.

کلیدواژه‌ها


  1. AOAC (Association of Official Analytical Chemists). 2002. Official Methods of Analysis, 16th edition. AOAC, Arlington, Virginia. 1141 p.
  2. Bæverfjord, G.; Refstie, S.; Krogedal, P. and Asgard, T., 2006. Low feed pellet water stability and fluctuating water salinity cause separation and accumulation of dietary oil in the stomach of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 261, pp: 1335-1345.
  3. Bautista, M.N.; Subosa, P.F. and Lavilla-Pitogo, C.R., 1992. Effects of antioxidants on feed quality and growth of (Penaeus monodon) juveniles. Journal of Sci. Food Agri. Vol. 60, pp: 55-60.
  4. Cavalcanti, W.B., 2004. The effect of ingredient composition on the physical quality of pelleted feeds: a mixture experimental approach. Ph.D. dissertation. Manhattan, KS: Kansas State University. 124 p.
  5. Christiaan, M.; Beindorff, S. and Jan Zuidam, N., 2010. Encapsulation technologies for active food ingredients. Springer. 400 p.
  6. Draganovic, V.; van der Goot, A.J.; Boom, R. and Jonkers, J., 2014. Assessment of the effects of fish meal, wheat gluten, soy protein concentrates and feed moisture on extruder system parameters and the technical quality of fish feed. Ani. Feed Sci. and Tech. Vol.165, pp:238-250.
  7. Du, L. and Niu, C.J., 2003. Effects of dietary substitution of soya bean meal for fish meal on consumption, growth, and metabolism of juvenile giant freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii. Aquacul. Nut. Vol. 9, pp:139-143.
  8. FAO. 2015. Aquaculture development 5. Use of wild fish as feed in aquaculture. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries. No. 5, Suppl. 5. FAO, Rome. 79 p.
  9. Gleeson, V.; Sullivan, M. and Evans, A., 1999. Optimisation of the physical quality of aquaculture feeds processed by twin screw extrusion. An empirical modelling approach using response surface methodology. II. Partial replacement of fishmeal by grain legume protein concentrates in feeds for Atlantic salmon (Salmo salar). In: Fishmeal Replacement in Aquaculture Diets, Feed Processing (Evans, A), 80Final Report of Project 93/120-06 to the Fisheries research & development corporation, Canberra, Australia. 46 p.
  10. Glencross, B.; Rutherford, N. and Hawkins, W., 2011. A comparison of the growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) when fed soybean, narrow-leaf or yellow lupin meals in extruded diets. Aquacult. Nutr. Vol. 17, pp: 317-325.
  11. Goda, A.M.A.S., 2008. Effect of dietary protein and lipid levels and protein-energy ratio on growth indices, feed utilization and body composition of freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (de Man 1879) post larvae. Aquacul. Res. Vol. 39. pp: 891- 901.
  12. Hossain, M.A. and Islam, M.S., 2006. Optimization of stocking density of freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (de man) in carp polyculture in Bangladesh. Aquacul. Res. Vol. 37, pp: 994-1000.
  13. Jafari, S.M.; Assadpoor, E.; He, Y. and Bhandari, B., 2008. Encapsulation Efficiency of Food Flavours and Oils during Spray Drying. Drying Tech. Vol. 26. pp: 816-835.
  14. KabirChowdhury,M.A.;El-Haroun,E.R.;Goda, A.M.S.; Wafa, M.A. and Salah El-Din, S.A., 2007. Growth performance of post-larval freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (deMan1879) at different dietary protein levels and feeding times. Aquaculture Vol. 275, pp: 1120-1130.
  15. Mukhopadhyay, P.K.; Rangacharyulu, P.V.; Mitra, G. and Jana, B.B., 2008. Applied nutrition in freshwater Prawn, Macrobrachium rosenbergii culture. Journal Appl. Aquacul. Vol.13, pp: 317-340.
  16. Mai, J. and Kinsella, J.E., 1979. Changes in lipid composition of cooked minced carp (Cyprinus carpio) during storage time. Journal of Food Scie. Vol. 44, pp:1619-1624.
  17. Nalladurai, K. and Vance, M., 2009. Factors affecting strength and durability of densified biomass products (Review). Biom. and bioen. Vol. 33, pp: 337-359.
  18. New, M.B., 1995. Status of freshwater prawn farming: a review. Aquacu. Rese. Vol. 26, pp: 1-54.
  19. New, M.B.; Valenti, W.C.; Tidwell, J.H. and Dabrama, L.R., 2010. Freshwater Prawns Biology and Farming. Blackwell Publishing Ltd. 570 p.
  20. Poadas, B.C., 2004. Effects of two palletized feed formulations on experimental freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii, pond production, processing and costs. Journal Appl. Aquacul. Vol. 16, pp: 155-165.
  21. Rosas-Romero, A.J. and Morton, I.D., 1977. Competitive oxidation of fatty acids: Effects of the carbonyl group and saturated fatty acids. Journal of Food Sci. and Agricul. Vol. 28, pp: 921-926.
  22. Samuelsen, T.A.; Mjos, S.A. and Oterhals, A., 2014. Influence of type of raw material on fish meal physicochemical properties, the extrusion process, starch gelatinization and physical quality of fish feed. Aquacul. Nutr. Vol. 20, pp: 410-420.
  23. Sorensen, M.; Luyen, G.Q.N.; Storebakken, T. and Overland, M., 2010. Starch source, screw configuration and injection of steam into the barrel affect physical quality of extruded fish feed. Aquacul. Res. Vol. 41, pp: 419-432.
  24. Sorensen, M., 2012. A review of the effects of ingredient composition and processing conditions on the physical qualities of extruded high-energy fish feed as measured by prevailing methods. Aquaculture Nutr. Vol. 18, pp:233-248.
  25. Staurnes, M.; Andorsdottir, G. and Sundby, A., 1990. Distended, water filled stomach in sea farmed rainbow trout. Aquaculture. Vol. 90, pp:333-343.
  26. Thomas, M.; Van Vliet, T. and Van der Poel, A.F.B., 1998. Physical quality of pelleted animal feed 3. Contribution of feedstuff components. Anim. Feed Sci. Technol. Vol. 70, pp: 59-78.
  27. Vest, L., 1993. Southeastern survey: factors which influence pellet production & quality. Feed Manag. Vol. 44. pp:60-80.
  28. Young, S.L.; Sarda, X. and Rosenberg, M., 1993. Microencapsulating properties of whey proteins. Journal of Dairy Sci. Vol. 76, pp: 2868-2877.