بهبود فراسنجه های کیفی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ با افزودن عصاره نعناع فلفلی در رقیق کننده

نوع مقاله: فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

هدفاینپژوهشبررسیتأثیر عصارهگیاهنعناع فلفلیبه ­عنوان یکآنتی­ اکسیدانطبیعیبرکیفیتاسپرممنجمد-یخ­گشاییشدهقوچبود. برای این منظور از چهار رأس قوچ مغانی هفته ‏ای دو بار اسپرم‏ گیری شد و انزال­ ها به­ طور یکسان باهم مخلوط شدند. سپس نمونه‏ ها با رقیق‏ کننده حاوی سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی (0، 2، 4، 8، 12 و 16 میلی ­لیتر در دسی ­لیتر محلول رقیق­ کننده) رقیق شدند. نمونه ­هاپسازطیمراحلسردسازیو انجمادتازمانارزیابیدرداخلازتمایعنگه­ داریشدند. بعد از یخ‏ گشایی، پارامترهای تحرک به ­وسیله سیستم کاسا، زنده‏ مانی به ­روش رنگ‏ آمیزی ائوزین-نیگروزین و تست یکپارچگی غشایی با محلول هیپواسموتیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن عصاره در سطوح 4 و 8 میلی ­لیتر، درصد تحرک کلی اسپرم ­ها را افزایش داد (0/05<P). هم­ چنین غلظت 4 میلی­ لیتر عصاره به­ طور معنی ­داری تحرک پیش ­رونده اسپرم ­ها را نسبت به گروه شاهد و گروه ­های تیماری حاوی سطوح بالاتر بهبود داد (0/05<P). در رقیق­ کننده حاوی 8 میلی ­لیتر عصاره، درصد صفات LIN، STR و VSL بالاتر بود (0/05<P). هم چنین افزودن سطوح 4 و 8 میلی ­لیتر عصاره، پارامترهای VCL و VAP را بهبود داد (0/05<P). سطوح 4 و 8 میلی ­لیتر عصاره، درصد زنده­ مانی ویکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم ­ها را نسبت به گروه شاهد بهبود داد (0/05<P)، اما ریختشناسیاسپرم­ ها تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در نتیجه استفاده از عصاره نعناع فلفلی در رقیق‏ کننده منی منجر به بهبود کیفیت اسپرم منجمد-یخ­ گشایی شده قوچ شد که این اثر وابسته به دوز بود.

کلیدواژه‌ها


  1. Agarwal, A.; Nallella, K.P.; Allamaneni, S.S. and Said, T.M., 2004‎. Role of antioxidants in ‎treatment of male ‎infertility: an overview of the literature. Reproductive BioMedicine Online. Vol.‎ 8, pp: 616-627. ‎
  2. Aitken, R.J. and Sawyer, D., 2003. The human spermatozoon not waving but drowning. Advances in Experimental Medicine and Biology. Vol. 518, pp: 85-98.
  3. Andrabi, S.M.H., 2007. Fundamental principles of cryopreservation of Bos taurus and Bos indicus bull spermatozoa. Mini review. Int. International Journal of Agriculture and Biology. Vol. 9, pp: 367-369.
  4. Arora, A.; Nair, G.M. and Strasburg, M.G., 1998. Structure activity relationships for antioxidant activities of a series of flavonoids in a liposomal system. Free Radical Biology & Medicine. Vol. 24, pp: 1355-1363.
  5. Bailey, J.L.; Bilodeau, J.F. and Cormier, N., 2000. Semen cryopreservation in domestic animals: A damaging and capacitating phenomenon. Journal of Andrology. Vol. 21, pp: 1-7.
  6. Bilodeau, J.F.; Chatterjee, S.; Sirard, M.A. and Gagnon, C., 2000. Levels of antioxidant ‎defenses are decreased in bovine spermatozoa after a cycle of freezing and thawing. MolecularReproduction and Development. Vol. 55, pp: 282-288.
  7. Blokhina, O.; Virolainen, E. and Fagerstedt, K.V., 2003. Antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress: a review. Annals of Botany. Vol. 91, 179 p.
  8. Chatterjee, S.; Lamirande, E. and Gagnon, C., 2001. Cryopreservation alters membrane ‎sulfhydryl ‎status of bull spermatozoa: protection by oxidized glutathione. Molecular Reproduction and Development. Vol. 60, pp: 498-506.
  9. Clulow, J.R.; Mansfield, L.J.; Morris, L.H.A.; Evans, G. and Maxwell, W.M.C., 2008. A comparison between freezing methods for the cryopreservation of stallion spermatozoa, Animal Reproduction Science. Vol. 108, pp: 298-308.
  10. Daghigh Kia, H.; Farhadi, R.; Ashrafi, I. and Mehdipour, M., 2016. Anti-oxidative effects of ethanol extract of origanum vulgare on kinetics, microscopic and oxidative parameters of cryopreserved Holstein bull spermatozoa. Iranian Journal of Applied Animal Science. Vol. 6, No. 4, pp:783-789.
  11. Daghigh Kia, H.; Olfati-Karaji, R.; Hoseinkhani, A. and Ashrafi, I., 2014. Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) extracts and glutathione antioxidants on bull semen quality after cryopreservation. Spanish Journal of Agricultural Research. Vol. 17, No. 12, pp: 98-105.
  12. Hadian, J.; Ghasemnezhad, M. and Ranjbar, H., 2008. Antifungal potency of some essential oils in control of postharvest decay of strawberry caused by Botrytis cinerea, Rhizopus stolonifer and Aspergillus niger. Journal of Essential Oil Research. Vol. 11, pp: 553-562.
  13. Hammerstedt, R.H.; Graham, J.K. and Nolan, J.P., 1990. Cryopreservation of mammalian sperm: what we ask them to survive. Journal of Andrology. Vol. 11, pp: 73-88.
  14. Javanmardi, J.; Stushnoffb, C.; Lockeb, E. and Vivancob, J.M., 2003. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions. Food Chemistry. Vol. 83, pp: 547-555.
  15. Khodaei Motlagh, M.; Sharafi, M.; Zhandi, M.; Mohammadi-Sangcheshmeh, A.; Shakeri, M.; Soleimani, M. and Zeinoaldini, S., 2014. Antioxidant effect of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract in soybean lecithin-based semen extender following freeze thawing process of ram sperm. Cryobiology. Vol. 69, pp: 217–222
  16. Kurşat, M.; Emre, I.; Yilmaz, Ӧ. and Erecevit, P., 2011. Antioxidant and antimicrobial activity in the seeds of Origanum vulgare L. subsp. gracile (C. Koch) Ietswaart and Origanum acutidens (Hand. -Mazz.) Ietswaart from Turkey. Grasas y Aceites. Vol. 62, No, 4, pp: 410-417.
  17. Lessard, C.; Parent, S.; Leclerc, P.; Bailey, J.L. and Sullivan, R., 2000. Cryopreservation Alters the Levels of the Bull Sperm Surface Protein P25b. Journal of Andrology. Vol. 21, pp: 700-707.
  18. Lotfipour, F.; Samiee, M. and Nazemiyeh, H., 2007. Evaluation of the antibacterial activity of Salvia sahendica and Phlomis caucasica. Pharmaceutical sciences, Journal of Faculty of Pharmacy, Tabriz University of Medical Sciences. Vol. 1, pp: 29-34.
  19. Malo, C.; Gil, L.; Gonzalez, N.; Martínez, F.; Cano, R.; de Blas, I. and Espinosa, E., 2010. Anti-oxidant supplementation improves boar sperm characteristics and fertility after cryopreservation: comparison between cysteine and rosemary (Rosmarinus officinalis). Cryobiology. Vol. 61, pp: 142-147.
  20. Malo, C.; Gil, L.; Cano, R.; Martínez, F. and Galé, I., 2011. Antioxidanteffect of rosemary ‎‎(Rosmarinusofficinalis) on boar epididymal spermatozoa during cryopreservation. ‎Theriogenology. Vol. 75, pp: 1735-1741. ‎
  21. Rice-Evans, C.; Miller, N.J. and Paganga, G., 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Sciences. Vol. 2, pp: 152-159.
  22. Roca, J.; Gil, M.A.; Hernandez, M.; Parrilla, I.; Vazquez, J.M. and Martinez, E.A., 2004. Survival and fertility of boar spermatozoa after freeze–thawing in extender supplemented with butylated hydroxytoluene. Journal of Andrology. Vol. 25, pp: 397-405.
  23. Sikka, S.C., 2001. Relative impact of oxidative stress on male reproductive function. Current Medicinal Chemistry. Vol. 8, pp: 851-862. ‎
  24. Talpur, A.D., 2014. Mentha piperita (Peppermint) as feed additive enhanced growth performance, survival, immune response and disease resistance of Asian seabass, Lates calcarifer (Bloch) against Vibrio harveyi infection. Aquaculture. Vol. 420, pp: 71-78.
  25. Vahedi, V.; Hedayat Evrigh, N.; Behroozlak, M. and Dirandeh E., 2018. Antioxidant effects of thyme (Thymus vulgaris L.)extract on ram sperm quality during cryopreservation. Vol. 8, No. 2, pp: 263-269
  26. Yanishlieva, N.V. and Marinova, E.M., 1996. Antioxidative effectiveness of some natural antioxidants in sunflower oil. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung. Vol. 203, No. 3, pp: 220-223.
  27. Zanganeh, Z.; Zhandi, M.; Zare Shahneh, A.; Najafi, A.; Mahdi Nabi, M. and Mohammadi-Sangcheshmeh, A., 2013. Does rosemary aqueous extract improve buck semen cryopreservation? Small Ruminant Research. Vol. 114, No. 1, 120 p.