اثر مکمل غذایی آستاگزانتین بر عملکرد رشد، بقاء و برخی شاخص های ایمنی ذاتی لارو قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله: علوم جانوری

نویسندگان

1 گروه بهداشت و بیماری آبزیان، دانشکده دامپزشکی شیراز، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

2 گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران

چکیده

آبزی­ پروری متراکم منجر به افزایش استرس، شیوع بیماری باکتری و درنهایت تلفات می­ گردد. تحقیق حاضر به­ منظور بررسی اثر مکمل غذایی آستاگزانتین بر عملکرد رشد، بقاء و برخی شاخص ­های ایمنی لارو قزل ­آلای ­رنگین ­کمان (Oncorhynchus mykiss) به ­مدت 60 روز صورت گرفت. به ­این منظور، تعداد 360 قطعه لارو قزل ­آلای ­رنگین کمان با میانگین وزنی 0/01±0/13 گرم، در یک طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (10 قطعه در هر تکرار) تقسیم شدند و به ­ترتیب با رژیم ­های غذایی حاوی 0، 50، 100 و 150 میلی­ گرم آستاگزانتین بر کیلوگرم غذا مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که رژیم ­های حاوی آستاگزانتین بر کیلوگرم غذا، تفاوت معنی  داری در شاخص ­های رشد، بقاء و ایمنی ذاتی در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند (0/05>P). بالاترین وزن نهایی، افزایش وزن به­ دست آمده، ضریب رشد ویژه، نسبت کارایی پروتئین، بقاء، پروتئین تام و گلوبولین در تیمار حاوی 100 میلی­ گرم آستاگزانتین بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با بقیه تیمار­ها دارای تفاوت معنی­ دار بود (0/05>P). بیش  ترین فعالیت لیزوزیم و آلیومین در تیمار­های حاوی 150 میلی­ گرم آستاگزانتین بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با بقیه تیمار­ها تفاوت معنی ­داری را نشان دادند (0/05>P). در مجموع براساس نتایج این تحقیق، افزودن 100 میلی­ گرم مکمل غذایی آستاگزانتین بر کیلوگرم جیره غذایی ماهی قزل ­آلای­ رنگین ­کمان به­ منظور بهبود شاخص ­های رشد، بقاء و پاسخ­ های ایمنی ذاتی در این ماهی پیشنهاد می ­شود.

کلیدواژه‌ها


  1. Aathi, K.; Ramasubramanian, V.; Uthayakumar, V. and Munirasu, S., 2013. Effect of supplemented diet on survival, growth, hematological, biochemical and immunological responses of Indian major carp labeo rohita. InternationalResearchJournalofPharmacy. Vol. 4. No. 5, pp: 141-147.
  2. Ahmadi, S.; Farhangi, M.; Rafii, G.R. and Ghaednia, B., 2008. Effect of different levels of astaxsnthin on growth parameters and survival in Litopenaeus vannamei. Journal of Marine Sciences and Technology. Vol. 1-2, pp: 1-12.
  3. Beutner, S.; Bloedorn, B.; Frixel, S.; Blanco, I.H.; Hoffman, T. and Martin, H., 2001. Quantitative assessment of antioxidant properties of natural colorants and phytochemicals: carotenoids, flavonoids, phenols and indigoids. The role of  β-carotene in antioxidant functions. J of the Science of Food Agriculture. Vol. 81, pp: 559-568.
  4. Burtis, C.A.; Ashwood, E.R. and Brund, D.E., 1994. Tietz Textbook of Clinical Chemistry (5thed.).W.B.Sunders Company. Philadelphia. USA. 560 p.
  5. Chein, Y.H. and Jeng, S.C., 1992. Pigmentation of kuruma  prawn, Penaeus japonicus bate, by various pigment  sources and levels and feeding regimes. Aquaculture. Vol. 102, pp: 333-346.
  6. Chew, B.P.; Wong, M.W.; Park, J.S. and Wong, T.S., 1999. Dietary b-carotene and astaxanthin but not canthaxanthin stimulate splenocyte function in mice, Anticancer Research.  Vol. 19, pp: 5223-5227
  7. Christiansen, R.; Lie, Q. and Torrissen, O.J., 1994. Effect of astaxanthin and vitamin A on growth and survival during first feeding of Atlantic salmon, Salmo salar L. Aquaculture and Fisheries Management. Vol. 25, pp: 903-914.
  8. Ellis, A.E., 1990. Lysozyme Assays:In Stolen JS, Fletcher TC, Anderson DP, Roberson BS,Van Muiswinkel WB, editors.Techniques in :Fish Immunology. Fair Haven, NJ: SOS Publications. 650 p.
  9. Faghani, T.; Soltani, M.; Shamsae, M. and Matinfar, A., 2013. The effect of dietary natural Astaxanthin (Haematococcus pluvialis) on the growth parameters, carcases and liver chemical composition injuvenile beluga (Huso huso Linnaeus, 1758). Journal of Marine Biology, Islamic Azad University, Ahvaz Branch. Vol. 5, pp: 69-78.
  10. Farhangi, M.; Ahmadi, S.; Rafii, G.R.; ghaednia, B. and Taghavi, R., 2013. Effect of different levels of dietary astaxantin on biochemical parameters and non- specific immune in Litopenaeus vannamei against low oxygen stress J of Marine Sciences and Technology. Vol. 2, pp: 103-114.
  11. Guerin, M.; Huntley, M.E. and Olaizola, M., 2003. Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition. Trends Biotechnology. Vol. 21, pp: 210-216.
  12. Harikrishnan, R.; Kim, J.; Balasundaram, C. and Heo, M., 2012. Immunomodulatory effects of chitin and chitosan enriched diets in Epinephelus bruneus against Vibrio alginolyticus infection. Aquaculture. Vol. 326, pp: 46-52.
  13. Hussein, G.; Sankawa, U.; Goto, H.; Matsumoto, K. and Watanabe, H., 2006. Astaxanthin,  a carotenoid with potential in human health and nutrition. Journal of Natural Products. Vol. 69, pp: 443-449.
  14. Ilyasov, Y. and Golovin, P., 2003. The effect of NatuRose® on growth, survival and physiological state of twoyear-old marketable sturgeons. On file at Cyanotech Corporation.
  15. Kumar, S.; Sahu, N.P.; Pal, A.K.; Choudhury, D.; Yengkokpam, S. and Mukherjee, S.C., 2005. Effect of dietary carbohydrate on haematology, respiratory burst activity and histological changes in Labeo rohita juveniles. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 19, pp: 331-344.
  16. Li, M.; Wu, W.; Zhou, P.; Xie, F.; Zhou, Q. and  Mai, K., 2014. Comparison effect of dietary astaxanthin and Haematococcus pluvialison growth performance, antioxidant status and immune response  of  large yellow  croaker Pseudosciaena  crocea. Aquaculture. Vol. 434, pp: 227-232.
  17. Liu, F.; Shi, H.; Guo, Q.; Yu, Y.; Wang, A.; Lv, F. and Shen, W., 2016. Effects of astaxanthin and emodin on the growth, stress resistance and disease resistance of yellow catfish (Pelteobagrus fulvidraco). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 51, pp: 125-135.
  18. Merchie, G.; Kontara, E.; Lavens, P.; Robles, R.; Kurmaly, K. and Sorgeloos, P., 1998. Effect of  vitamin  C and astaxanthin on stress and disease resistance of postlarval tiger shrimp, Penaeus monodon (Fabricius). Aquacultue Research. Vol. 29, pp: 579-589.
  19. Nakano, T.; Kanmuri, T.; Sato, M. and Takeuchi, M., 1999. Effect of astaxanthin rich red yeast (Phaffia rhodozyma) on oxidative stress in rainbow trout Biochimica et Biophysca Acta. Vol. 426, pp: 119-125.
  20. Niu, J.; Tian, L.X.; Liu, Y.J.; Yang, H.J.; Ye, C.X.; Gao, W. and Mai, K.S., 2009. Effect of dietary astaxanthin on growth, survival and stress tolerance of postlarval shrimp,Litopenaeus vannamei. Journal of World Aquacultue Society. Vol. 40, pp: 795-802.
  21. Ravelo, C.; Magariños, B.; Herrero, M.C.; Costa, L.; Toranzo, A.E. and Romald, J.L., 2006. Use of adjuvanted vaccines to lengthen the protection against Lactococcusis in rainbow trout.Aquaculture. Vol. 251, pp: 153-158.
  22. Rehulka, J., 2000. Influence of astaxanthin on growth rate, condition, and some blood indices of rainbow trout,Oncorhynchus mykiss Aquaculture. Vol. 190, pp: 27-47.
  23. Sugita, H.; Okano, R.; Suzuki, Y.; Iwai, D.; Mizukami, M.; Akiyama, N. and Matsuura, S., 2002. Antibacterial abilities of intestinal bacteria from larvae and juvenile Japanese flounder against fish pathogens.FisheriesScience. Vol.2, No. 68, pp: 1004-1011.
  24. Wahli, T.; Verlhac, V.; Griling, P.; Gabaudan, J. and Aebischer, C., 2003. Influence of dietary vitamin C on the wound healing process in rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) Aquaculture. Vol. 225, pp: 371-386.