اثر اندازه ذرات و مرحله برداشت ذرت علوفه‌ای بر خصوصیات سیلاژ، گوارش پذیری و مصرف اختیاری مواد مغذی گاوهای شیری هلشتاین

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

افزایش محتوای الیاف سیلاژ ذرت به ­واسطه‌ افزایش سن‌ گیاه، در جیره‌ گاوهای شیری، سبب افزایش لایه‌بندی مواد جامد شکمبه‌ای و فعالیت نشخوار و خرد کردن ذرات در شکمبه می‌شود. از طرف دیگر، اندازه‌ ذرات به ­طور انتخابی در شکمبه می‌مانند و این موضوع توجیه­ کننده تفاوت در قابلیت هضم جیره‌های با ترکیبات شیمیایی مشابه است. ذرت علوفه ­ای کشت شده در شرایط استاندارد در مراحل یک سوم خط شیری و دانه خمیری برداشت شد.اثر مرحله برداشت بر خصوصیات سیلویی ذرت علوفه­ ای و اثر مرحله برداشت و اندازه ذرات بر مقدار مصرف و گوارش پذیری مواد مغذی گاوهای شیری هلشتاین با طرح کاملاً تصادفی تجزیه آماری شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد اثر مرحله برداشت بر ترکیب شیمیایی و اسیدهای تخمیری سیلاژ معنی­ دار بود. در ارزیابی ظاهری سیلاژ ذرت علوفه‌ای مرحله برداشت دوم به ­طور معنی‌داری نمره بالاتری به ­خود اختصاص داد. اثر اندازه ذرات و مرحله برداشت بر مصرف ماده‌ خشک و مصرف ترکیبات شیمیایی جیره معنی­ دار بود. مرحله‌ برداشت و اندازه ذرات توانست اثر معنی ­دار بر گوارش­ پذیری ماده خشک و ماده آلی بگذارد. در مجموع جیره‌های حاوی ذرت علوفه‌ای برداشت دوم، فیبر نامحلول در شوینده خنثی غیرقابل هضم (iNDF) بیش ­تر، مصرف ماده‌ خشک بیش ­تر و گوارش ­پذیری ماده خشک و انرژی قابل متابولیسم کم ­تری داشتند. جیره‌های حاوی ذرت علوفه‌ای با اندازه‌ ذرات بلند گوارش­ پذیری ماده‌ خشک پایینتر و گوارش ­پذیری ماده آلی بالاتر داشتند.

کلیدواژه‌ها


  1. شماع‌، م‌. و آصفی،‌ ع‌. ر.، 1380. گزارش‌ طرح‌ استفاده‌ از پسمانده‌های‌ خشک‌ میدان‌های‌ میوه‌ و تره‌بار برای‌ تغذیه‌ گوساله‌های‌ نر پرواری‌. معاونت‌ پژوهش‌ و توسعه‌، سازمان‌ بازیافت‌ و تبدیل‌ مواد، شهرداری‌ تهران‌.
  2. قنبری، ا.؛ احمدیان، ا.؛ میر، ب. و رزمجو، ا.، 1389. بررسی تاثیر زمان برداشت بر ویژگی ­های کمی و کیفی علوفة ذرت. مجله اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی و علف­ های هرز. سال 4، شماره 15، صفحات 41 تا 54.
  3. ولی ­زاده، ر.؛ ناصریان، ع. و اژدری ­فرد، ا.، 1382. بیوشیمی سیلاژ (ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 413 صفحه.
  4. Alderman, G. and Cottrill, B.R., 1995. Energy and protein requirements of ruminants. An advisory manual prepared by the AFRC Technical Committee on Responses to Nutrients. United Kingdom: CAB International, Wallingford, Oxon.
  5. AOAC. 2016. Official methods of analysis, 20th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, D. C, USA.
  6. Bal, M.A.; Shaver, R.D.; Jirovec, A.G.; Shinners, K.J. and Coors, J.G., 2000. Crop processing and chop lengh of corn silage: Effects on intake, digestion and milk production by dairy cows. J. Dairy Sci. Vol. 83, pp: 1264-1273.
  7. Bayat, A.R.; Rinne, M.; Kuoppala, K.; Ahvenjarvi, S. and Huhtanen, P., 2011. Ruminal large and small particle kinetics in dairy cows fed primary growth and regrowth grass silages harvested at two stages of growth. J. Anim Feed Sci and Tech. Vol. 165, pp: 51-60.
  8. Beauchemin, K.A.; Yang, W.Z. and Rode, L.M., 2003. Effects of particle size of alfalfa-based dairy cow diets on chewing activity, rumen fermentation, and milk production. J. Dairy Sci. Vol. 86, No. 630-643.
  9. Beauchemin, K.A. and Yang, W.Z., 2005. Effects of physically effective fiber on intake, chewing activity, and ruminal acidosis for dairy cows fed diets based on corn silage. J. Dairy Sci. Vol. 88, pp: 2117-2129.
  10. Bolsen, K.K.; Ashbell, G. and Weinberg, Z.G., 1996. Silage fermentation and silage additives. Aust. J. Appl. Sci. Vol. 9, pp: 483-493.
  11. Broderick, G.A. and Kang, J.H., 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. Vol. 63, pp: 64-75.
  12. Chase, L.E., 1988. Controlling silage quality. Cornell nutrition conference for feed manufacture, Cornell University, Ithaca, New York. 41 p.
  13. Deriaz, R.E., 1961. Routine analysis of carbohydrates and lignin in herbage. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 12, pp: 152-159.
  14. Faithfull, N.T., 2002. Methods in Agricultural Chemical Analysis: A Practical Handbook. CAB International. 304 p.
  15. Filya, I., 2004. Nutritive value and aerobic stability of whole crop maize silage harvested at four stages of maturity. Anim. Feed Sci. Technol. Vol. 116, pp: 141-150.
  16. Fox, D.G., 2006. Arevised CNCPS feed carbohydrate fractionation Schem for formulating rations for ruminants. J. Anim. Feed Sci. Technol. Vol. 136, pp: 167-190.
  17. Givens, D.I. and Deaville, E.R., 2001. Comparison of major carbohydrate fractions and cell wall digestibility in silages made from older and newer maize genotypes grown in the UK. Anim. Feed Sci. Technol. Vol. 89, pp: 69-82.
  18. Golchin-Gelehdooni, S.; Teimouri-Yansari, A. and Farhadi, A., 2011.  The effects of alfalfa particle size and acid treated protein on ruminal chemical composition liquid particulate, escapable and non escapable phases in Zel sheep. African Journal of Biotechnology. Vol. 10, No. 63, pp: 13956-13967.
  19. Gran, R. and Stock, R., 1994. Harvesting corn and sorghum for silage. University of Nebraska. Extension service. Institute of Agriculture and Natural Resources.
  20. Hatew, B.;van Laar, H.; de Jonge, L.H.; Bannink, A. and Dijkstra, J., 2016. Increasing harvest maturity of whole-plant corn silage reduces methane emission of lactating dairy cows. J. Dairy Sci. Vol. 99, pp: 1-15.
  21. Johnson, L.M.; Harrison, J.H.; Davidson, D.; Robutti, J.L.; Swift, M.; Mahanna, W.C. and Shinners, K., 2002. Corn silage management I: Effects of hybrid, maturity, and mechanical processing on chemical and physical characteristics. J. Dairy Sci. Vol. 85, pp: 833-853.
  22. Kawas, J.R.; Jorgensen, N.A.; Hardie, A.R. and Danelon, J.L., 1983. Changing in feed value of alfalfa with stage of maturity and concentrate level. Dairy Science. Vol. 66, No. 1, 181 p.
  23. Khorvash, M.; Colombatto, D.; Beauchemin, K.A.; Ghorbani, G.R. and Samei, A., 2005. Use of absorbant and inoculants to enhance the quality of corn silage. Canadian Journal of Animal Science. Vol. 86, pp: 97-107.
  24. Kononoff, P.J., 2002. The effect of ration particle size on dairy cows in early lactation. Ph.D. Thesis. The Pennsylvania State Univ. 143 p.
  25. Kononoff, P.J. and Heinrichs, A.J., 2003. The effect of corn silage particle size and cottonseed hulls on cows in early lactation. J. Dairy Sci. Vol. 86, pp: 2438-2451.
  26. Krause, K.M.; Combs, D.K. and Beauchemin, K.A., 2003. Effects of increasing levels of refined cornstarch in the diet of lactating da iry cows on performance and ruminal pH. J. Dairy Sci. Vol. 86, pp: 1341-1353.
  27. Krizsan, S.J.; Ahvenjärvi, S. and Huhtanen, P., 2010. A meta-analysis of passage rate estimated by rumen evacuation with cattle and evaluation of passage rate prediction models. J. Dairy Sci. Vol. 93, pp: 5890-5901.
  28. MAFF/ADAS. 1986. The Analysis of Agricultural Materials, Reference Book 427. HMSO, London.
  29. McDonald. P.; Edwards, R.A.; Greenhalgh, J.F.D. and Morgan, C.A., 1995. Animal Nutrition. Longmans, London.
  30. Menke, K.H. and Stingass, H., 1987. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development. Vol. 28, pp: 7-12.
  31. Mertens, D.R., 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal Dairy Science. Vol. 80, pp:1463-1481.
  32. Mourin˜o, F.; Akkarawongosa, R. and WeimerP.J., 2006. Initial pH as a determinant of cellulose digestion rate by mixed ruminal microorganisms in vitro. J. Dairy Sci. Vol. 84, pp: 848-859.
  33. National Research Council. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 7 th revised ed. National Academic Science, Washington, DC, USA.
  34. Oba, M. and Allen, M.S., 2000. Effects of brown midrib 3 mutation in corn silage on productivity of dairy cows fed two concentrations of dietary neutral detergent fiber: 2. Chewing activity. J. Dairy Sci. Vol. 83, pp: 1342-1349.
  35. Phipps, R.H.; Sutton, J.D.; Beever, D.E. and Jones, A.K., 2000. The effect of crop maturity on the nutritional value of maize silage for lactating dairy cows. 3. Food intake and milk production. Animal Science. Vol. 71, No. 2, pp: 401-409.
  36. Prostko, E.P.; Muir, J.P. and Stokes, S.R., 1998. The influence of harvest timing on forage sorghum silage yield and quality. Cooperative Extension Texas A&M University. Research and Extension Center.
  37. Rezvani-Moghaddam, P. and Nasiri-Mahallati, M., 2000. Study of the effect of harvesting stages on nutrient, yield and planting properties of tree cultivars of forage sorghum. 6th Congress of Agronomy and Plant Breeding Science of Iran. 235 p.
  38. SAS Institute. 2001. SAS User’s Guide. Statistic, Version 8.2 ed. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
  39. Seddighinia, H., 2005. The effect of harvest times on yield and quality of seed sorghum silage. Thesis for MS.c degree in Agronomy, Faculty of Agriculture, Zabol University.  (In Persian)
  40. Shepherd, D.M., 2012. Interactions in rumen pool characteristics by dairy cows fed two concentrations of a co-product from corn wet milling with different forage sources. Presented in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree Master of Science in the Graduate School of the Ohio State University.
  41. Tafaj, M.; Maulbetsch, A.; Zebeli, Q.; Steingass, H. and Drochner, W., 2005. Effects of physically effective fiber concentration of diets consisting of hay and slowly degradable concentrate on chewing activity in mid lactation dairy cows under constant intake level.  Arch. Anim. Nutr. Vol. 59, pp: 313-324.
  42. Tafaj, M.; Junck, B.; Maulbetsch, A.; Steingass, H.; Piepho, H.P. and Drochner, W., 2004. Digesta characteristics of dorsal, middle and ventral rumen of cows fed with different hay qualities and concentrates levels. Arch. Anim. Nutr. Vol. 58, pp: 325-342.
  43. Tan, A.S. and Tumer, S., 1996. Research on the evulation of silage quality of sunflower. J. Aegean Agric. Res. Vol. 6, pp: 45-57.
  44. Teimouri Yansari, A.; Valizadeh, R.; Naserian, A.; Christensen, D.A.; Yu, P. and Eftekhari Shahroodi, F., 2004. Effects of alfalfa particle size and specific gravity on chewing activity, digestibility, and performance of Holstein dairy cows. J. Dairy Sci. Vol. 87, pp: 3912-3924.
  45. Thomas, T.A., 1977. An automated procedure for the determination of soluble carbohydrate in herbage. Journal of Science of Food and Agriculture. Vol. 28, pp: 639-642.
  46. Van Soest, P.J.; Robertson, J.B. and Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. Vol. 74, pp: 3583-3597.
  47. Weatherburn, M.W., 1967. Phenol- hypochlorite reaction for determination of ammonia. Analytical Chemistry. Vol. 39, pp: 971-974.
  48. Woodford, J.A.; Jorgensen, N.A. and Barrington, G.P., 1986. Impact of dietary fiber and physical form on performance of lactating dairy cows. J. Dairy Sci. Vol. 69, pp: 1035-1047.
  49. Zebeli, Q.; Aschenbach, J.R.; Tafaj, M.; Boguhn, J.; Ametaj, B.N. and Drochner, W., 2012. Role of physically effective fiber and estimation of dietary fiber adequacy in high-producing dairy cattle. J. Dairy Sci. Vol. 95, pp: 1041-1056.