بررسی امکان جایگزینی هیدرولیز پوست گاو به جای پودر ماهی در جیره غذایی ماهی زینتی فلاورهورن (Flower horn)

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، صندوق پستی: 181- 19735

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، صندوق‌پستی: 6116- 14155

چکیده

پژوهش حاضر به‌ منظور بررسی امکان جایگزینی هیدرولیز پوست گاو به جای پودر ماهی در جیره غذایی ماهی زینتی فلاورهورن  (Flower horn) صورت گرفت. شاخص ‌های رشد، تغذیه و درصد بازماندگی 216 عدد ماهی با میانگین وزنی و طولی به‌ ترتیب 0/2±95/0 گرم و 0/2±3/7 سانتی‌ متر با استفاده از 6 نوع جیره آزمایشی ایزوکالریک با درصدهای مختلف شامل (صفر، 20، 40، 60، 80 و 100) پروتئین هیدرولیز پوست گاو در قالب 6 تیمار، هر کدام با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در طول دوره 100 روزه، ماهیان هر 20 روز یک‌بار زیست‌ سنجی شدند. در پایان دوره، ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 40 درصد هیدرولیز پوست گاو با میانگین وزن نهایی 3/87 گرم و میانگین افزایش وزن 2/92 گرم، میانگین ضریب تبدیل غذایی (0/31 ±2/06) و میانگین درصد افزایش وزن (76/49 ±290/47) دارای بیش ‌ترین نرخ رشد و جیره حاوی 100 درصد هیدرولیز پوست گاو با میانگین وزن نهایی 2/50 گرم، میانگین افزایش وزن 1/66 گرم، میانگین ضریب تبدیل غذایی (0/48±3/04) و میانگین درصد افزایش وزن (74/37±198 ) کم‌ترین میزان رشد را از خود نشان دادند( P<0/05). بنابراین سطح بهینه برای جایگزینی هیدرولیز پوست گاو به ‌جای پودر ماهی در جیره غذایی ماهی زینتی فلاورهورن (Flower horn) با توجه به اقتصادی‌ تر بودن هزینه ‌های تولید و استفاده از آن، سطح 40 درصد توصیه می‌ گردد.

کلیدواژه‌ها


  1. دادگر، ش.؛ اکبری، ح. و سرپناه، ع.، 1390. اطلس ماهیان آکواریومی آب شیرین. انتشارات موج سبز. تهران. 22 صفحه. 
  2. AOAC.1990. Official Methods of Analysis, 14th edition Association of Official Analytical Chemists. Arlington. VA. 1102 p.
  3. Barlow, S., 1997. Fish meal-supply limits demand. Feed Tech. Vol. 1, No. 1, pp: 34-53.
  4. Emre, Y.; Sevgili, H. and Diler, E., 2003. Replacing Fish Meal with Poultry By-Product in Practical Diets for Miror Carp (Cyprinus carpio) Fingerling. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 3, pp: 81-85.
  5. Erdogan, F.; Erdogan, M. and Gümüş, E., 2012. Effects of Dietary Protein and Lipid Levels on Growth Performances of Two African Cichlids (Pseudotropheus socolofi) and (Haplochromis ahli). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 12, pp: 453-458.
  6. Ergün, S.; Güroy, D.; Tekeşoğlu, H.; Güroy, B. and Çelik, İ., 2010. Optimum dietary protein level for blue streak hap. Labido chromiscaeruleus. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 10, pp: 27-31.
  7. Fowler, L.G., 1991. Poultry by product meal as a dietary protein source in fall chinock salmon diets. Aquaculture. Vol. 99, pp: 309-321.
  8. Gouveia, A.J.R., 1992. The use of poultry byproduct and hydrolised feather meal as a feed for rainbow trout (Oncorynchus mykiss). Publicacoes do Instituto de Zoologia. No. 227, 24 p.
  9. Güroy, D.; Şahin, I.; Güroy, B.; Altin, A. and Merrifield, D.L., 2012. Effect of Dietary Protein Level on Growth Performance and Nitrogen Excretion of the Yellow Tail Cichlid, Pseudotroph eusacei. The Israeli Journal of Aquaculture. Bamidgeh. IJA: Vol. 64, pp: 684-690.
  10. Hardy, R.W., 1996. Alternate protein sources for salmon and trout diets. Animal Feed Science and Chnology. Vol. 59, pp: 71-80.
  11. Hasan, M.R. and Amin, M.R., 1997. Effect of processing techniques on the nutritional quality of poultry offal meal. Bangladesh Journal of Fisheries. Vol. 20, pp: 139-144.
  12. Higgs, D.A.; Markert, J.R.; Macourarie,D.W.;Mcbride,J.R.; Dosanjh, B.S.; Nichols, C. and Hoskins, G., 1979. Development of practical dry diets for coho salmon, Oncorynchus  kisutch, using poultry byproduct meal, feather meal, soybean meal and and rapeseed meal asmajor protein sources. K. Tiews and J.E. Halver (Eds.). Finfish Nutrition and Fish Feed Technology.Vol. II, Hieennemann Gmbh. Berlin. pp: 191-218.
  13. Hu, L.; Yun, B.; Xue, M.; Wang, j.; Wu, X.; Zheng, Y. and Fang, H., 2013. Efects of Fish Meal Quality and Fish Meal Substitution By Animal Protein Blend on Growth Performance, Flesh Quality And Liver Quality of Japanese Sea Bass (Lateolabrax japonicas). Chinese Academy of Agricultural Sciences. Vol.  10, pp: 52-61.
  14. Jauncey, K. and Ross, B., 1982. A guide to tilapia feed and feeding. University of Stirling, Scotland, UK. 278 p.
  15. NRC (National Research Council). .3991 Nutrient Requirements of Fish. National Academy of Sciences. Washington D.C. 128 p.
  16. Parsons, C.M.; Castanon, F. and Han, Y., 1997. Protein and amino acid quality of meat and bone meal.Poult. Sci. Vol. 76, pp: 361-368.
  17. Qinghui, A.; Kangsen, M.; Beiping, T.; Wei, X.U.; Qingyuan, D.; Hongming, M. and Lu, Z., 2006. Replacement of fish meal by meat and bone meal in diets for large yellow croaker, Pseudosciaena crocea. Ocean University of China. Vol. 10, pp: 255-263.
  18. Rumsey, G., 1994. What is the future of fish meal use? Feed International. Vol. 15, pp: 10-16. 
  19. Shepherd, T., 1998. Rendered products in aquaculture feeds. S. Frasen (Ed.). International Aqua Feed. Vol. 4, pp: 13-17.
  20. Steffen, S., 1994. Replacing fish meal with poultry by-product meal in diets for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture. Vol. 12, pp: 27-34.
  21. Tacon, A.G.I., 1987. The nutrition and feeding of farm fish and shrimp a training manual.The essential nutrients. FAO Brasilia Brazil. Vol. 1, 117 p.