تاثیر کیتوزان جیره بر شاخص های رشد و پارامترهای خون شناسی در بچه ماهیان سفید (Rutilus frisii kutum, Kamenskii 1901)

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، صندوق پستی: 487-49175

2 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، صندوق پستی:487-49175

3 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 487-49175

چکیده

مطالعه حاضر به‌ منظورارزیابی اثر کیتوزان به عنوان یک محرک ایمنی بر شاخص‌های رشد و پارامترهای خون‌‌شناسی در بچه‌‌ ماهیان سفید (Rutilus frisii kutum) انجام شد. این تحقیق با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح صفر، 0/25، 0/5، 1 و 2 گرم کیتوزان به ازای هر کیلوگرم جیره تجاری ماهی سفید با سه تکرار طراحی شد. بچه‌ماهیان سفید با میانگین وزنی 0/15 ± 1/76 گرم در آکواریوم به‌ مدت 8 هفته با جیره‌های آزمایشی تا حد سیری تغذیه شدند. پارامترهای اندازه‌ گیری شده شامل معیارهای رشد (وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت و افزایش وزن بدن)،شاخص ‌تغذیه ‌ای(ضریب تبدیل غذا) بود. در پایان دوره آزمایش پارامترهای هماتولوژیک خون بچه‌ماهیان مورد بررسی قرارگرفت و خون‌گیری از ساقه دمی ماهیان به ‌عمل آمد. نتایج  به ‌دست آمده از نظر شاخص‌های رشد  تفاوت معنی ‌داری در بین تیمارها نشان نداد (0/05<P) اما نتایج از نظر شاخص تغذیه ‌ای (ضریب تبدیل غذایی ) و فاکتور خون‌شناسی تفاوت معنی‌ داری در بین تیمارها نشان داد (0/05 >P ). نتایج این مطالعه نشان می‌ دهد کیتوزان در سطح 2 گرم می ‌تواند بر ارتقاء گلبول‌‌ سفید خون و در سطح 1 گرم بر بهبود ضریب تبدیل غذایی در بچه‌ ماهیان سفید تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه‌ها


  1. اکرمی، ر.؛ حاجی مرادلو، ع.م.؛ متین فر، ع.؛ عابدیان کناری، ع.م. و علی محمدی، ا.، 1381. اثرات سطوح متفاوت پربیوتیک اینولین جیره غذایی بر شاخص های رشد، تغذیه، نرخ بازماندگی و ترکیب بدن فیل ماهیان جوان پرورشی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد 1 ، صفحات 11 تا 71. 2 .
  2. عمادی، ح.، 1332. ماهی سفید، وضعیت گذشته و کنونی آن در آب های شمال ایران. سازمان تحقیقات شیلات ایران. صفحات 9 تا 57.
  3. فالحی، م.؛ دقیق روحی، ج.؛ نهرور. م.ر.؛ مرادی چافی، م. و سرپناه. ع.، 1383 . بررسی رشد و بقاء لارو ماهی سفید با تغذیه روتیفر مقایسه آن با غذای کنسانتره. مجله پژوهش و سازندگی. شماره 71 ،صفحات 77 تا 15.
  4. نویریان، ح.؛ مصطفی زاده، س. و طلوعی، م.، 1383 . بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئین بر روی معیارهای شاخص رشد بچه ماهی سفید جنوب دریای خزر. نشریه علمی پژوهشی دام و آبزیان وزارت تحقیقات جهاد کشاورزی. شماره 73، صفحات 13 تا 19.
  5. Ahmadifar, E.; Jalali, M.A.; Sudagar, M.; Azari takami, G.H. and Mohammadi Zaraj Abad, A., 2009. Effects of AquaVac Ergosan on growth performance, survival and haematological factors in beluga (Huso huso) juvenile. Gorgan. J. Agri. Sci. Natur. Resources. Vol. 16, No. 1, pp: 72-80.
  6. Alishahi, A.; Mirvaghefi, A.; Tehrani, M. R.; Farahmand, H.; Koshio, S.; Dorkoosh, F.A. and Elsabee, M.Z., 2011. Chitosan nanoparticle to carry vitamin C through the gastrointestinal tract and induce the nonspecific immunity system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Carbohydrat Polymers. Vol. 86, pp: 142– 146.
  7. Anderson, D.P. and Siwicki, A.K., 1994. Duration of protection against Aeromonas salmonicida in brook trout immunostimulated with glucan or chitosan by injection or immersion. Progressive Fish-Culturist. Vol. 56, pp: 258–261.
  8. AOAC (Association of Official Analytical Chemists). 1990. Official method of analysis AOAC, Washington DC, USA. 1263 P.
  9. Awad, E. and Austin, B., 2010. Use of lupin, Lupinus perennis, mango, Mangifera indica, and stinging nettle, Urtica dioica, as feed additives to prevent Aeromonas hydrophila infection in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of Fish Diseases. Vol. 33, pp: 413–420.
  10. Benjakul, S.; Viessanguan, W.; Tanaka, M.; Ishizaki, S.; Suthdham, R. and Sugpech, O., 2000. Effect of chitin and chitosan on gelling properties of surimi from barred gar fish (Hemiraphus far.). J. Sci. Food Agric. Vol. 81, No. 1, pp: 102-108.
  11. Cha, S.H.; Lee, J.S.; Song, C.B.; Lee, K.J. and Jeon, Y.J., 2008. Effects of chitosan coated diet on improving water quality and innate immunity in the olive flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture. Vol. 278, pp: 110–118.
  12. Cuesta, A.; Esteban, M.A. and Meseguer, J., 2003. In vitro effect of chitin particles on the innate cellular immune system of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish Shell Immunology. Vol. 15, pp: 1–11.
  13. Esteban, M.A.; Mulero, V.; Cuesta, A.; Ortuno, J. and Meseguer, J., 2000. Effects of injecting chitin particles on the innate immune responses of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 10, pp: 543–554.
  14. Esteban, M.A.; Cuesta, A.; Ortuno, J. and Meseguer, J., 2001. Immunomodulatory effects of dietary intake of chitin in gilhead seabream (Sparus aurata L.) innate immune response. Fish Shell Immunol. Vol. 11, pp: 303–315.
  15. Feldman, B.F.; Zinkl, J.G. and Jian, N.C., 2000. Schalm's veterinary hematology. Lippincott Williams & Wilkins publication, Philadelphia. USA. 178 p.
  16. Gibson, G.R. and Roberfroid, M.B., 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. Journal of Nutrition. Vol. 125, pp: 1401–1412.
  17. Goorge, A. and Roberts, F., 1992. Chitin chemistry. In senior lecture in Dyeing Nottingham Polytechnic. The Macmilan press LTD. London, UK. 349 p.
  18. Gopalakannan, A. and Arul, V., 2006. Immunomodulatory effects of dietary intake of chitin, chitosan and levamisole on the immune system of Cyprinus carpio and control of Aeromonas hydrophila infection in ponds. Aquaculture. Vol. 255, pp: 179–187.
  19. Han, K.N.; Kwon, I.K.; Lohakare, J.D.; Heo, S. and Chae, B.J., 2007. Chitooligosaccharides as an alternative to antimicrobials in improving performance, digestibility and microbial ecology of the gut in weanling pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Vol. 20, pp: 556–562.
  20. Hatlen, B.; Grisdale-Helland, B. and Helland, S.J., 2005. Growth, feed utilization and body composition in two size groups of Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus) fed diets differing in protein and carbohydrate content. Aquacult. Vol. 249, pp: 401– 408.
  21. Hawk, P.B.; Oser, B.L. and Summerson, W.H., 1954. Practical Physiological Chemistry. The Blakiston Company, Philadelphia. 237 p.
  22. Hoffman, J.; Johansen, A.; Steiro, K.; Gildberg, A.; Stenberg, E. and Bøgwald, J., 1997. Chitooligosaccharides stimulate Atlantic salmon, Salmo salar L., head kidney leukocytes to enhanced superoxide anion production in vitro. Comparative Biochemistry and Physiology. Vol. 1, No. 118B, pp: 105–115.
  23. Holchik, J., 1995. New fata on the ecology of kutum, Rutilus frissi kutum (Nordman, 1840) From the Caspian Sea. Ecology of Fresh Water Fish. Vol. 4, pp: 175-179.
  24. Holeton, G.F. and Randall, D.J., 1967. Changes in blood pressure in the rainbow trout during hypoxia. Journal of Experimental Biology. Vol. 46, pp: 297–305.
  25. Kawakami, H.; Shinohara, N. and Sakai, M., 1998. The non-specific immunostimulation and adjuvant effects ofVibrio anguillarum bacterin, M-glucan, chitin and Freund's complete adjuvant against Pasteurella piscicida infection in yellowtail. Fish Pathology. Vol. 33, pp: 287–292.
  26. Khadjeh, G.H.; Pyghan, R.; Mesbah, M. and Rasekh, R., 2008. A comparative study on haematological parameters of culturing Benni (Barbus sharpeyi) and Grass carp (Ctenopharyngodon idella). Ahvaz Irainian Vet. J. Vol. 4, No. 1, pp: 24-36.
  27. Kim, S.K. and Rajapakse, N., 2005. Enzymatic production and biological activities of chitosan oligosaccharides (COS): A review. Carbohydr Polym. Vol. 62, No. 4, pp: 357-368.
  28. Kono, M.; Matsui, T. and Shimizu, C., 1987. Effects of chitin, chitosan and cellulose as diet supplements on the growth of cultured fish. Nippon Suisan Gakkaishi. Vol. 53, pp: 125– 129.
  29. Li, X.J.; Piao, X.S.; Kim, S.W.; Liu, P.; Wang, L.; Shen, Y.B.; Jung, S.C. and Lee, H.S., 2007. Effects of chito-oligosaccharide supplementation on performance, nutrient digestibility, and serum composition in broiler chickens. Poultry Science. Vol. 86, pp: 1107- 1114.
  30. Luo, L.; Cai, X.F.; He, C.; Xue, M.; Wu, X.F. and Cao, H.N., 2009. Immune response, stress resistance and bacterial challenge in juvenile rainbow trouts Oncorhynchus mykiss fed diets containing chitosan-oligosaccharides. Current Zoology. Vol. 55, No. 6, pp: 416–422.
  31. Meshkini, S.; Tafy, A.A.; Tukmechi, A. and Farhangpajuh, F., 2012. Effects of chitosan on hematological parameters and stress resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Veterinary Research Forum. Vol. 3, No. 1, pp: 49-54.
  32. Mohamadi Azarm, H.; Abedin Kenari, A.M. and Abtahi, B., 2004. Effect of probiotic protexin on the growth and survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Iranian Journal of Marine Sciences. Vol. 3, pp: 69-75(In Persian).
  33. No, H.K.; Park, N.Y.; Lee, S.H. and Meyers, S.P., 2002. Antibacterial activity of chitosans and chitosan oligomers with different molecular weights. Int. J. Food Microbilogy. Vol. 74, pp: 65-72.
  34. Nya, E.J. and Austin, B., 2011. Development of immunity in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) to Aeromonas hydrophila after the dietary application of garlic. Fish & Shellfish Immunology. Vol. 30, pp: 845–850.
  35. Razavi Sayad, B., 1995. Rutilus frissii Kutum.Iranian Fisheries Research Institute. 164 p. (In Persian).
  36. Ortuno, J.; Estban, M.A. and Meseguer, J., 2000. High dietary intake of α- tocopherol acetate enhances the nonspecific immune response of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 10, pp: 293–307.
  37. Ringo, E.; Olsen, R.E.; Gifstad, T.O.; Dalmo, R.A.; Amlund, H. and Hemre, G.I., 2010. Prebiotics in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition. Vol. 16, No. 2, pp: 117–136.
  38. Romeran, K.; Thu, B.J. and Evensen, O., 2002. Immersion delivery of plasmid DNAІІ. A study of the potential of a chitosan based delivery system in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. J Control Release. Vol. 85, pp: 215-225.
  39. Sado, R.J.; Bicudo, A.J.D.A. and Cyrno, J.E.P., 2008. Feeding dietary mannan oligosaccharid to juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus), has no effect on hematological parameters and showed decreased feed consumption. World. Aqu. Soc. Vol. 39, pp: 821-826.
  40. Sahu, S.; Das, B.K.; Mishra, B.K.; Pradhan, J. And Sarangi, N., 2007. Effect of Magnifera indica kernel as a feed additive on immunity and resistance to Aeromonas hydrophila in Labeo rohita fingerlings. Fish & Shellfish Immunology. Vol. 23, pp: 109–118.
  41. Sakai, M., 1999. Current research status of fish immune-stimulants. Aquaculture. Vol. 172, pp: 63-92.
  42. Serajian, S.H.; Zamini, A.A.; Yousefian, M.; Saeedi, A.A. and Jafari, A., 2007. Comparing of some hematological parameters in Golden grey mullet (Liza auratus) Fishes in Caspian Sea. Azadshahr. J. Fisheries. Vol. 1, No. 4, pp: 51-60.
  43. Shahidi, F. and Synwieki, J., 1991. Isolation and characterization of nutrients and value added products from snow crab (Chinocete sopilio) and shrimp (Pandalus boreqlis) processing discards. J. Agric. Food Chem. Vol. 39, No. 8, pp: 1532-1572.
  44. Shiau, S.Y. and Yu, Y.P., 1999. Dietary supplementation of chitin and chitosan depresses growth in Tilapia, Oreochromis niloticus × O. auratus. Aquaculture. Vol. 179, pp: 439–446.
  45. Siwicki, A.K.; Anderson, D.P.; Rumsey, G.L., 1994. Dietary intake of immunostimulants by rainbow trout affectsnon-specific immunity and protection against furunculosis. Veterinary Immunology and Immunopathology. Vol. 41, pp: 125–139.
  46. Soivio, A. and Nikinmaa, M., 1981. Kirjolohen fysiologisesta tilasto kuljetuksen ja sita seuraavan toipumisen aikana. (The physiological condition of rainbow trout during transport and the subsequent recovery period). Suomen Kalatalous. Vol. 49, pp: 49– 56.
  47. Southgate, D.A.T., 1973. Fiber and the other unavailable carbohydrate and their effect on the energy value of the diet. Proc. Nutr. Soc. Vol. 32, pp: 131–136.
  48. Steckel, H. and Nogly, F.M., 2003. Production of chitosan pellets by extrusion/spherinization. European J. Pharm. Biophar. Vol. 46, pp: 1-6.
  49. Teitelbaum, J.E. and Walker, W.A., 2002. Nutritional impact of pre- and probiotics as protective gastrointestinal organisms. Annual Review of Nutrition. Vol. 22, pp: 107–138.
  50. Tort, L.; Torres, P. and Hidalgo, J., 1988. The effects of sublethal concentrations of cadmium on haematological parameters in the dogfish Scyliorhinus canicula. Journal of Fish Biology. Vol. 32, pp: 277–282.
  51. Williams, R.W. and Warner, M.C., 1976. Some observation on the stained blood cellular elements of Ictalurus punctatus. J. Fish. Biol. Vol. 9, pp: 491-497.
  52. Zhang, H.; Du, Y.; Yu, X.; Mitsutomi, M. and Aiba, S., 1999. Preparation of chitooligosaccharides from chitosan by a complex enzyme. Carbohydrate Research. Vol. 320, No. 3–4, pp: 257–260.
  53. Zhuangdong, Y., 2007. Study on the synthesis and catalyst oxidation properties of chitosan bound nickel (II) complexes. J Agric Food Chem. Vol. 21, No. 5, pp: 22-24.