استخراج، جداسازی و شناسایی فلاونوئید از خیاردریایی گونه Holothuria leucospilota

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم پایه و بهداشت، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

10.22034/aej.2021.138978

چکیده

خیار دریایی یکی از مهم ترین بی مهرگان دریایی است که دارای خاصیت های فراوانی نظیر ضد میکروبی، ضدقارچی، ضد ویروسی، آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی می باشد. که این ویژگی ها در خیار دریایی به دلیل حضور ترکیبات مهمی نظیر فلاونوئیدها، گلیکوترپنوئید، کندروئیتین سولفات، گلیکوز آمینوگلیکان و اسیدهای چرب ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، استخراج، جداسازی و شناسایی فلاونوئید از خیاردریایی گونه Holothuria Leucospilota بود. نمونه های خیار دریایی گونه H. Leucospilota از جزیره هنگام در خلیج فارس جمع آوری شدند. پس از خشک کردن نمونه­ ها، از پودر نمونه ­ها عصاره گیری صورت گرفت. عصاره گیری شامل خیساندن در حلال متانول 70%، صاف نمودن با کاغذ صافی واتمن و جداسازی عصاره به دست آمده با دستگاه روتاری بود.انتقال عصاره خالص به دست آمده برای جداسازی فلاونوئیدها با استفاده از ستون سیلیکاژل انجام گرفت. فرکشن­های جدا شده به منظور بررسی حضور فلاونوئیدها با کروماتوگرافی لایه نازک(TLC)و کروماتوگرافی گازی(GC-Mass)انجام گرفت. در نتایج کروماتوگرافی لایه نازک تغییر رنگ لکه ها به رنگ بنفش تیره نشان دهنده وجود فلاونوئید در خیاردریایی گونه H. Leucospilota بود. سپس شناسایی فلاونوئیدها در نمونه ­ها با کروماتوگرافی گازی(GC-Mass) بررسی و مورد تایید قرار گرفت. فرکشن خشک حاوی فلاونوئید به مقدار 37/47 میلی گرم بود. یافته های این مطالعه نشان داد که خیاردریایی گونه­ Holothuria Leucospilota یک منبع غنی از فلاونوئیداز نوع Flavylium است و می توان خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی آن را به عنوان یک منبع دارویی و غذایی مورد بررسی قرار داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Extraction, isolation and identification of flavonoids in Holothuria leucospilota

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Bagherzadeh
  • Abbas Ali Motalebi
  • Seyed Amir Ali Anvar
Food and Environmental Hygiene Department, Faculty of Veterinary Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Sea cucumber is one of the most important marine invertebrates with many properties, including antimicrobial, antifungal, antiviral, antioxidant, anticancer. These properties are attributed to important compounds such as flavonoids, glycoltropenoids, chondroitin sulfate, amino-glycolic glucose, and fatty acids. The present study was conducted to extract, isolate, and identify flavonoids from Holothuria leucospilota species of sea cucumber. Samples of the H. leucospilota species of sea cucumber were collected from Hengam Island in Persian Gulf, and once dried, the extract was obtained from their powder. The extraction process involved soaking in 70% methanol solution, filtering with Whatman paper filter, and isolation of the extract in a rotary device. The flavonoids were isolated from the pure extract using silica gel column. The presence of flavonoids in isolated fractions was examined using Thin-Layer Chromatography (TLC) and Gas Chromatography (GC-Mass) techniques. The color change to dark purple in TLC indicated the presence of flavonoids in the H. leucospilota species of sea cucumber. Then, the presence of flavonoids in samples was identified and confirmed through GC-Mass technique. The dry fraction contained 37.47mg of flavonoids. The present study results showed that H. leucospilota species of sea cucumber is a rich source of Flavylium type of flavonoids, and its antioxidant and anti-radical properties can be examined as a source of medication and food.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sea cucumber
  • Flavonoid
  • Flavylium
  • Persian Gulf
  1. ابراهیمی، ه.؛ محبی، غ.؛ وزیری‌زاده، ا.؛ نبی‌پور، ا. و نفیسی بهابادی، م.، 1394. خیار دریایی، اقیانوس ترکیبات فعال زیستی. طب جنوب. دوره 3، شماره 18، صفحات 664 تا 679.
  2. بشارتی، س. و خدابنده، ص.، 1395. خاصیت ضدانعقادی پروتئین هیدرولیز شده عضله خیار دریایی Holothuria parva. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. دوره 145، شماره 26، صفحات 371 تا 376.
  3. بحرودی، س.؛ نعمت ­الهی، م.ع.؛ آقاصادقی، م.ر.؛ ناظمی، م.؛ بحرودی، م. و بهروز، ب.، 1394. اثر عصاره‌ متانولی دیواره بدن خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota روی ویروس HIV-1 در محیط آزمایشگاهی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان. دوره 4، شماره 17، صفحات 125 تا 131.
  4. بهارآرا، ج.؛ امینی، ا.؛ نامور، ف. و سلطانی، م.، 1393. اثر عصاره الکلی خیار دریایی گونه خلیج فارس بر تمایز اوستئوژنیک و آدیپوژنیک سلول­ های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان موش صحرایی. مجله سلول و بافت. دوره 5، شماره 3، صفحات 273 تا 280.
  5. پیشه­ ورزاد، ف.؛ یوسف­ زادی، م.؛ کامرانی، ا.؛ معینی ­زنجانی، ت.؛ علی ­احمدی، آ. و کشاورز، م.، 1393. خواص آنتی اکسیدانی عصاره ­های دو گونه خیار دریایی خلیج فارس Holothuria parva و Holothuria leucospilota. مجله بوم شناسی آبزیان. دوره 1، شماره 4، صفحات 29 تا 34.
  6. جداوی، ن.؛ وزیری، س.ع.؛ نبی‌پور، ا.؛ جعفری‌نصر، م.ر. و محبی، غ.، 1394. ویژگی‌های چربی و پروفایل اسیدهای چرب موجود در خیار دریایی Holothuria Scabra به‌دست آمده از سواحل استان بوشهر- ایران. طب جنوب. دوره 5، شماره 18، صفحات 992 تا 1006.
  7. جمالی، س.؛ امتیازجو، م.؛ تیموری‌طولابی، ل.؛ زینلی، س.؛ کی‌پور، س.؛ سرداری، س.؛ رمضانی، ع. و آزرنگ، پ.، 1388. اثر ضدباکتریایی عصاره‌های طبیعی خیار دریایی خلیج فارس sp بر سه سویه از باکتری اشرشیاکلی. نشریه پژوهش‌های آسیب‌شناسی زیستی. دوره 2، شماره 12، صفحات 37 تا 49.
  8. دیبا، گ.؛ جمیلی، ش. و رمضانی ­فرد، ا.، 1395. بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی خیار دریایی Holothuria parva در دو حالت خشک ( آبدهی شده) و تازه. مجله علمی شیلات ایران. دوره 4، شماره 25، صفحات 77 تا 86.
  9. رضوانی، ف.؛ سالارزاده، ع. و محمدی­ زاده، ف.، 1394. زیست شناسی چرخه تولیدمثل خیار دریایی Holothuria scabra در سواحل شمالی جزیره قشم، خلیج فارس. مجله بوم شناسی آبزیان. دوره 2، شماره 5، صفحات 49 تا 56.
  10. روغنی، م.؛ بلوچ­‏ نژادمجرد، ت. و امیری، خ.، 1389. بررسی اثر ضد دردی تجویز دراز مدت فلاونوئید هسپرتین در موش صحرایی دیابتی: شواهد رفتاری. نشریه پژوهش‌های آسیب‌شناسی زیستی. دوره 2، شماره 13، صفحات 11 تا 21.
  11. سالاری، ز.؛ سوری­ نژاد، ا.؛ ناظمی، م. و یوسف ­زادی، م.، 1396. بررسی کیفی ساپونین استخراج‌ شده از خیار دریایی خلیج فارس گونه Stichopus hermanni. نشریه علمی فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان. دوره 5، شماره 1، صفحات 21 تا 36.
  12. سالاری، ز.؛ سوری ­نژاد، ا.؛ ناظمی، م. و یوسف ­زادی، م.، 1397. بررسی فعالیت ضدباکتریایی ساپونین استخراج‌شده از خیار دریایی گونه Stichopus hermanni جمع ­آوری شده از خلیج فارس. مجله علمی شیلات ایران. دوره 1، شماره 27، صفحات 59 تا 69.
  13. شادی، ا. و عبادی، خ.، 1397. مقایسه ویژگی ضداکسیدانی بافت تر و خشک خیار دریایی Holothuria leucospilota، فصلنامه محیط زیست جانوری. دوره 10، شماره 3، صفحات 471 تا 476.
  14. شکوری، آ. و نعمت ­پورکوجل، ف.، 1392. بررسی توجیه اقتصادی پرورش خیار دریایی در منطقه خلیج چابهار. مجله علمی شیلات ایران. دوره 66، شماره 3، صفحات 307 تا 316.
  15. صالحی، ز.؛ اقاکوچک ­افشاری، س.؛ رضایی، س.؛ محمدپور، س. و خداویسی، ص.، 1396. مروری بر فعالیت‌های ضدمیکروبی مشتقات فلاونوئیدها. نشریه تعالی بالینی. دوره 2، شماره 6، صفحات 12 تا 21.
  16. عزیزیان­ شرمه، ا.؛ طاهری­ زاده، م.؛ ولی­ زاده، م. و قاسمی، ع.، 1396. بررسی فعالیت‌های ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و تعیین محتوای فنلی و فلاونوئیدی کل عصاره‌های پنج گونه از تیره‌های مختلف گیاهان دارویی رشد یافته در استان سیستان و بلوچستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. دوره 4، شماره 7، صفحات 465 تا 479.
  17. عطاران­ فریمان، گ.؛ طاهری، ع. و برزکار، ن.، 1395. ارزیابی کلاژن دیواره بدن خیار دریایی گونه horrens Stichopus خلیج چابهار و ژلاتین حاصل از آن. فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران. دوره 52، شماره 13، صفحات 79 تا 89.
  18. فرجامی، ب.؛ نعمت ­اللهی، م.ع.؛ مرادی، ی.؛ ایراجیان، غ. و ناظمی، م.، 1393. بررسی اثر ضد باکتری عصاره ‎های استخراج شده از خیار دریایی خلیج فارس (Holothuria leucospilota) بر‎ Escherichia coli. مجله میکروب ­شناسی پزشکی ایران. دوره 1، شماره 8، صفحات 27 تا 33.
  19. فضلی، ر.؛ نظرنژاد، ن.؛ ابراهیم‌زاده، م.ع. و ذبیح‌زاده، س.م.، 1392. ارزیابی میزان فنل و فلاونوئید تام و فعالیت آنتی‌اکسیدانی پوست درختان راش و بلوط. نشریه ارمغان دانش. دوره 2، شماره 18، صفحات 137 تا 145.
  20. قبادیان، ف.؛ ذوالقرنین، ح.؛ سالاری، م.ع.؛ نبی­ پور، ا. و وزیری زاده، ا.، 1398. شناسایی مورفولوژیک و مولکولی گونه غالب خیار دریایی در منطقه اولی (خلیج فارس-استان بوشهر) و آنالیز برخی ترکیبات دیواره بدن آن. فصلنامه محیط زیست جانوری. دوره 11، شماره 3، صفحات 363 تا 378.
  21. مروتی، ح.؛ قبادیان، ف.؛ سواری، ا.؛ نبوی، س.م.ب. و ذوالقرنین، ح.، 1390. مطالعه ساختار ماکروسکوپی و میکروسکوپی غده جنسی خیار دریایی Holothuria leucospilota. مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 66، شماره 3، صفحات 239 تا 245.
  22. ناظمی، م.؛ مرادی، ی.؛ گذری، م.؛ لکزایی، ف. و کریم­پور، م.، 1395. بررسی فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های متانولی و آبی دیواره بدن خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota روی برخی باکتری ­های بیماری­ زای انسانی. مجله پزشکی بالینی ابن سینا. دوره 1، شماره 23، صفحات 75 تا 82.
  23. ناظمی، م.؛ تمدنی ­جهرمی، س.؛ سالاری، ز. و گذری، م.، 1395. بررسی و مقایسه فعالیت ضدباکتریایی عصاره متانولی خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota و اسفنج گونه Furcata niphates جزیره هنگام خلیج‌فارس. زیست­ شناسی دریا. دوره 4، شماره 8، صفحات 65 تا 72.
  24. ناظمی، م.؛ غفاری، ه.؛ مرتضوی، م.ص.؛ احمدی ­طبا، م.ع. و آقاصادقی، م.ر.، 1396. اثرات سیتوتوکسیک ترکیب لانوسترول استخراج شده از خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota از جزیره هنگام، خلیج فارس، نشریه علمی فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان. دوره 5، شماره 4، صفحات 41 تا 55.
  25. Bahrami, Y. and Franco, C., 2016. Acetylated triterpene glycosides and their biological activity from holothuroidea reported in the past six decades. Marine drugs. Vol. 14, No. 8, pp: 147.
  26. Bakoyiannis, I.; Daskalopoulou, A.; Pergialiotis, V. and Perrea, D., 2019. Phytochemicals and cognitive health: Are flavonoids doing the trick? Biomedicine & Pharmacotherapy. Vol. 109, pp: 1488-1494.
  27. Bordbar, S.; Anwar, F. and Saari, N., 2011. High-value components and bioactives from sea cucumbers for functional foods, a review. Marine drugs. Vol. 9, No. 10, pp: 1761-1805.
  28. Ceesay, A.; Nor Shamsudin, M.; Aliyu-Paiko, M.; Ismail, IS.; Nazarudin, MF. and Mohamed Alipiah, N., 2019. Extraction and Characterization of Organ Components of the Malaysian Sea Cucumber Holothuria leucospilota Yielded Bioactives Exhibiting Diverse Properties. BioMed research international.
  29. Esmat, A.Y.; Said, M.M.; Soliman, A.A.; El-Masry, K.S. and Badiea, E.A., 2013. Bioactive compounds, antioxidant potential, and hepatoprotective activity of sea cucumber (Holothuria atra) against thioacetamide intoxication in rats. Nutrition. Vol. 29, No. 1, pp: 258-267.
  30. Foroutan-Rad, M.; Khademvatan, S.; Jasem; S. and Hashemitabar, M., 2016. Holothuria leucospilota extract induces apoptosis in Leishmania major promastigotes. Iranian journal of parasitology. Vol. 11, No. 3, pp: 339-349.
  31. Mamelona, J.; Pelletier, E.; Girard-Lalancette, K.; Legault, J.; Karboune, S. and Kermasha, S., 2007. Quantification of phenolic contents and antioxidant capacity of Atlantic sea cucumber, Cucumaria frondosa. Food Chemistry. Vol. 104, No. 3, pp: 1040-1047.
  32. Mohammadizadeh, F.; Ehsanpor, M.; Afkhami, M.; Mokhlesi, A.; Khazaali, A. and Montazeri, S., 2015. Evaluation of antibacterial, antifungal and cytotoxic effects of Holothuria scabra from the North Coast of the Persian Gulf. Journal de Mycologie Médicale/Journal of Medical Mycology. Vol. 23, No. 4, pp: 225-229.
  33. Pangestuti, R. and Arifin, Z., 2018. Medicinal and health benefit effects of functional sea cucumbers. Journal of traditional and complementary medicine. Vol. 8, No. 3, pp: 341-351.
  34. Pringgenies, D., 2013. Antibacterial activity of sea cucumbers harvested from Karimunjawa. Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology. Vol. 8, No. 2, pp: 87-94.
  35. Soltani, M.; Parivar, K.; Baharara, J.; Kerachian, M.A. and Asili, J., 2015. Putative mechanism for apoptosis-inducing properties of crude saponin isolated from sea cucumber (Holothuria leucospilota) as an antioxidant compound. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. Vol. 18, No. 2, pp: 180-187.
  36. Soltani, M.; Parivar, K.; Baharara, J.; Kerachian, M.A. and Asili, J., 2014. Hemolytic and cytotoxic properties of saponin purified from Holothuria leucospilota sea cucumber. Reports of biochemistry & molecular biology. Vol. 3, No. 1, pp: 43-50.