بررسی افزودن سطوح مختلف باکتری( لاکتوباسیلوس پلانتاروم) به هنگام تهیه سیلاژ علوفه نی و مقایسه آن با سیلاژ ذرت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، استان خوزستان، دزفول، ایران

10.22034/AEJ.2021.264667.2435

چکیده

جهت بررسی اثر افزودن سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس به علوفه نی سیلو‌شده و مقایسه آن با سیلاژ ذرت، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل سیلاژ علوفه نی بدون افزودن باکتری، سیلاژ نی با افزودن باکتری در سطح توصیه شده (2/5  میلی‌گرم در کیلوگرم بر اساس ماده خشک) و تیمارهای بعدی به ترتیب سیلاژ نی با افزودن مقادیر 25، 50، 75 و 100 درصد بالاتر از مقادیر توصیه شده و هم چنین سیلاژ ذرت بدون افزودن باکتری و سیلاژ ذرت با افزودن باکتری در سطح توصیه شده بودند. سیلاژهای ‌نی عمل´آوری شده و سیلاژ ذرت به صورت آزمایشگاهی و درون ظرف‌های پلاستیکی دو لیتری تهیه شدند. در پایان مدت سیلو کردن و نمونه‌گیری از سیلاژها، اندازه‌گیری pH، ماده‌خشک، پروتیین‌خام، قابلیت‌هضم آزمایشگاهی و اسیدهای چرب فرار نمونه ها انجام شد. نتایج آزمایش نشان دادکه افزودن سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس جهت تلقیح سیلاژ علوفه‌نی، روی مقدار pH، خاکستر و قابلیت هضم اثرات معنی‌دار داشته (0/05>P)، ولی اثرات آن روی پروتیین خام و اسیدهای چرب فرار سیلاژ نی معنی‌دار نبود. هم چنین تلقیح باکتریایی اثرات معنی‌دار روی pH و مقادیر پروتیین خام، قابلیت هضم، اسید پروپیونیک و اسید بوتیریک سیلاژ علوفه ذرت نداشت ولی اثرات آن روی مقدار خاکستر و اسید استیک معنی‌دار بود. در مجموع با توجه به نتایج آزمایش و اثراتی که تلقیح میکروبی روی مقادیر قابلیت هضم، pH و اسیدهای چرب فرار داشته است به نظر می‌رسد تلقیح باکتریایی به مقدار 75 درصد بالاتر از سطح استاندارد به علوفه‌نی سیلوشده قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Envestigation of addiing different levels of bacterial inoculant (Lactobacillus plantarum) when preparing common reed silage and comparing it with corn silage

نویسنده [English]

  • Mohammad Reza Mashayekhi
Animal Science Research Department, Safiabad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extention (AREEO), Dezful, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to investigat the effect of different levels of addition of lactobacillus plantarum inoculant of common reed silage and also to compare this silage with corn silage in a compeletly randomized design with 8 treatments and 4 replication. Treatments included of common reed silage without inoculation, common reed silage with bacterial inoculation (2.5 mg/kg DM) and other treatments were inoculants silages with addition bacteria in 25, 50, 75 and 100 percent above of commercial amount, respectively and corn silage with or without bacterial inoculation (2.5 and 0 mg/kg DM). Inoculated common reed silage and corn silage were ensiled in laboratory silos (2-L- plastic jars). At the end of ensilage duration and sampeling of silge, laboratory analysis included pH, DM, CP, IVDMD, IVOMD and VFA's of silages were down. Results of this experiment indicated that inoculants of common reed silage with different levels of lactobacillus bacteria had significant effect on pH, ash and In vitro digestibility (p<0.05) but did not influence CP and VFA's (p>0.05). Inoculation of corn silage did not influence pH, CP, In vitro digestibility, propionic acid and butyric acid (p>0.05) but it had significant effect on ash and acetic acid of silages (p<0.05). According to results of experiment and considering studied factors and the inoculation influences on In vitro digestibility, pH and VFA's, it seems that bacterial inoculation of common reed silage with 75 percent above of standard level had the best results and this addition level is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Insiling
  • Bacterial inoculant
  • Common reed silage
  • Corn silage
  1. Mashaykhi, M.R. and Ghorbani, G.R., 2005. Variation of chemical composition and digestibility of common reed forage during growth stage and characteristices of reed forage ensilage. Pajouhesh & Sazandegi. 18(3): 93-98. (In Persian)
  2. McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron S.J.E., 2012. Biochemistry of silage. second edition. Translation: Valizadeh, R., Naserian, A. and Azhdari Fred, A., Publications of Ferdowsi University of Mashhad. 414 p. (In Persian)
  3. Cho, N.I., Yoon, C.S., Lea, N.H. and Chee, K.M., 1989. Effect of lactobacillus plantrum inoculation and molasses supplementation to a rice straw, wheat bran, poultry manure silage on its fermentation charactristics. Nutri. Abster. And Revi. 060-02800.
  4. Castle, M.E. and Watson, J.N., 1985. Silage and milk production: studies with molasses and formic acid as additives for silage. Gress and Forage Sci. 40: 85-92.
  5. Umana, R., Staples, C.R., Bates, D.B., Wilcox, C.J. and Mahanna, W.C., 1991. Effect of a microbial inoculants and(or) sugarcane molasses on the fermentation, aerobic stability and digestibility of bermodagrass ensiled at two moisture contents. J. Anim. Sci. 69(11): 4588-4601
  6. Harrison, J.H. and Blauwiekel, R., 1994. Fermentation and utilization of grass silage. J. Dairy Sci. 7: 3209-3235.
  7. Tilley, J.M.A. and Terry, R.A., 1963. A two stage technique for invitro digestion of forage crops. J. British Grassl. Soc. 18: 104-111.
  8. SAS Institute. 2003. User’s guide: statistics. sas Institute Inc., Cary, NC. DR.M.
  9. Sanderson, M.A., 1993. Aerobic stability and in vitro fiber digestibility of microbially inoculated corn and sorghum silages. J. Anim. Sci. 71(2): 505-514
  10. Yan, T., Patterson, D.C., Gordon, F.J. and Kilpatrick, D.J., 1998. Effect of microbial inoculants of unwilted and wilted grass silages.1. Rumen microbial activity, silage nutrient degradability and digestibility. J. Agricul. Sci. 131: 103-112.
  11. Baskavak, S., Ozduven, M.L. Polat, C. and Koc, F., 2008. The effects of lactic acid bacteria+enzyme mixture silage inoculants on wheat silage. J. Tekirdag Agricultural Faculty. 5(3): 291-296.
  12. Adesogan, T., 2008. Recent advances in bacterial silage inoculants technology. January 29-30. Florida Ruminant Nutrition Symposium. University of Florida, Gainesville. 16 p.
  13. Nikpour Tehrani, K., Morvarid, A.A., Shamaa, M. and Saedi, H., 1366. Livestock and poultry foods and their preservation methods. The second volume (Principles of livestock and poultry nutrition). Tehran University Press. 174-212. (In Persian)
  14. Chamberlain, D.G., Marthin, P.A., Robertson, S.R., and Hunter, E.A., 1992. Effects of the type of additive and type of supplement on the utilization of grass silage for milk production hn dairy cows. Grass and Forage Sci. 47: 391-399.
  15. Meeske, R., Basson, H.M. and Cruywagen, C., 1999. The effect of a lactic acid bacterial inoculants with enzymes on the fermentation dynamics, intake and digestibility of Digitaria eriantha silage. Anim. Feed Sci. and Techno. 81(3-4): 237-248.
  16. Weinberg, Z.G., Chen, Y. and Gamburg, M., 2004. The passage of lactic acid bacteria from silage into rumen fluid, In vitro studies. J. Dairy Sci. 87: 3386-3397.
  17. Hristov, A.H. and McAllister, T.A., 2002. Effect of inoculants on whole-crop barley silage fermentation and dry matter disappearance in situ. J. Anim. Sci. 80(2): 510-516.
  18. Nadeau, E.M., Russell, J.R. and Buxton, D.R., 2000. Intake, digestibility and composition of orchardgrass and alfalfa silages treated with celluase, inoculants, and formic acid fed to lambs. J. Anim. Sci.78(11): 2980-2989.