تأثیر دوره محرومیت غذایی بر شاخص‌های خون‌شناسی ماهی پرت (Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) تغذیه‌شده با جیره حاوی آستاگزانتین و نمک صفراوی

نوع مقاله : تغذیه

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران، صندوق پستی: 83111-84156

چکیده

هدف از این مطالعه بهبود شاخص‌های خون‌شناسی ماهی پرت در مواجه با دوره محرومیت غذایی بود. برای انجام این مطالعه، 200 قطعه ماهی پرت (میانگین وزنی6/2±25/5 گرم و میانگین طولی0/43±6/34 سانتی‌متر) در سه تیمار با دو تکرار و هر تکرار شامل 33 قطعه ماهی که شامل تیمار شاهد(جیره پایه)،تیمار آستاگزانتین (جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم آستاگزانتین) و تیمار آستاگزانتین- نمک صفراوی (جیره حاوی4 گرم بر کیلوگرم آستاگزانتین و 1200 میلی‌گرم بر کیلوگرم نمک صفراوی) به ­مدت 90 روز تغذیه شدند و سپس دوره محرومیت غذایی به ­مدت یک هفته اعمال شد. در پایان دوره تغذیه، نتایج نشان داد به‌جز تعداد گلبول‌های سفید که در اثر تغذیه با جیره‌های حاوی آستاگزانتین به‌تنهایی یا در تلفیق با نمک صفراوی، به‌طور معنی­‌داری افزایش‌یافته بود (0/05>P)، سایر شاخص‌های خون‌شناسی تحت تأثیر تیمارهای تغذیه‌ای قرار نگرفت (0/05<P). افت تعداد گلبول‌های قرمز خون ماهیان تغذیه‌شده با آستاگزانتین  به‌تنهایی یا در تلفیق با نمک صفراوی پس از محرومیت غذایی مشاهده شد (0/05>P). کاهش معنی­‌داری در تعداد گلبول‌های سفید در ماهیان تغذیه‌شده با جیره شاهد، پس از اعمال دوره محرومیت غذایی مشاهده شد (0/05>P) ولی این کاهش در تیمارهای آستاگزانتین و آستاگزانتین- نمک صفراوی مشاهده نشد (0/05<P). به‌طورکلی می‌توان بیان داشت که استفاده از آستاگزانتین به‌تنهایی یا در تلفیق با نمک صفراوی تأثیر چندانی بر شاخص‌های خون‌شناسی ماهی پرت به‌جز ممانعت در کاهش تعداد گلبول‌های سفید در مواجه با تنش محرومیت غذایی نداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of starvation on some hematological parameters of Blood parrot (Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) fed diet containing astaxanthin and bile salt

نویسندگان [English]

  • Amin Mokhles Abady
  • Salar Dorafshan
  • Fatemeh Paykan Heyrati
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran, PO Box: 83111-84156
چکیده [English]

The aim of this study was improving hematological factors of Blood parrot fish during starvation periods. For this purpose, 200 Blood parrot fish (average weight 25.5±26 g and length 6.34± 0.43 cm( were distributed in three different treatments (two replicates) including 33 fish individuals in each, including control (basic diet), astaxanthin treatment (4g/kg) and astaxanthin-sodium taurocholate, ST (as bile salt) treatment (diet enriched with 4g and 1200 mg/kg of astaxanthin and sodium taurocholate respectively) fed for 90 days and then subjected to starvation for 7 days. Blood were collected at the end of feeding and experimental starvation periods and some haematological parameters were checked. Results showed that main hematological factors (white blood cells counts as exception which increased significantly in fish fed on astaxanthin alone or in combination with ST) were not affected by nutritional treatments at the end of feeding period (P>0.05). After starvation period, Significant decrease in red blood cells counts were observed in fish fed on diet containing astaxanthin alone or in combination with ST  (P<0.05). While starvation could significantly reduce WBC only in control fish (P<0.05). Generally, it could be concluded that using astaxanthin alone or in combination with ST as a bile salt in the diet of Blood parrot could not affect hematological parameters the fish after starvation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood Parrot fish
  • Astaxanthin
  • Sodium taurocholate
  • starvation
  1. اکبری، پ. و ربانی ­نژاد، ف.، 1395. اثر مکمل غذایی آستاگزانتین بر پاسخ استرس تراکم و عملکرد ماهی طلال (Rastrelliger kanagurta). نشریه شیلات. دوره 69، شماره 3، صفحات 309 تا 322.
  2. مرشدی، و.؛ عشوری، ق.؛ کوچین، ی.؛ یاوری، و.؛ بهمنی، م. و پوردهانی، م.، 1390. تأثیر دوره‌های کوتاه‌مدت بر روی فاکتور های خونی فیل­ ماهی پرورشی (Huso huso). مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 66، شماره 4، صفحات 363 تا 368.
  3. ادهمی، الف.؛ جعفری­ کناری، س. و خلیلی، خ.، 1395. تأثیر رنگدانه‌های طبیعی (هویج و لبو) و رنگدانه مصنوعی (آستاگزانتین) جیره بر شاخص‌های رشد، فاکتورهای خونی و تغییرات رنگ پوست، بافت و خون قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss). فصلنامه علمی پژوهشی علوم و فنون شیلات. دوره 5، شماره 4، صفحات 1 تا 11.
  4. Barbosa, M.; Morais, R. and Choubert, G., 1999. Effect of carotenoid source and dietary lipid content on blood astaxanthin concentration in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 176, No. 3, pp: 331-341.
  5. Berg, S.; Trollfors, B.; Persson, E.; Backhaus, E.; Larsson, P.;Claesson, B.E.;  Jonsson, L.; Radberg, G. and Johansson, S., 2006. Serotypes of Streptococcus pneumoniae isolated from blood and cerebrospinal fluid related to vaccine serotypes and to clinical characteristics. Scandinavian Journal of Infectious Diseases. Vol. 38, No. 6, pp: 427-432.
  6. Bjerkeng, M. and Liaaen-Jensen, S., 2000. Plasma appearance and distribution of astaxanthin E/Z and R/S isomers in plasma lipoproteins of men after single dose administration of astaxanthin. The Journal of Nutritional Biochemistry. Vol. 11, No. 10, pp: 482-490.
  7. Buijse, A.D. and Houthuijzen, R.P., 1992. Piscivory, growth, and size-selective mortality of age 0 pikeperch (Stizostedion lucioperca). Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 49, No. 5, pp: 894-902.
  8. Caruso, G.; Denaro, M.G.; Mancari, F.; Genovese, L. and Maricchiolo, G., 2011. Response to short term starvation of growth, haematological, biochemical and non-specific immune parameters in European sea bass (Dicentrachus labrax) and blackspot sea bream (Pagellus bogaraveo). Environmental Research. Vol. 72, pp: 46-52.
  9. Carvalho, W.F., 1994. Tecnicas medicas de hematologia e imuno-hematologia. coopmed editora, brazil. denaro, response to short term starvation of growth, haematological, biochemical and non-specific immune parameters in european sea bass (Dicentrarchus labrax) and blackspot sea bream (Pagellus bogaraveo). Environmental Research. Vol. 72, pp: 46-52.
  10. Dorafshan, S.; Kalbassi, M.; Pourkazemi, B.M.; Amiri, S. and Karimi, S., 2008. Effects of triploidy on the Caspian salmon Salmo trutta caspius haematology. Fish Physiology and Biochemistry. Vol. 34, No. 3, pp: 195-200.
  11. Erdman, J., 1988. The physiologic chemistry of carotenes in man. Clinical Nutrition. Vol. 7, No. 3, pp: 101-105.
  12. Friedrich, M. and Stepanowska, K., 2000. Effects of intensive culture and feeding isoprotein diets with different fat and carbohydrate contents on cortisol, total protein and protein fractions contents, AspAT and A1AT activities, and body composition and weight increments in carp (Cyprinus carpio L.) flngerlings. Ichthyological Research. Vol. 30, No. 1, pp: 90-100.
  13. Hardy, K.; Torrissen, O.R.; Shearer, T.and Stone,F., 1990. Effects of dietary canthaxanthin level and lipid level on apparent digestibility coefficients for canthaxanthin in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 88, No. 3, pp: 351-362.
  14. Houston, A., 1990. Blood and circulation. Methods for Fish Biology. Vol. 19, pp: 273-334.
  15. Jobling, M., 2010. Are compensatory growth and catch-up growth two sides of the same coin? .Aquaculture International. Vol. 18, pp: 501- 510.
  16. Hussain, M.M.; Li, X. and Dincer, I., 2006. Mathematical modeling of planar solid oxide fuel cells. Journal of Power Sources. Vol. 161, No. 2, pp: 1012-1022.
  17. Jyonouchi, H.; Sun, Y.; Tomita, S. and Gross, M.D.,  1995. Astaxanthin, a carotenoid without vitamin a activity, augments antibody response in cultures including t-helper cell clones and suboptimal doses of antigen. The Journal of Nutrition. Vol. 125, No. 10, pp: 24-83.
  18. Kamara, S.K., 1966. Effect of starvation and refeeding on some liver and blood constituents of Atlantic cod (Gadus morhua L.). Fish. Reserch. Vol. 27, pp: 975- 982.
  19. Kiron, V.; Watanabe, T.; Fukuda, H.; Okamoto, N. and Takeuchi, T., 1995. Protein nutrition and defence mechanisms in rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Biochemistry and Physiology. Vol. 111, pp: 351-359.
  20. Kulkari, R.S. and Barad, V.S., 2015. Effect of starvation on haematological and serum biochemical changes in the fresh water fish, notopterus notopterus. International Journal of Innovative Studies in Aquatic Biology and Fisheries. Vol. 1, pp: 24-29.
  21. Lakshman, M.; Ghosh, P. and Liu, Q.H., 1995. Long-term ethanol exposure impairs glycosylation of both n-and o-glycosylated proteins in rat liver. Metabolism. Vol. 44, No. 7, pp: 890-898.
  22. Liu, Y.H.; Liu, W.S. and Su, Y.F.,  2012. Aggregation of stabilized TiO2 nanoparticle suspensions in the presence of inorganic ions. Environmental Toxicology and Chemistry. Vol. 31, No. 8, pp: 1693-1698.
  23. NRC. 2011. Nutrient requirements of fish and shrimp. National Academies. Washington, DC.
  24. Park, I.S.; Hur, J.W. and Choi. J.W., 2012. Hematological responses, survival and respiratory exchange in the olive flounder, Paralichthys olivaceus, during starvation. Asian Australas Journal of Animal Sciences. Vol. 25, pp: 1276-1284. 
  25. Sattari, M., 2002. Ichthyology (1): Anatomy and Physiology. Haghshenass publication. Tehran, Iran.
  26. Shahsavani, D.; Vossoghi, Gh. and Khazraenia, P., 2001. Determination of some blood parameters fingerling sturgeon (Acipenser stellatus and A. persicus) in Gilan province. Pajouhesh and Sazandegi. Vol. 50, pp: 14-18.
  27. Smirnov, L.P.; Sukhovskaya, I.V. and Nemova, N.N., 2005. Effects of environmental factors on low-molecular-weight peptides of fishes. Russian Journal of Ecology. Vol. 36, No. 1, pp: 41-47.
  28. Torrissen, O.J.; Hardy, R.W.; Shearer, K.D.; Scott, T.M. and Stone, F.E., 1996. Effect of dietray lipid on apparent digestibility coefficients for canthaxanthin in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 88, No. 3, pp: 351-362.
  29. Yang, H.; Mu, X.; Luo, D.; Hu, Y.; Song, H.;  Liu, C. and  Luo, J., 2012. Sodium taurocholate, a novel effective feed additive for promoting absorption and pigmentation of astaxanthin in blood parrot (Cichlasoma synspilum♀× Cichlasoma citrinellum♂). Aquaculture. Vol. 350, pp: 42-45.