ارزیابی کیفیت پروتئین تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری در مقایسه با کنجاله سویا در تغذیه جوجه های گوشتی

نوع مقاله : تغذیه

نویسندگان

گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

این آزمایش جهت تعیین ترکیب شیمیایی و ارزیابی کیفیت پروتئین تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری در تغذیه جوجه ­های گوشتی انجام شد. مقدار ماده خشک، فیبر، پروتئین خام به­ ترتیب از 92/96، 35/13، 14/35 در تفاله خام به 91/40، 30/16، 15/54 درصد در تفاله تخمیری تغییر یافت. جمعیت باکتری ­های اسیدلاکتیک (log10 CFU/g) از 7/53 در تفاله خام به 14/85 در تفاله تخمیری تغییر یافت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار شامل جیره فاقد ازت، جیره حاوی کنجاله سویا، جیره حاوی تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری به ­صورت جیره های نیمه خالص بر روی جوجه­ ها انجام شد. نسبت راندمان پروتئین، نسبت ویژه پروتئین، راندمان خوراک و افزایش وزن جوجه‌ها بررسی شد. نتایج نشان داد نسبت راندمان پروتئین در سنین 14، 17 و کل دوره پرورش برای تفاله تخمیری به ­ترتیب برابر با 2/96، 2/72 و 2/70 برای تفاله خام به ­ترتیب برابر با 2/36، 2/03 و 2/24 و برای کنجاله سویا به ­ترتیب برابر با 3/06، 3/26 و 3/13 بود (0/05>P). ارزش ویژه پروتئین برای تفاله تخمیری به ­ترتیب برابر با 3/84، 3/76 و 3/82 و برای تفاله خام به ­ترتیب برابر با 3/47، 2/92 و 3/28 و برای کنجاله سویا به ­ترتیب برابر با 4/03، 3/99 و 4/02 بود (0/05>P). اگر چه افزایش وزن و راندمان خوراک در جوجه های تغذیه شده با تفاله تخمیری نسبت به کنجاله سویا کم ­تر بود ولی این مقادیر نسبت به تفاله خام بالاتر بود (0/05>P). بنابراین با توجه به بهبود کیفیت پروتئین تفاله تخمیری می ­توان از آن در تغذیه جوجه­ های گوشتی استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of protein quality raw and fermented tomato pomace compared to soybean meal in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Mohsen Rajabzadeh nesvan
  • Behrouz Dastar
  • Taghi Ghoorchi
  • Omid Ashayerizadeh
  • Morteza khomiri
Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to determine the chemical composition and evaluation of protein quality raw tomato pomace (RTP) and fermented tomato pomace (FTP) in broiler chickens. The amount of dry matter, fiber and crude protein in RTP were changed from 92.96, 35.13 and 14.35 to 91.40, 30.16 and 15.54% in FTP, respectively. Lactic acid bacteria population (log10 CFU/g) in RTP was changed from 7.53 to 14.85 in FTP. The experiment was conducted in a completely randomized design with four treatments including nitrogen-free diet, soybean meal, RTP and FTP as semi-pure diets on broiler chickens. Protein efficiency ratio (PER), net protein ratio (NPR), feed efficiency and weight gains chickens were investigated. The results showed that the PER at 14 and 17 and the whole period for FTP was 2.69, 2.72 and 2.70, for RTP 2.36, 2.03 and 2.24, and for soybean meal 3.06, 3.26 and 3.13, respectively. NPR for FTP was 3.84, 3.76 and 3.82, for RTP was 3.47, 2.92 and 3.28, and for soybean meal 4.03, 3.99 and 4.02, respectively. Although weight gain and feed efficiency in chicks fed with FTP was lower than soybean meal, but these values were higher than the RTP (P <0.05). Therefore, due to the improvement in the quality protein FTP, it can be used to feed broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • broiler
  • Fermentation
  • Protein quality
  • Tomato Pomace
  1. جعفری، م.؛ پیر محمدی، ر. و عصری ­رضایی، س.، 1387. بررسی ارزش پروتئینی تفاله گوجه فرنگی و تاثیر آن بر گلوکز تری­ گلیسرید و پروتئین تام سرم خون جوجه­ های گوشتی. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 78، صفحات 110 تا 116.
  2. صوفی ­سیاوش، ر. و جان­محمدی، ح.،1383. تغذیه دام. (ترجمه). انتشارات عمیدی. صفحات 7 تا 697.
  3. غفوریان ­راد، م.؛ نصیری­ مقدم، ح.؛ کرمانشاهی، ح. و دانش ­مسگران، م.، 1390. تعیین انرژی قابل متابولیسم، کیفیت پروتئین و ترکیب شیمیایی پودر خون در جوجه ­های گوشتی و خروس ­های بالغ لگهورن. نشریه پژوهش ­های علوم دامی ایران. جلد 3، شماره 1، صفحات 15 تا 23.
  4. مرتضوی، ف.؛ افشارمنش، م. و امیرتیموری، ا.، 1391. تأثیر استفاده هم ­زمان روش فرآوری با بخار آب، تغذیه مرطوب و آنزیم بر پارامتر­های عملکرد 21روزگی بلدرچین گوشتی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران، دانشگاه صنعتی اصفهان. صفحات240 تا 243.
  5. Akinfemi, A., 2010. Bioconversion of peanut husk with white-rot fungi: Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Livestock Research for Rural Development. Vol. 22, No. 3. Retrieved from http://www.lrrd.org/lrrd22/3/akin22049.html.
  6. Akinfemi, A.; Babayemi, O.J. and Jonathan, S.G., 2009. Bioconversion of maize husks by white rot fungi. Revista cietifica Agricola. Vol. 9, pp: 972-978.
  7. Akinfemi, A.; Ogunwole, O.A.; Ladipo, M.K.; Adu, O.A.; Osineye, O.M. and Apata, E.S., 2008a. Enhancement of the nutritive value of maize leaf treated with white-rot fungi: Pleurotus sajor caju and Pleurotus pulmonarius, and the effects on chemical composition and in vitro digestibility. Product Agriculture Technology. Vol. 4, pp: 106-114.
  8. Al-Betawi, N.A., 2005. Preliminary study on tomato pomace as unusual feedstuff in broiler diets. Pakistan Journal Nutrition. Vol. 4, pp: 57-63.
  9. AOAC. 2005. Official Method 978.10. 2005. Official Methods of Analysis of AOAC International, 18th Ed., AOAC International, Gaithersburg, MD.
  10. Ashayerizadeh, A.; Dastar, B.; ShamsShargh, M.; Sadeghi Mahoonakb, A. and Zerehdaran, S., 2017. Fermented rapeseed meal is effective in controlling Salmonella enteric serovar Typhimurium infection and improving growth performance in broiler chicks. Veterinary Microbiology. Vol. 201, pp: 93-102.
  11. Assi, J.A. and King, A.J., 2008. Manganese amendment and Pleurotus ostreatus treatment to convert tomato pomace for inclusion in poultry feed. Poultry Science. Vol. 87, pp: 1889-1896.
  12. Besharati, M.; Taghizadeh, A.; Hossein, J. and Gholam Ali, M., 2008. Evaluation of some by-prouducts using in situ and in vitro gas production techniques. American Journal Animal and Vetrinary Science. Vol. 3, pp: 7-12.
  13. Boomgaardt, J. and Baker, D.H., 1971. Tryptophan requirement of growing chicks as affected by dietary protein level. J animal science. Vol. 33, pp: 595-599.
  14. Carvalheiro, F.; Roseiro, J.C. and Collaco, M.T.A., 1994. Biological conversion of tomato pomace by pure and mixed fungal cultures. Process Biochemistry. Vol. 29, pp: 601-605.
  15. Castanon, F.; Han, Y. and Parsons, C.M., 1990. Protein quality and metabolisable energy of corn gluten feed. Poultry Science. Vol. 69, pp: 1165-1173.
  16. Chiang, G.; Lu, W.Q.; Piao, X.S.; Hu, J.K.; Gong, L.M. and Thacker, P.A., 2010. Effects of feeding solid state fermented rapeseed meal on performance, nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of boiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Vol. 23, pp: 263-271.
  17. Dabiri, N.; Ashayerizadeh, A.; Ashayerizadeh, O.; Mirzadeh, K.H.; Roshanfekr, H.; Bojarpour, M. and Ghorbani, M.R., 2009. Comparison effects of several growth stimulating additives on performance responses and microbial population in crop and ileum of broiler chickens on their 21st day of life. Journal of Animal and Veterinary Advances. Vol. 8, pp: 1509-1515.
  18. Heres, L.; Engel, B.; vanknapen, F.; deJong, M.C.; Wagenaar, J.A. and Urlings, H.A., 2003. Fermented liquid feed reduces susceptibility of broilers for Salmonella enteritidis. Poultry Science. Vol. 82, pp: 603-611.
  19. Hong, K.J.; Lee, C.H. and Kim, S.W., 2004. Aspergillus oryzae GB-107 fermentation improves nutritional quality of food soybeans and feed soybean meals. Journal of Medicine Food. Vol. 7, pp: 430-435.
  20. Jazi, V.; Boldaji, F.; Dastar, B.; Hashemi, S.R. and Ashayerizadeh, A., 2017. Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, gastrointestinal microflora population and small intestinal morphology in broiler chickens. British Poultry Science. Vol. 58, pp: 402-408.
  21. Kavitha, P.; Ramana, J.V.; Amaprasad, J.R.; Reddy, P.S. and Reddy, P.V.V.S., 2004. Nutrient utilization in broilers fed dried tomato pomace with or without enzyme supplementation. Indian Journal Animal Nutrition. Vol. 21, pp: 17-21.
  22. Lateef, A.; Oloke, J.K.; Kana, G.E.B.; Oyeniyi, S.O.; Onifade, O.R.; Oyeleye, A.O.; Oladosu, O.C. and Oyelami, A.O., 2008. Improving the quality of agro-wastes by solid state fermentation: enhanced antioxidant activities and nutritional qualities. World Journal of Microbiology and Biotechnology. Vol. 24, pp: 2369-2374.
  23. Michel, W.D. and Parsons, C.M., 1999. Dietary formulation with rendered spent hen meal on a total amino acid versus a digestible amino acid basis. Poultry Science. Vol. 78, pp: 556-560.
  24. Niba, A.T.; Beal, J.D.; Kudi, A.C. and Brooks, P.H., 2009. Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African J of Biotechnology. Vol.8, pp: 1758-1767.
  25. Persia, M.E.; Parsons, C.M.; Schang, M. and Azcona, J., 2003. Nutritional evaluation of dried tomato seeds. Poultry Science. Vol. 82, pp: 53-57.
  26. Rahmatnejad, E.; Bojarpour, M.; Islami, M.; Fayazi, J. and Mamouei, M., 2009. Economic value of dried tomato pomace in broiler chicken diets. Research Journal Biological Sciences. Vol. 4, pp: 832-835.
  27. Sallam S.M.A.; Nasser, M.E.A.; El-Waziry, A.M.; Bueno, F.C.S. and Abdallah, A.L., 2007. Use of yam in vitro rumen gas Production technique to evaluate some ruminant feedstuffs. Journal Applied Science Research. Vol. 3, pp: 34-41.
  28. SAS Institute, SAS Stat User's Guide. 2003. Version. 9.1 edition. SAS Institute Inc, Cary, NC, USA.
  29. Shamim, H.M.; Shakhawat Hussain, M.D. and Al Mahin, A., 2016. Soild-state Fermentation of Coconut Coir by Pleurotus sajor-caju increases the anti-oxidant properties and nutritional value. Biotechnology. Vol. 15, pp: 141-147.
  30. Shojaosadati, S.A.; Faraidouni, R.; Madadi-Nouei, A. Mohamadpour, I., 1999. Protein enrichment of lignocellulosic substrates by solid state fermentation using Neurospora sitophila. Resources, Conservation and Recycling. Vol. 27, pp: 73-87.
  31. Squires, M.W.; Naber, E.C. and Toelle, V.D., 1992. The effects of heat, water, acid and alkali treatment of tomato cannery wastes on growth, metabolisable energy value and nitrogen utilization of broiler chicks. Poultry Science. Vol. 71, pp: 522-529.
  32. Sukaryana, Y., 2013. Effect of palm kernel cake-cassava mixed fermentation product used toward broiler carcass weight pieces. Global Journal Biology Agriculture Health Science. Vol. 2, pp: 199-202.
  33. Ventura, M.R.; Pieltain, M.C. and Castanon, J.I.R., 2009. Evaluation of tomato crop by-products as feed for goats. Animal Feed Science and Technology. Vol. 154, pp: 271-275.