اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی میوه تمشک (Rubus fruticosus L) بر سطح سرمی لیپیدهای خون در موش های صحرایی نر دیابتیک القا شده با STZ

نوع مقاله: فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی همدان، همدان، ایران

چکیده

 کاهش میزان گلوکز و لیپیدهای نامطلوب سرم در بیماران دیابتی دارای اهمیت است. دراین مطالعه تاثیر عصاره هیدروالکلی میوه تمشک (Rubus fruticosus L) و میزان لیپیدهای خون در رت­ های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. 50 سر موش نر نژاد ویستار با وزن 20±200 گرم به 5  گروه مساوی تقسیم شدند. گروه شاهد ، گروه شاهد دیابتی شده و 3 گروه تجربی دیابتی شده که عصاره هیدروالکلی میوه تمشک را با دوزهای 50 میلی­ گرم/کیلوگرم، 100 میلی ­گرم/کیلوگرم و 200 میلی­ گرم/کیلوگرم دریافت کردند. برای القا دیابت استرپتوزوتوسین (55 میلی­ گرم/کیلوگرم) به ­صورت ip تزریق و بعد از 4 هفته نمونه خونی تهیه شد و داده­ ها با نرم ­افزار spss مورد تحلیل آماری قرار گرفت. سطح سرمی کلسترول تام،LDL  و تری ­گلیسرید سرم در گروه دیابتی نسبت به گروه شاهد افزایش معنی­ داری یافت (p<0.05),(P<0/01) و (P<0/001). اما سطح سرمی HDL در گروه  دیابتی نسبت به گروه شاهد کاهش داشت (P<0/05) و سطح سرمی کلسترول تام،  LDL و تری­ گلیسیرید  در گروه  دیابتی دریافت­ کننده عصاره هیدروالکلی تمشک کاهش معنی ­داری نسبت به گروه دیابتی داشته است  (p<0.05),(P<0/01) و (P<0/001). ­سطح سرمی HDL در گروه دیابتی دریافت­ کننده عصاره هیدروالکلی تمشک افزایش معنی ­داری نسبـت به گروه دیابتی نشان داد (0/05>P) و (0/01>P). دیابت موجب افزایش چربی­ های خطر­ساز در سرم خون رت ­ها می­ گردد. عصاره هیدروالکلی تمشک به ­دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی ­اکسیدانی اثرات سودمندی بر لیپیدهای نامطلوب سرم دارد. 

کلیدواژه‌ها


  1. Abdu, D.A. and Majeed, S.N., 2012. Identification of antioxidant compounds in red raspberry (Rubus idaeus) fruit in kurdistan region (North Iraq). J Appl Chem. Vol. 2, No. 3, pp: 6-10.
  2. Arayne, M.S.; Sultana, N. and SherBahadur, S., 2007. The berberis story: Berberis vulgaris in therapeutics. Pak J Sci. Vol. 20, No. 1, pp: 83-92.
  3. Armstrong, D. and al-Awadi, F., 1991. Lipid Peroxidation and Retinopathy in Streptozotocin-Induced Diabetes. Free Radic BiolMed. Vol. 11, No. 4, pp:433-436.
  4. Boivin, D.; Blanchette, M.; Barrette, S.; Moghrabi, A. and Beliveau, R., 2007. Inhibition of cancer cell proliferation and suppression of TNF-induced activation of NFkB by edible berry juice. Anticancer Research. Vol. 27, pp: 937-948.
  5. Bonnefont, R.D., 2004. The role of antioxidant micronutrients in the prevention of diabetic complications. Treatment in endocrinology. Vol. 3, pp: 41-52.
  6. Bose, K.S. and Agrawal, B.K., 2007. Effect of lycopene from tomatoes cooked on plasma antioxidant enzymes, lipid peroxidation rate and lipid profile in Grade-I hypertension. Ann Nutr Metab. Vol. 44, pp: 263-267.
  7. Brusq, J.M.; Ancellin, N.; Grondin, P.; Guillard, R.; Martin, S. and Saintillan, Y., 2006. Inhibition of lipid synthesis through activation of AMP kinase: an additional mechanism for the hypolipidemic effects of berberine. J Lipid Res. Vol. 47, pp: 1281-1288.
  8. Choi, J.S.; Yokozawa, T. and Oura, H., 1991. Improvement of hyperglycemia and hyperlipemia in streptozotoc in diabetic rats by a methanolic extract of Prunus daidiana stems and its main component, prunin. PlantaMedicine. Vol. 57, pp: 208-211.
  9. Cho, M.J.; Howard, L.R.; Prior, R.L. and Clark, JR., 2004. Flavonol glycosides and antioxidat capacity of various blackberry and blueberry genotypes determined by high performance liquid chromatography/mass spectrometry. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 84,
    pp: 1771-1782.
  10. Deepa, R.; Velmurugan, K.; Sara vanan, G.; Karkuzli, K.; Dwarakanath, V. and Mohan, V., 2001. Absence of Association between serum homocysteine levels and coronary Artry Disease in south indian Males. Indian Heart Journal. Vol. 53, pp: 44-47.
  11. Doggrell, S.A., 2005. Berberine-a novel approach to cholesterol lowering. Expert Opinion Investing Drugs. Vol. 145, pp:683-685.
  12. Fabiane, K.; Ricardo, S.; Oliveira, T.T.; Nagem, T.J.; Pinto, A.D. and Oliveira, M.G., 2001. Effect of flavonoids morin; quercetin and nicotinic acid on lipid metabolism of rats experimentally fed with triton. Braz Arch Biol Techn. Vol. 44, pp: 263-267.
  13. Franks, P.W.; Rolandsson, O.; Debenham, S. L.; Fawcett, K.A.; Payne, F. and Dina, C., 2008. Replication of the association between variants in WFS1 and risk of type 2 diabetes in European populations. Diabetologia. Vol. 51, pp: 458-463.
  14. Garjani, A.; Fathiazad, F.; Zakheri, A.; Akbari, N.A.; Azarmie, Y. and Fakhrjoo, A., 2009. The effect of total extract of Securigera securidaca L. seeds on serum lipid profiles, antioxidant status, and vascular function in hypercholesterolemic rats. J Ethnopharmacol. Vol. 126, No. 3, pp: 525-532.
  15. Ghalayini, I.F.; Al-Ghazo, M.A. and Harfeil, M.N.A., 2011. Prophylaxis and therapeutic effects of raspberry (Rubus idaeus) on renal stone formation in balb/c mice. International Braz J Urol. Vol. 37, pp: 259-267.
  16. Jakus, V., 2000. The Role of Free Radicals, Oxidative Stress and Antioxidant System in Diabetic Vascular Disease. Bratisl Lek Listy. Vol. 101, No. 10, pp: 541-551.
  17. Jean-Gilles, D.; Li, L.; Ma, H.; Yuan, T.; Chichester, C.O. and Seeram, N.P., 2011. Inflammatory effects of polyphenolic-enriched red raspberry extract in an antigen induced arthritis rat model. J Agric Food Chem. Vol. 60, No. 23, pp: 5755-5762.
  18. Kaliora, A.C. and Dedoussis, G.V., 2007. Natural antioxidant compounds in risk factors for CVD. Pharmacol Res. Vol. 562, pp: 99-109.
  19. Keshavarz, M.; Hasanain, P.; Parviz, M.; Mansoori, M.; Soltani, N. and Mirazi, N., 2006. Oral magnesium sulfate in prevention of diabetic neuropathy in mice. Tehran Univ Med J. Vol. 64, No. 6, pp: 37-45.
  20. Koca, I. and Karadeniz, B., 2009. Antioxidant properties of backberry and blueberry fruits grown in the Black Sea region of Turkey. Journal of Scientia Horticulturae. Vol. 121, No. 4, pp: 447-450.
  21. Lee, K.G., 2002. Determination of antioxidant potential of volatile extract isolated from herbs. J Agric, Food Chemistry. Viol. 50, No. 17, pp: 4947-4952.
  22. Livingstone, C.; Lyall, H.; Gould, GW., 1995. Hypothalamic GLUT 4 expression: a glucose-and insulin-sensing mechanism? Mol Cell Endocrinol. Vol. 107, pp: 67-70.
  23. Lynn, A.; Mathew, S. and Moore, C.T., 2014. Effect of a tart cherry juice supplement on arterial stiffness and inflammation in healthy adults: a randomised controlled trial. Plant Foods for Human Nutrition. Vol. 69, No. 2, pp: 122-127.
  24. Mishra, K.P.; Ganju, L.; Sairam, M.; Banerjee, P.K. and Sairam, M., 2008. A review of high throughput technology for the screening of natural products. Biomedicine and Pharmacotherapy. Vol. 62, No. 2, pp: 94-98.
  25. Parham, M.; Nourouzi, M. and Mehran, N., 2009. A case report of rare tracheal mucormycosis in a diabetic patient Qom university of medical sciences journal. Vol. 3, No. 3, pp: 57-61.
  26. Paul, F.; Sandra, I.; Gayle, E. and Ernst, J., 1995. Effect of vitamin C supplementation on lipoprotein cholesterol, apolipoproein, and triglyceride concentrations. Annals of Epidemiology. Vol. 5, No. 1, pp: 52-59.
  27. Rameshwar, V.; Tushar, G.; Rakesh, P. and Chetan, G., 2014. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. PharmacognRev. Vol. 8, No. 16, pp: 101-104.
  28. Reddy, M.K.; Ruby, L.; Alexander, L. and Muraleedharan, G.N., 2005. Relative inhibition of lipid peroxidation, cyclooxygenase enzymes, and human tumor cell prolif eration by natural food colors. J Agric Food Chem. Vol. 53, pp: 9268-9273.
  29. Rehman, A.; Jenner, A. and Halliwel, B., 2000. Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of DNA: Optimization of Protocols for Isolation and Analysis of DNA from Human Blood. Methods Enzymol. Vol. 319, pp: 401-417.
  30. Sabu, A.MC. and Kuttan, R., 2002. Medicinal plants and its relation Antidiabetic activity of ship with their antioxidant property. Journal of Ethnopharmacology. Vol. 812, pp: 155-160.
  31. Sakai, I.; Izumi, S. I.; Murano, T.; Okuwaki, S.; Makino, T. and Suzuki, T., 2001. Presence of aldose reductase inhibitors in tea leaves. Jpn. J. Pharmacology. Vol. 85, pp: 322-326.
  32. Shapiro, K. and Gong, W.C., 2002. Natural products used for diabetes. J Am Pharm Assoc. Vol. 42, No. 2, pp: 217-226.
  33. Singh, A.B.; Chaturvedi, J.; Narender, T. and Srivastava, A.K., 2008. Preliminary studies on the hypoglycemic effect of Peganum harmala L. Seeds ethanol extract on normal and streptozotocin induced diabetic rats. Indian J Clin Biochem. Vol. 23, pp: 391-393.
  34. Suji, G. and Sivakami, S., 2003. Approaches to the treatment of diabetes mellitus: an overview. Cellular Molecular Biology. Vol. 49, pp: 635-639.
  35. Tripathi, B.K. and Srivastava, A.K., 2006. Diabetes mellitus: complications and therapeutics. Medicine Science monit. Vol. 12, pp: 130-147.
  36. Victor, V.M.; Rocha, M.; De, I. and Fuente, M., 2004. Immune Cell: Free Radicals and Antioxidants in Sepsis. Int Immunopharmacol. Vol. 4, No. 3, pp: 327-347.
  37. Wada, L. and Ou, B., 2002. Antioxidant activity and phenolic content of Oregon caneberries. J Agric Food Chem. Vol. 50, pp: 3495-3500.
  38. Wang, L.; Hecht, S.S.; Carmella, S.G.; Yu, M.; Larue, B. and Henry, C., 2009. Anthocyanins in black raspberries prevent esophageal tumors in rats. Cancer Prev Res. Vol. 2, pp: 84-93.
  39. Wild, S.; Roglic, G.; Green, A.; Sicree, R. and King, H., 2004. Global preva-lence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care. Vol. 27, pp: 1047-1055.
  40. Zafra-Stone, S.; Yasmin, T.; Bagchi, M.; Chatterjee, A.; Vinson, J.A. and Bagchi, D., 2007. Berry anthocyanins as novel antioxidants in human health and disease prevention. Mol Nutr Food Res. Vol. 51, pp: 675-683.
  41. Zia-Ul-Haq, M.; Riaz, M.; De Feo, V.; Jaafar, H.Z. and Moga, M., 2014. Rubus fruticosus L, constituents, biological activities and health related uses. Molecules. Vol. 19, No. 8, pp: 10998-11029.
  42. Zikri, N.N.; Riedl, K.M.; Wang, L.; Lechner, J.F. and Schwartz, S.J., 2009. Black raspberry components inhibit proliferation, induce apoptosis and modulate gene expression in rat esophageal epithelial cells. Nutr Cancer. Vol. 61, No. 6, pp: 816-826.