اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی میوه تمشک (Rubus fruticosus L) بر سطح سرمی لیپیدهای خون در موش های صحرایی نر دیابتیک القا شده با STZ

نوع مقاله : فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی همدان، همدان، ایران

چکیده

 کاهش میزان گلوکز و لیپیدهای نامطلوب سرم در بیماران دیابتی دارای اهمیت است. دراین مطالعه تاثیر عصاره هیدروالکلی میوه تمشک (Rubus fruticosus L) و میزان لیپیدهای خون در رت­ های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. 50 سر موش نر نژاد ویستار با وزن 20±200 گرم به 5  گروه مساوی تقسیم شدند. گروه شاهد ، گروه شاهد دیابتی شده و 3 گروه تجربی دیابتی شده که عصاره هیدروالکلی میوه تمشک را با دوزهای 50 میلی­ گرم/کیلوگرم، 100 میلی ­گرم/کیلوگرم و 200 میلی­ گرم/کیلوگرم دریافت کردند. برای القا دیابت استرپتوزوتوسین (55 میلی­ گرم/کیلوگرم) به ­صورت ip تزریق و بعد از 4 هفته نمونه خونی تهیه شد و داده­ ها با نرم ­افزار spss مورد تحلیل آماری قرار گرفت. سطح سرمی کلسترول تام،LDL  و تری ­گلیسرید سرم در گروه دیابتی نسبت به گروه شاهد افزایش معنی­ داری یافت (p<0.05),(P<0/01) و (P<0/001). اما سطح سرمی HDL در گروه  دیابتی نسبت به گروه شاهد کاهش داشت (P<0/05) و سطح سرمی کلسترول تام،  LDL و تری­ گلیسیرید  در گروه  دیابتی دریافت­ کننده عصاره هیدروالکلی تمشک کاهش معنی ­داری نسبت به گروه دیابتی داشته است  (p<0.05),(P<0/01) و (P<0/001). ­سطح سرمی HDL در گروه دیابتی دریافت­ کننده عصاره هیدروالکلی تمشک افزایش معنی ­داری نسبـت به گروه دیابتی نشان داد (0/05>P) و (0/01>P). دیابت موجب افزایش چربی­ های خطر­ساز در سرم خون رت ­ها می­ گردد. عصاره هیدروالکلی تمشک به ­دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی ­اکسیدانی اثرات سودمندی بر لیپیدهای نامطلوب سرم دارد. 

کلیدواژه‌ها


Abdu, D.A. and Majeed, S.N., 2012. Identification of antioxidant compounds in red raspberry (Rubus idaeus) fruit in kurdistan region (North Iraq). J Appl Chem. Vol. 2, No. 3, pp: 6-10.
Arayne, M.S.; Sultana, N. and SherBahadur, S., 2007. The berberis story: Berberis vulgaris in therapeutics. Pak J Sci. Vol. 20, No. 1, pp: 83-92.
Armstrong, D. and al-Awadi, F., 1991. Lipid Peroxidation and Retinopathy in Streptozotocin-Induced Diabetes. Free Radic BiolMed. Vol. 11, No. 4, pp:433-436.
Boivin, D.; Blanchette, M.; Barrette, S.; Moghrabi, A. and Beliveau, R., 2007. Inhibition of cancer cell proliferation and suppression of TNF-induced activation of NFkB by edible berry juice. Anticancer Research. Vol. 27, pp: 937-948.
Bonnefont, R.D., 2004. The role of antioxidant micronutrients in the prevention of diabetic complications. Treatment in endocrinology. Vol. 3, pp: 41-52.
Bose, K.S. and Agrawal, B.K., 2007. Effect of lycopene from tomatoes cooked on plasma antioxidant enzymes, lipid peroxidation rate and lipid profile in Grade-I hypertension. Ann Nutr Metab. Vol. 44, pp: 263-267.
Brusq, J.M.; Ancellin, N.; Grondin, P.; Guillard, R.; Martin, S. and Saintillan, Y., 2006. Inhibition of lipid synthesis through activation of AMP kinase: an additional mechanism for the hypolipidemic effects of berberine. J Lipid Res. Vol. 47, pp: 1281-1288.
Choi, J.S.; Yokozawa, T. and Oura, H., 1991. Improvement of hyperglycemia and hyperlipemia in streptozotoc in diabetic rats by a methanolic extract of Prunus daidiana stems and its main component, prunin. PlantaMedicine. Vol. 57, pp: 208-211.
Cho, M.J.; Howard, L.R.; Prior, R.L. and Clark, JR., 2004. Flavonol glycosides and antioxidat capacity of various blackberry and blueberry genotypes determined by high performance liquid chromatography/mass spectrometry. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 84,
pp: 1771-1782.
Deepa, R.; Velmurugan, K.; Sara vanan, G.; Karkuzli, K.; Dwarakanath, V. and Mohan, V., 2001. Absence of Association between serum homocysteine levels and coronary Artry Disease in south indian Males. Indian Heart Journal. Vol. 53, pp: 44-47.
Doggrell, S.A., 2005. Berberine-a novel approach to cholesterol lowering. Expert Opinion Investing Drugs. Vol. 145, pp:683-685.
Fabiane, K.; Ricardo, S.; Oliveira, T.T.; Nagem, T.J.; Pinto, A.D. and Oliveira, M.G., 2001. Effect of flavonoids morin; quercetin and nicotinic acid on lipid metabolism of rats experimentally fed with triton. Braz Arch Biol Techn. Vol. 44, pp: 263-267.
Franks, P.W.; Rolandsson, O.; Debenham, S. L.; Fawcett, K.A.; Payne, F. and Dina, C., 2008. Replication of the association between variants in WFS1 and risk of type 2 diabetes in European populations. Diabetologia. Vol. 51, pp: 458-463.
Garjani, A.; Fathiazad, F.; Zakheri, A.; Akbari, N.A.; Azarmie, Y. and Fakhrjoo, A., 2009. The effect of total extract of Securigera securidaca L. seeds on serum lipid profiles, antioxidant status, and vascular function in hypercholesterolemic rats. J Ethnopharmacol. Vol. 126, No. 3, pp: 525-532.
Ghalayini, I.F.; Al-Ghazo, M.A. and Harfeil, M.N.A., 2011. Prophylaxis and therapeutic effects of raspberry (Rubus idaeus) on renal stone formation in balb/c mice. International Braz J Urol. Vol. 37, pp: 259-267.
Jakus, V., 2000. The Role of Free Radicals, Oxidative Stress and Antioxidant System in Diabetic Vascular Disease. Bratisl Lek Listy. Vol. 101, No. 10, pp: 541-551.
Jean-Gilles, D.; Li, L.; Ma, H.; Yuan, T.; Chichester, C.O. and Seeram, N.P., 2011. Inflammatory effects of polyphenolic-enriched red raspberry extract in an antigen induced arthritis rat model. J Agric Food Chem. Vol. 60, No. 23, pp: 5755-5762.
Kaliora, A.C. and Dedoussis, G.V., 2007. Natural antioxidant compounds in risk factors for CVD. Pharmacol Res. Vol. 562, pp: 99-109.
Keshavarz, M.; Hasanain, P.; Parviz, M.; Mansoori, M.; Soltani, N. and Mirazi, N., 2006. Oral magnesium sulfate in prevention of diabetic neuropathy in mice. Tehran Univ Med J. Vol. 64, No. 6, pp: 37-45.
Koca, I. and Karadeniz, B., 2009. Antioxidant properties of backberry and blueberry fruits grown in the Black Sea region of Turkey. Journal of Scientia Horticulturae. Vol. 121, No. 4, pp: 447-450.
Lee, K.G., 2002. Determination of antioxidant potential of volatile extract isolated from herbs. J Agric, Food Chemistry. Viol. 50, No. 17, pp: 4947-4952.
Livingstone, C.; Lyall, H.; Gould, GW., 1995. Hypothalamic GLUT 4 expression: a glucose-and insulin-sensing mechanism? Mol Cell Endocrinol. Vol. 107, pp: 67-70.
Lynn, A.; Mathew, S. and Moore, C.T., 2014. Effect of a tart cherry juice supplement on arterial stiffness and inflammation in healthy adults: a randomised controlled trial. Plant Foods for Human Nutrition. Vol. 69, No. 2, pp: 122-127.
Mishra, K.P.; Ganju, L.; Sairam, M.; Banerjee, P.K. and Sairam, M., 2008. A review of high throughput technology for the screening of natural products. Biomedicine and Pharmacotherapy. Vol. 62, No. 2, pp: 94-98.
Parham, M.; Nourouzi, M. and Mehran, N., 2009. A case report of rare tracheal mucormycosis in a diabetic patient Qom university of medical sciences journal. Vol. 3, No. 3, pp: 57-61.
Paul, F.; Sandra, I.; Gayle, E. and Ernst, J., 1995. Effect of vitamin C supplementation on lipoprotein cholesterol, apolipoproein, and triglyceride concentrations. Annals of Epidemiology. Vol. 5, No. 1, pp: 52-59.
Rameshwar, V.; Tushar, G.; Rakesh, P. and Chetan, G., 2014. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. PharmacognRev. Vol. 8, No. 16, pp: 101-104.
Reddy, M.K.; Ruby, L.; Alexander, L. and Muraleedharan, G.N., 2005. Relative inhibition of lipid peroxidation, cyclooxygenase enzymes, and human tumor cell prolif eration by natural food colors. J Agric Food Chem. Vol. 53, pp: 9268-9273.
Rehman, A.; Jenner, A. and Halliwel, B., 2000. Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of DNA: Optimization of Protocols for Isolation and Analysis of DNA from Human Blood. Methods Enzymol. Vol. 319, pp: 401-417.
Sabu, A.MC. and Kuttan, R., 2002. Medicinal plants and its relation Antidiabetic activity of ship with their antioxidant property. Journal of Ethnopharmacology. Vol. 812, pp: 155-160.
Sakai, I.; Izumi, S. I.; Murano, T.; Okuwaki, S.; Makino, T. and Suzuki, T., 2001. Presence of aldose reductase inhibitors in tea leaves. Jpn. J. Pharmacology. Vol. 85, pp: 322-326.
Shapiro, K. and Gong, W.C., 2002. Natural products used for diabetes. J Am Pharm Assoc. Vol. 42, No. 2, pp: 217-226.
Singh, A.B.; Chaturvedi, J.; Narender, T. and Srivastava, A.K., 2008. Preliminary studies on the hypoglycemic effect of Peganum harmala L. Seeds ethanol extract on normal and streptozotocin induced diabetic rats. Indian J Clin Biochem. Vol. 23, pp: 391-393.
Suji, G. and Sivakami, S., 2003. Approaches to the treatment of diabetes mellitus: an overview. Cellular Molecular Biology. Vol. 49, pp: 635-639.
Tripathi, B.K. and Srivastava, A.K., 2006. Diabetes mellitus: complications and therapeutics. Medicine Science monit. Vol. 12, pp: 130-147.
Victor, V.M.; Rocha, M.; De, I. and Fuente, M., 2004. Immune Cell: Free Radicals and Antioxidants in Sepsis. Int Immunopharmacol. Vol. 4, No. 3, pp: 327-347.
Wada, L. and Ou, B., 2002. Antioxidant activity and phenolic content of Oregon caneberries. J Agric Food Chem. Vol. 50, pp: 3495-3500.
Wang, L.; Hecht, S.S.; Carmella, S.G.; Yu, M.; Larue, B. and Henry, C., 2009. Anthocyanins in black raspberries prevent esophageal tumors in rats. Cancer Prev Res. Vol. 2, pp: 84-93.
Wild, S.; Roglic, G.; Green, A.; Sicree, R. and King, H., 2004. Global preva-lence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care. Vol. 27, pp: 1047-1055.
Zafra-Stone, S.; Yasmin, T.; Bagchi, M.; Chatterjee, A.; Vinson, J.A. and Bagchi, D., 2007. Berry anthocyanins as novel antioxidants in human health and disease prevention. Mol Nutr Food Res. Vol. 51, pp: 675-683.
Zia-Ul-Haq, M.; Riaz, M.; De Feo, V.; Jaafar, H.Z. and Moga, M., 2014. Rubus fruticosus L, constituents, biological activities and health related uses. Molecules. Vol. 19, No. 8, pp: 10998-11029.
Zikri, N.N.; Riedl, K.M.; Wang, L.; Lechner, J.F. and Schwartz, S.J., 2009. Black raspberry components inhibit proliferation, induce apoptosis and modulate gene expression in rat esophageal epithelial cells. Nutr Cancer. Vol. 61, No. 6, pp: 816-826.