مطالعه برخی خاصیت ‌های آنتی‌ باکتریایی و آنتی ‌اکسیدانی عصاره آبی جلبک قهوه ‌ای (Sargassum tenerrimum) جمع آوری شده از سواحل خلیج فارس

نوع مقاله: سایر

نویسندگان

1 گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 مرکز آموزش و پژوهش بیماری های پوست و جذام، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

3 گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران

چکیده

 امروزه اهمیت جلبک ‌ها به ­عنوان منابع مهم غذایی، دارویی و صنعت در حال پیشرفت می ‌باشد. مطالعه حاضر جهت تعیین مقدار فعالیت ‌های ضدباکتریایی و آنتی ‌اکسیدانی عصاره آبی جلبک قهوه ‌ای Sargassum tenerrimum سواحل خلیج فارس انجام شد. آزمایش­ های انجام شده در این پژوهش شامل سنجش فعالیت آنتی ‌اکسیدانی کل، فنل کل، توانایی شلاته کنندگی یون آهن، فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و سوپراکسید بوده که نشان داد عصاره استخراج شده از جلبک قهوه‌ ای S. tenerrimum توانایی بالایی در خاصیت آنتی ‌اکسیدانی دارد (0/05>p). هم ­چنین ﻣﻘﺎوم ﺷﺪن ﺑﺴﻴﺎری از ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻫﺎی ﺑﻴﻤﺎریزا در ﺑﺮاﺑﺮ داروﻫﺎی مصنوعی و ﻋﻮارض ﺟﺎﻧﺒﻲ و ﮔﺮاﻧﻲ داروﻫﺎی ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺗﻮﺟﻪ داﻧﺸﻤﻨﺪان را ﺑﻪ­ ﺳﻤﺖ داروﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ و ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻣﻌﻄﻮف ﻛﺮده اﺳﺖ از این ­رو خاصیت ضدباکتریایی در برابر هفت گونه باکتری مختلف بیماریزا و غیربیماریزا مورد ارزیابی قرار گرفت. باکتری Yersinia ruckeri تنها باکتری مقاوم به عصاره مشخص شد (0/05<p). طبق نتایج این مطالعه، عصاره جلبک قهوه‌ ای S. tenerrimum می ‌تواند به ­عنوان ترکیب باکتری­ کش و آنتی ‌اکسیدان به مصرف غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی برسد.

کلیدواژه‌ها


  1. سفری، پ.؛ رضایی، م.؛ شویک ­لو، ا.ر.؛ گرمسیری، ا. و باباخانی لشکان، آ.، 1394.  تعیین فعالیت آنتی ‌اکسیدانی و میزان فنل کل دو گونه جلبک دریایی خلیج فارس Chaetomorpha و Colpumenia sinusa در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و فنون دریایی. دوره 14، شماره 1، صفحات 64 تا 77.
  2. پیمانی، ج.؛ قرایی، ا.؛ غفاری، م. و طاهری، ع.، 1393. بررسی اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی جلبک دریایی (Gracilaria arcuata) از سواحل چابهار. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. دوره  8، شماره 1، صفحات 75 تا 69.
  3. Andersson, D.I. and Hughes, D., 2010. Antibiotic resistance and its cost: is it possible to reverse resistance? Nature Reviews Microbiology. Vol. 8, 260 p.
  4. Austin, B. and Austin, D.A., 2007. Characteristics of the diseases. Bacterial Fish Pathogens: Diseases of Farmed and Wild Fish. pp: 15-46.
  5. Bulfon, C.; Volpatti, D. and Galeotti, M., 2014. In vitro antibacterial activity of plant ethanolic extracts against fish pathogens. Journal of the world aquaculture society. Vol. 45, pp: 545-557.
  6. Cox, S.; Abu-Ghannam, N. and Gupta, S., 2010. An assessment of the antioxidant and antimicrobial activity of six species of edible Irish seaweeds. International Food Research Journal. Vol. 17, pp: 205-220.
  7. El-Din, S.M. and Alagawany, N.I., 2019. Phytochemical Constituents and Anticoagulation Property of Marine Algae Gelidium crinale, Sargassum hornschuchii and Ulva linza. Thalassas: An International Journal of Marine Sciences. Vol. 35, pp: 381-397.
  8. FAO. 2014. Fishery and Aquaculture Statistics Yearbook. FAO Publications. Rome. Italy. P: 103. Retrieved from FAO. http://faostat3.fao.org.
  9. Fleurence, J.; Le Coeur, C.; Mabeau, S.; Maurice, M. and Landrein, A., 1995. Comparison of different extractive procedures for proteins fromthe edible seaweeds Ulva rigida and Ulva rotundata. Journal of Applied Phycology. Vol. 7, pp: 577-582.
  10. Huang, C.Y.; Wu, S.J.; Yang, W.N.; Kuan, A.W. and Chen, C.Y., 2016. Antioxidant activities of crude extracts of fucoidan extracted from Sargassum glaucescens by a compressional-puffing hydrothermal extraction process. Food chemistry. Vol. 197, pp: 1121-1129.
  11. Hussain, A.I.; Anwar, F.; Sherazi, S. T. H. and Przybylski, R., 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of basil (Ocimum basilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food chemistry. Vol. 108, pp: 986-995.
  12. Kandhasamy, M. and Arunachalam, K.D., 2008. Evaluation of in vitro antibacterial property of seaweeds of southeast coast of India. African Journal of Biotechnology. Vol. 7, No. 12, pp: 1958-1961.
  13. Karthikaidevi, G.; Manivannan, K.; Thirumaran, G.; Anantharaman, P. and Balasubaramanian, T., 2009. Antibacterial Properties of Selected Green Seaweeds from Vedalai Coastal Waters; Gulf of Mannar Marine Biosphere Reserve. Global Journal of Pharmacology. Vol. 3, pp: 107-112.
  14. Kokilam, G.; Vasuki, S. and Sajitha, N., 2013. Biochemical composition, alginic acid yield and antioxidant activity of brown seaweeds from Mandapam region, Gulf of Mannar. Journal of Applied Pharmaceutical Science. Vol. 3, pp: 99-104.
  15. Kuda, T.; Tsunekawa, M.; Goto, H. and Araki, Y., 2005. Antioxidant properties of four edible algae harvested in the Noto Peninsula, Japan. Journal of food composition and analysis. Vol. 18, pp: 625-633.
  16. Lim, S.N.; Cheung, P.C.K.; Ooi, V.E.C. and Ang, P.O., 2002. Evaluation of antioxidative activity of extracts from a brown seaweed, Sargassum siliquastrum. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 50, pp: 3862-3866.
  17. Narayani, C.G.S.; Arulpriya, M.; Ruban, P.; Anantharaj, K. and Srinivasan, R., 2011. In vitro antimicrobial activities of seaweed extracts against human pathogens. Journal of Pharmacy Research. Vol. 4, pp: 2076-2077.
  18. Payghami, N.; Jamili, S.; Rustaiyan, A.; Saeidnia, S.; Nikan, M. and Gohari, A.R., 2015. Alpha-amylase inhibitory activity and sterol composition of the marine algae, Sargassum glaucescens. Pharmacognosy research. Vol. 7, 314 p.
  19. Pinteus, S.; Alves, C.; Monteiro, H.; Araujo, E.; Horta, A. and Pedrosa, R., 2015. Asparagopsis armata and Sphaerococcus coronopifolius as a natural source of antimicrobial compounds. World Journal of Microbiology and Biotechnology. Vol. 31, pp: 445-451.
  20. Rodriguez-Jasso, R.M.; Mussatto, S.I.; Pastrana, L.; Aguilar, C.A. and Teixeira, J.A., 2013. Extraction of sulfated polysaccharides by autohydrolysis of brown seaweed Fucus vesiculosus. Journal of Applied Phycology. Vol. 25, pp: 31-39.
  21. Rodriguez-Meizoso, I.; Marin, F.R.; Herrero, M.; Senorans, F.J.; Reglero, G.; Cifuentes, A. and Ibanez, E., 2006. Subcritical water extraction of nutraceuticals with antioxidant activity from oregano. Chemical and functional characterization. Vol. 41, pp: 1560-1565.
  22. Sanchez-Machado, D.I.; Lopez-Cervantes, J.; Lopez Hernandez, J. and Paseiro-Losada, K., 2004. Fatty acids, total lipid, protein and ash contents of processed edible seaweeds. Food Chemistry. Vol. 85, pp: 439-444.
  23. Sanjeewa, A.K.K.; Kim, E.; Son, K. and Jeon, Y., 2016. Bioactive properties and potentials cosmeceutical applications of phlorotannins isolated from brown seaweeds. Journal of Photochemistry and Photobiology. Vol. 162, pp: 100-105.
  24. Sathya, R.; Kanaga, N.; Sankar, P. and Jeeva, S., 2017. Antioxidant properties of phlorotannins from brown seaweed Cystoseira trinodis (Forsskål) C. Agardh. Arabian Journal of Chemistry. Vol. 10, pp: S2608-S2614.
  25. Shanmughapriya, S.; Manilal, A.; Sujith, S.; Selvin, J.; Kiran, G.S. and Natarajaseenivasan, K., 2008. Antimicrobial activity of seaweeds extracts against multiresistant pathogens. Annals of Microbiology. Vol. 58, pp: 535-541.
  26. Sujatha, R.; Siva, D. and Nawas, P., 2019. Screening of phytochemical profile and antibacterial activity of various solvent extracts of marine algae Sargassum swartzii. World Scientific News. Vol. 115, pp: 27-40.
  27. Taga, M.S.; Miller, E.E. and Pratt, D.E., 1984. Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists’ Society. Vol. 61, pp: 928-931.
  28. Vallinayagam, K.; Arumugam, R.; Kannan, R.R.R.; Thirumaran, G. and Anantharaman, P., 2009. Antibacterial activity of some selected seaweeds from Pudumadam coastal regions. Global Journal of Pharmacology. Vol. 3, pp: 50-52.
  29. Wang, J.; Zhang, Q.; Zhang, Z. and Li, Z., 2008. Antioxidant activity of sulfated polysaccharide fractions extracted from Laminaria japonica. International Journal of Biological Macromolecules. Vol. 42, pp: 127-132.
  30. Zargari, A.; Mazandarani, M. and Hoseini, S.M., 2018. Effects of safflower (Carthamus tinctorius) extract on serum antibacterial activity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) against Aeromonas hydrophila, Streptococcus iniae and Yersinia ruckeri. International Journal of Aquatic Biology. Vol. 6, pp: 1-7.