اثر جیره غذایی حاوی سطوح مختلف مخلوط اسانس های گیاهی (Mix oil) بر شاخص های رشد و بقاء ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با باکتری یرسینیا روکری (Yersinia ruckeri)

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 گروه بهداشت دانشکده علوم دامپزشکی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 گروه بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

10.22034/aej.2020.117943

چکیده

این مطالعه به ­منظور ارزیابی تاثیر جیره حاوی سطوح مختلف مخلوط اسانس­ های گیاهی (Mixed oil) بر شاخص ­های رشد و میزان بازماندگی ماهی قزل ­آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با باکتری Yersinia ruckeri صورت گرفت. چهار گروه از ماهیان با میانگین وزنی 0/10±31/0 گرم در حوضچه ­های سیمانی با تراکم 70 قطعه ماهی توزیع و طی مدت 8 هفته با خوراک حاوی سطوح مختلف Mix oil (صفر، 400ppm، 200ppm، 50ppm، هر تیمار با 3 تکرار) غذادهی شدند. در انتهای دوره شاخص ­های رشد، درصد بازماندگی و میزان مقاومت تیمارهای مختلف در مواجهه با باکتری محاسبه شد. نتایج نشان داد، که ماهیان تغذیه شده با غلظت های مختلف مخلوط اسانس به ­ویژه غلظت 400ppm آن، از شاخص ­های رشد بهتر (افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، میانگین رشد روزانه، نسبت کارایی پروتئین) و درصد بازماندگی بیش­تری در مواجهه با باکتری یرسینیا روکری نسبت به سایر تیمارها برخوردار بودند (0/05>p). براساس نتایج حاصله، استفاده از مخلوط اسانس ­های گیاهی Mix oil  به ­ویژه در سطح 400 ppm در جیره ماهی قزل ­آلای رنگین­ کمان، منجر به بهبود عملکرد رشد و افزایش مقاومت ماهیان قزل ­آلای رنگین­ کمان در مواجهه با باکتری یرسینیا روکری شده است. 

کلیدواژه‌ها


  1. اکبری، پ.؛ قرقانی پور، م. و فریدونی، م.س.، 1394. اثر عصاره آویشن شیرازی و پونه بر تغییرات فاگوسیتوز، لیزوزیم، انفجار تنفسی و گلبول­ های قرمز در ماهی قزل­ آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss). مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 70، صفحات 447 تا 454.
  2. پورغلام، ر.؛ شریف­ روحانی م.؛ صفری ر.؛ سعیدی، ع.؛ بینایی، م.؛ نجفیان، ر.؛ بانکه ­ساز، ز.؛ تقوی، م. و سپهداری، ا.، 1392. اثر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea) بر برخی شاخص ‌های ایمنی و بازماندگی قزل ‌آلای رنگین‌ کمان (Oncorhynchus mykiss) در برابر با استروپتوکوک اینیایی (Streptococcus iniae). مجله علمی شیلات ایران. دوره 22، صفحات 25 تا 32.
  3. عادل، م.؛ پورغلام، ر.؛ ذریه ­زهرا، ج.؛ صفری، ر. و قیاسی، م.، 1394.  اثر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی (Mentha piperita) بر شاخص ­های رشد، ترکیبات لاشه، باکتری­ های روده و بازماندگی ماهی قزل ­آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با باکتری یرسینیا روکری (Yersinia ruckeri). مجله بوم­ شناسی آبزیان. دوره 70، صفحات 62 تا 70. 
  4. Akhlaghi, M. and Sharif Yazdi, H., 2008. Detection and identification of virulent Yersinia ruckeri the causative agent of enteric red mouth disease in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured in Fars province, Iran. Iranian Journal of Veterinary Research Shiraz University. Vol. 9, pp: 347-352.
  5. AOAC. 1995. Official Methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists International. 4nd edition. Arlington, VA, USA. 634 p.
  6. AY, S.; Bilen, S.; Alak, G.; Hisar, O.; Yanık, T. and Biswas, G., 2015. Growth performance and antioxidant enzyme activities in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles fed diets supplemented with sage, mint and thyme oils. Fish physiology and biochemistry. Vol. 41, pp: 165-175.
  7. Bagheri, T.; Hedayati, S.A.; Yavari, V.; Alizade, M. and Farzanfar, A., 2008. Growth, survival and gut microbial load of Rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) fry given diet supplemented with probiotic during the two months of first feeding. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 8, pp: 43-48. 
  8. Dugenci, S.K.; Arda, N. and Candan, A., 2003. Some medicinal plants as immunostimulant for fish. Ethnopharmacology. Vol. 88, pp: 99-106.
  9. Giannenas, I.; Triantafillou, E.; Stavrakakis, S.; Margaroni, M.; Mavridis, S.; Steiner. ad Karagouni, E., 2012. Assessment of dietary supplementation with carvacrol or thymol containing feed additives on performance, intestinal microbiota and antioxidant status of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 350-353, pp: 26-32.
  10. Hadian, J.; Ghasemnezhad, M. and Ranjbar, H., 2008. Antifungal potency of some essential oils in control of postharvest decay of strawberry caused by Botrytis cinerea, Rhizopus stolonifer and Aspergillus niger. Journal of Essential Oil Research. Vol. 11, pp: 553-562.
  11. Haghighi, M. and Sharif Rohani, M., 2013. The effects of powdered ginger (Zingiber officinale) on the haematological and immunological parameters of rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Journal of Medicinal Plant and Herbal Therapy Research. Vol. 1, pp: 8-12.
  12. Hajibeglou, A. and Sudagar, M., 2010. Immune response of common carp (Cyprinus caprio) Fed with herbal immunostimulants diets. Agricultural Journal. Vol. 5, pp: 163-172.
  13. Heidarieh, M.; Mirvaghefi, A.R.; Sepahi, A.; Sheikhzadeh, N.; Shahbazfar, A.A. and Akbari, M., 2012a. Effects of Dietary Aloe Vera on Growth Performance, Skin and Gastrointestine Morphology in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 13, pp: 367-373.
  14. Heidarieh, M.; Mirvaghefi, A.R.; Akbari, M.; Farahmand, H.; Sheikhzadeh, N. and Shahbazfar, A.A., 2012b. Effect of dietary Ergosan on growth performance, digestive enzymes, intestinal histology, hematological parameters and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish Physiology and Biochemistry. Vol. 38, pp: 1169-1174.
  15. Harikrishnan, R.; Nisha, M.R. and Balasundaram, C., 2003. Hematological and biochemical parameters in common carp, Cyprinus carpio, followingherbal treatment for Aeromonas hydrophila infection. Aquaculture. Vol. 221, pp: 41-50.
  16. Gulec, A.K.; Danabas, D.; Ural, M.; Seker, E.; Arslan, A. and Serdar, O., 2013. Effect of mixed use of thyme and fennel oils on biochemical properties and electrolytes in rainbow trout as a response to Yersinia rucker iinfection. Acta Veterinaria Brunensis. Vol. 82, pp: 297-302.
  17. Mahious, A.S.; Gatesoupe, F.J.; Hervi, M.; Metailler, R. and Ollevier, F., 2006. Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psetta maxima. Aquacalture International. Vol. 14, pp:  219-229.
  18. Navarrete, P.; Toledo, I.; Mardones, P.; Opazo, R.; Espejo, R. and Romero, J., 2010. Effect of Thymus vulgaris essential oil on intestinal bacterial microbiota of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum) and bacterial isolates. Aquaculture Research. Vol. 41, pp: 667-678.
  19. Rao, Y.Y.; Das, B.K.; Iyotymayee, P. and Chakrabarti, R., 2006. Effect of Achyranthes aspera on the immunity and survival of Labeorohita infected with Aeromonas hydrophila. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 20, pp: 265-273. 
  20. Sheikhzadeh, N.; Nofouzi, K.; Delazar, A. and Khani Oushani, A., 2011. Immunomodulatory effects of decaffeinated green tea (Camellia sinensis) on the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 31, pp:  1268-1269.
  21. Tacon, A.G., 1990. Standard methods for the nutrition and feeding of farmed fish and shrimp. 11nd edition. Feeding Methods. Agent Laboratories Press, Redmond, Taoka. 138 p.
  22. Ultee, A.; Kets, E. and Smid, E., 1999. Mechanisms of action of carvacrol on the food-borne pathogen Bacillus cereus. Applied andEnvironmental Microbiology. Vol. 65, pp: 4606-4610.
  23. Zorriehzahra, M.J.; Adel, M. and Torabi Delshad, S., 2017. Enteric redmouth disease: Past, present and future: A review. Iranian Journal of Fisheries Sciences. Vol. 16, pp: 1135-1156.