تأثیر افزودن سطوح مختلف سدیم پروپیونات بر برخی شاخص های رشد، بازماندگی و برخی پاسخ‌های ایمنی سرم ماهی قرمز (Carassius auratus)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 گروه شیلات، واحد بندرانزلی، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرانزلی، ایران

10.22034/aej.2021.135794

چکیده

آثار افزودنی خوراکی سدیم پروپیونات به عنوان یک اسیدی فایر بر برخی شاخص ­های رشد، بقاء و ایمنی سرم ماهی قرمز، طی مطالعه حاضر بررسی گردید. در این مطالعه تعداد 240 قطعه ماهی با میانگین وزن اولیه 0/75±7/2 گرم به طور تصادفی در 12 آکواریوم توزیع شدند. ماهی ­ها با سطوح 0 (شاهد)، 1 و 2 درصد سدیم پروپیونات در خوراک برای 60 روز غذادهی شدند. نتایج نشان داد که میزان وزن کسب شده، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب وضعیت و نرخ بقاء در ماهی­ های تیمار شده به طور معنی ­داری بالاتر از گروه شاهد بود (0/05>P). درحالی­ که بیش ترین مقدار ضریب تبدیل غذایی در گروه شاهد دیده شد (0/05>P). هم چنین، بیش ترین میزان ایمونوگلوبولین M سرم (64/11±9/0 میلی­ گرم/لیتر) و لیزوزیم (61/03±15/1 میکروگرم/میلی لیتر/دقیقه) در تیمار سدیم پروپیونات 2 درصد مشاهده شد که از سایر تیمارها بهتر بود (0/05>P). بر اساس نتایج این پژوهش، به کارگیری 2 درصد سدیم پروپیونات در خوراک ماهی قرمز به عنوان یک محرک رشد عمل کرده و می ­تواند عملکرد رشد  را به همراه سیستم ایمنی تقویت نماید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. کنعانی، ا.؛ شعبانی، ع. و صفری، ر.، 1399. اثرات استفاده مجزا و تلفیقی پروپیونات سدیم و پروبیوتیک(Pediococcus acidilactici) بر برخی فاکتورهای رشد و بیان ژن های مرتبط با رشد در بچه ­ماهی کپور معمولی. فصلنامه محیط زیست جانوری. دوره 12، شماره 1، صفحات 293 تا 298.
  2. Abdel-Latif, H.M.; Abdel-Tawwab, M.; Dawood, M.A.; Menanteau-Ledouble, S. and El-Matbouli, M., 2020. Benefits of dietary butyric acid, sodium butyrate, and their protected forms in aquafeeds: a review. Rev Fish Sci Aquac. Vol. 28, pp: 1-28.
  3. Adel, M.; Abedian Amiri, A.; Zorriehzahra, J.; Nematolahi, A. and Esteban, M.Á., 2015. Effects of dietary peppermint (Mentha piperita) on growth performance, chemical body composition and hematological and immune parameters of fry Caspian white fish (Rutilus frisii kutum). Fish Shellfish Immunol, Vol. 45, pp: 841-847.
  4. Ahmadifar, E.; Akrami, R.; Ghelichi, A. and Mohammadi Zarejabad, A., 2011. Effects of different dietary prebiotic insulin levels on blood serum enzyme, hematologic and biochemical parameters of great sturgeon (Huso huso) juvenile. Comp Clin Path. 20, pp: 447-451.
  5. Aalamifar, H.; Soltanian, S.; Vazirzadeh, A.; Akhlaghi, M.; Morshedi, V.; Gholamhosseini, A. and Torfi Mozanzadeh, M., 2020. Dietary butyric acid improved growth, digestive enzyme activities and humoral immune parameters in Barramundi (Lates calcarifer). Aquac Nutr. Vol. 26, pp: 156-164.
  6. Azarm, H.M.; Abedian Kenari, A. and Hedayati, M., 2012. Effect of dietary phospholipid sources and levels on growth performance, enzymes activity, cholecystokinin and lipoprotein fractions of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Aquac Res. Vol. 32, pp: 1-11.
  7. Cone, R.A., 2009. Barrier properties of mucus. Adv Drug Deliv Rev. Vol. 61, pp: 75-85.
  8. Castillo, S.; Rosales, M.; Pohlenz, C. and Gatlin III, D.M., 2014. Effects of organic acids on growth performance and digestive enzyme activities of juvenile red drum Sciaenops ocellatus. Aquaculture. Vol. 433, pp: 6-12.
  9. Cuvin-Aralar, M.L.A.; Luckstaedt, C.; Schroeder, K. and Kühlmann, K.J., 2011. Effect of dietary organic acid salts, potassium diformate and sodium diformate on the growth performance of male Nile tilapia Oreochromis niloticus. Bull Fish Biol. 13, pp: 33-40.
  10. Da Silva, B.C.; Vieira, F.D.N.; Mourino, J.L.P.; Ferreira, G.S. and Seiffert, W.Q., 2014. Butyrate and propionate improve the growth performance of Litopenaeus vannamei. Aquac Res. 47, pp: 612-623.
  11. Dawood, M.A.O.; Eweedah, N.M.; Elbialy, Z.I. and Abdelhamid, A.I., 2020. Dietary sodium butyrate ameliorated the blood stress biomarkers, heat shock proteins, and immune response of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) exposed to heat stress, J Therm Biol. 1, pp: 1-23.
  12. Ellis E., 1990. Lysozyme assay, techniques in fish immunology. 2nd edn. Fair Haven, USA. 100 p.
  13. Hamer, H.M.; Jonkers, D.; Venema, K.; Vanhoutvin, S.; Troost, F. and Brummer, R.J., 2008. The role of butyrate on colonic function. Aliment PharmTherap. Vol. 27, pp: 104-119.
  14. Hoseinifar, S.H.; Zoheiri, F. and Caipang, C.M., 2016. Dietary sodium propionate improved performance, mucosal and humoral immune responses in Caspian white fish (Rutilus frisii kutum) fry. Fish Shellfish Immunol. 55, pp: 523-528.
  15. Hoseinifar, S.H.; Safari, R. and Dadar, M., 2017. Dietary sodium propionate affects mucosal immune parameters, growth and appetite related genes expression: Insights from zebrafish model. Gen Comp Endocr. Vol. 243, pp: 78-83.
  16. Iwama, G. and Nakanishi, T., 1996. The fish immune system. Academic Press, London. Chapter 3: innate Immunity in fish. pp: 73-114.
  17. Gumus, E.; Aydin, B. and Kanyilmaz, M., 2016. Growth and feed utilization of goldfish (Carassius auratus) fed graded levels of brewers yeast (Saccharomyces cerevisiae). Iranian J Fish Sci. Vol. 15, pp: 1124-1133.
  18. Luckstadt, C., 2008. The use of acidifiers in fish nutrition. CAB Reviews: perspectives in agriculture, veterinary science, nutrition and natural resources. Vol. 3, pp: 1-8.
  19. Maslowski K.M. and Mackay C.R., 2011. Diet, gut microbiota and immune responses. Nat Immunol. Vol. 12, pp: 5-9.
  20. Okocha, R.C.; Olatoye, I.O. and Adedeji, O.B., 2018. Food safety impacts of antimicrobial use and their residues in aquaculture. Public health Rev. Vol. 39, pp: 1-22.
  21. Pandey, A. and Satoh, S., 2008. Effects of organic acids on growth and phosphorus utilization in rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Fish Sci. 74, pp: 867-874.
  22. Rašković, B.S.; Stanković, M.B.; Marković, Z.Z. and Poleksić, V.D., 2011. Histological methods in the assessment of different feed effects on liver and intestine of fish. J Agric Sci. Vol. 56, pp: 87-100.
  23. Rashmeei, M.; Shekarabi, S.P.H.; Mehrgan, M.S. and Paknejad, H., 2020. Stimulatory effect of dietary chasteberry (Vitex agnus-castus) extract on immunity, some immune-related gene expression, and resistance against Aeromonas hydrophila infection in goldfish (Carassius auratus). Fish Shellfish Immunol. Vo. 107, pp: 129-136.
  24. Rashmeei, M.; Shekarabi, S.P.H.; Mehrgan, M.S. and Paknejad, H., 2021. Assessment of dietary chaste tree (Vitex agnus-castus) fruit extract on growth performance, hemato-biochemical parameters, and mRNA levels of growth and appetite-related genes in goldfish (Carassius auratus). Aquaculture and Fisheries. Vol. 1, pp: 1-8.
  25. Safari, R.; Hoseinifar, S.H. and Kavandi, M., 2016. Modulation of antioxidant defense and immune response in zebra fish (Danio rerio) using dietary sodium propionate. Fish Physio Biochemi. Vol. 42, pp: 1733-1739.
  26. Wassef, E.A.; Saleh, N.E.; Abdel-Meguid, N.E.; Barakat, K.M.; Abdel-Mohsen, H.H. and El-bermawy, N.M., 2020. Sodium propionate as a dietary acidifier for European seabass (Dicentrarchus labrax) fry: immune competence, gut microbiome, and intestinal histology benefits. Aquacult Int. Vol. 28, pp: 95-111.