مقایسه اثر کنجاله کنجد خام و فرآوری شده به روش تخمیر حالت جامد بر خصوصیات استخوان درشت نی و برخی فراسنجه های خون جوجه های گوشتی

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

 این آزمایش با هدف مقایسه اثر کنجاله­ کنجد خام و فرآوری شده به ­روش تخمیر حالت جامد  بر خصوصیات استخوان درشت نی و برخی فراسنجه­ های خون انجام شد. تخمیر کنجاله کنجد با کشت مخلوط مایع حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم در نسبت 1 به 1/2 انجام شد. پس از 28 روز تخمیر، میزان اسید فایتیک و تانن به ­ترتیب از 17/39 و 15/26 به 5/26 و 2/22 میلی­ گرم در گرم کنجاله کاهش یافت. تعداد 315 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار آزمایشی و 3 تکرار اختصاص یافت. تیمارهای آزمایش شامل جایگزینی 25، 50 و 75 درصد کنجاله کنجد خام یا تخمیری با کنجاله سویا (تیمار شاهد) در جیره بودند. نتایج این آزمایش نشان داد استفاده از سطوح 25 و 50 درصد کنجاله کنجد تخمیری، مشابه با تیمار شاهد، افزایش میزان خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت نی جوجه­ های گوشتی را نسبت به کنجاله کنجد خام بهبود داد (0/05>P). هم­ چنین میزان کلسیم و فسفر خون در تیمارهای حاوی کنجاله کنجد تخمیر شده نسبت به سایر تیمارها افزایش معنی­ داری یافت (0/05>P).

کلیدواژه‌ها


  1. محروقی، آ.، ۱۳۸۸. پرورش عملی بلدرچین از ابتدا تا انتها. انتشارات سروآ. چاپ اول. 432 صفحه.
  2. Adebiyi, O.A.; Famakinwa, A.; Adeniji, O.A. and Omojola, A.B., 2015. Effect of Dietary Replacement of Soyabean Meal with Toasted Sesame Seed on Performance, Tibia Bone Mineralisation and Gut Morphology of Broilers Chicken. American Journal o Experimental Agriculture. Vol. 5, pp: 156-163.
  3. Afinah, S.; Yazid, A.M.; Shobirin-Anis, M.H. and Shuhaini, M., 2010. Phytase: application in food industry. International Food Research Journal. Vol. 17, pp: 13-21.
  4. AOAC. 1995. Official Methods of Analysis, 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  5. Bassiri, A. and Nahapetian, A., 1977. Differences in concentrations and interrelationships of phytate, phosphorus, magnesium, calcium, zinc and iron in wheat varieties grown under dryland and irrigated Conditions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 25, pp:1118-1122.
  6. Dei, H.K.; Rose, S.P.; Mackenzie, A.M. and Amarowicz, R., 2008. Growth performance of broiler chickens fed diets containing shea nut (Vitellaria paradoxa, Gaertn.) meal fermented with Aspergillus niger. Poultry Science. Vol. 87, pp: 1773-1778.
  7. Didar, Z. and Haddad Khodaparast, M.H., 2011. Effect of Different Lactic Acid Bacteria on Phytic Acid Content and Quality of Whole Wheat Toast Bread. Journal of Food Biosciences and Technology. Vol. 1, pp:1-10.
  8. Eizaguirre, I.; Urkia, N.G.; Asensio, A.B.; Zubillaga, I.; Zubillaga, P.; Vidales, C.; Garcia renzana, J.M. and Aldazabal, P., 2002. Probiotic supplementation reduces the risk of bacterial translocation in experimental short bowel syndrome. J of Pediatric Surgery. Vol. 37, pp: 699-702.
  9. Fazhi, X.; LVmu, L.; Jiaping, X.; Kun, Q.; Zhide, Z. and Zhangyi, L., 2011. Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serumparameters in ducks. Asian-Australasian J of Animal Sciences. Vol. 24, pp:678-684.
  10. Gibson, R.; Yeudall, F.; Drost, N. and Callinan, T., 1998. Dietary intervention to prevent Zinc deficiency. The American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 4, pp: 484-487.
  11. Gordon, R.W. and Ronald, D., 1998. Influence of supplemental phytase calcium and phosphors utilization on lying hens. Poultry Science. Vol. 77, pp:290-294.
  12. Heres, L.; Engel, B.; van Knapen, F.; de Jong, M.C.; Wagenaar, J.A. and Urlings, H.A., 2003. Fermented liquid feed reduces susceptibility of broilers for Salmonella enteritidis. Poultry Science. Vol. 82, pp: 603-11.
  13. Jimenez, N.; Esteban-Torres, M.; Mancheno, J.M.; de las Rivas, B. and Munoz, R., 2014. Tannin degradation by a novel tannase enzyme present in some Lactobacillus plantarum strains. Applied and Environmental Microbiology. Vol. 80, pp: 2991-2997.
  14. Kim, W.K.; Donaldson, L.M.; Herrera, P.; Wood Ward, C.L.; Kubena, L.F.; Nisbet, D.J. and Ricke, S.C., 2004. Effects of different bone preparation methods (fresh, dry and fat-free dry) on bone parameters and the correlations between bone breaking strength and the other bone parameters. Poultry Science. Vol. 83, pp: 1663-1666.
  15. Lease, J.G., 1966. The Effect of Autoclaving Sesame Meal on its Phytic Acid Content and on the Availability of its Zinc to the Chick. Poultry Science. Vol. 45, pp: 237-241.
  16. Lopez, H.W.;Krespine, V.; Guy, C.; Messager, A.; Demigne, C. and Remesy, C., 2001. Prolonged fermentation of whole wheat sourdough reduces phytate level and increases soluble magnesium. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 49, pp: 2657-2662.
  17. Morais, S.; Shterzer, N.; Rozman Grinberg, I.; Mathiesen, G.; Eijsink, V.; Axelsson, L.; Lamed, R.; Edward, A. and Mizrahib, I., 2013. Establishment of a Simple Lactobacillus plantarum Cell Consortium for Cellulase-Xylanase Synergistic Interactions. Applied and Environmental Microbiology. Vol. 17, pp: 5242-5249.
  18. Mukhopadhyay, N., 2001. Effect of fermentation on apparent total and nutrient digestibility of sesame (Sesamum indicum) seed meal in rohu, Labeo rohta (hamilton) Fingerlings. Acta Ichthyologicaet Piscat. Vol. 31, pp:19-28.
  19. Mulugeta, F. and Gebrehiwot, T., 2013. Effect of sesame cake supplementation on feed intake, body weight gain, feed conversion efficiency and carcass parameters in the ration of sheep fed on wheat bran and teff (Eragrostis teff) straw. Momona Ethiopian Jof Science. (MEJS). Vol. 5, pp: 89-106.
  20. Mutus, R.; Kocabag, N.; Alp, M.; Acar, N.; Eren, M. and Gezen, S.S., 2006. The Effect of Dietary Probiotic Supplementation on Tibial Bone Characteristics and Strength in Broilers. Poultry Science. Vol. 85, pp:1621-1625.
  21. SAS Institute, SAS User's Guide. 2003. Version 9.1 edition. SAS Institute Inc. Cary, NO.
  22. Singhania, R.R.; Patel, A.K; Soccol, C.R. and Pandey, A., 2009. Recent advances in solid-state fermentation. Biochemical Engineering. Vol. 44, pp:13-18.
  23. Zhang, B. and Coon, C.N., 1997. The relationship of various tibia bone measurements in Hens. Poultry Science. Vol. 76, pp: 1698-1701.