اثرات سطوح مختلف لایزوزیم جیره غذایی بر فاکتورهای رشد، شاخص های خون شناسی و بیوشیمیایی سرمی در ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله: فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

این مطالعه به­ منظور بررسی اثر لایزوزیم در مقیاس­ه ای اضافه شده به جیره در برخی فاکتورهای رشد،  شاخص­ های ایمنی خون شناسی، بیوشیمیایی سرم در ماهی کپور معمولی­ (Cyprinus carpio می­ باشد. به­ این منظور 180 قطعه ­ماهی با میانگین وزنی 0/1±25/94 گرم در 12 عدد تانک و 4 تیمار با 3 تکرار قرار داده شدند. پس از دوره سازگاری، ماهی­ ها با جیره­ های حاوی 0 ، 0/5، 1 و 1/5 گرم بر کیلوگرم لایزوزیم به ­مدت 8 هفته تغذیه شدند. در انتهای دوره ماهیان زیست ­سنجی شدند و خونگیری به ­عمل آمد و شاخص ­های خونی بررسی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد این محرک ایمنی در میـزان رشد به ­میزان حدودأ 26/37 گرم تاثیر مثبت داشته و بین تیمارها اختلاف معنی­ دار مشاهده شد (0/05>p). لایزوزیم جیره بر تعداد گلبول­ های سفید تیمارها با گروه شاهد تفاوت معنی ­داری را نشان دادند. بین تیمارهای آزمایشی در تعداد هموگلوبین نیز روند افزایشی مشاهده شد. شمارش افتراقی گلبول­ های سفید فقط در میزان لنفوسیت­ افزایش معنی­ داری بین تیمارهای آزمایشی و شاهد مشاهده شد، در بررسی میزان نوتروفیل بین تیمارها و شاهد اختلاف معنی ­داری دیده شد.­ هم­ چنین در مطالعه شاخص ­های بیوشیمیایی خون، مشخص شد که در هر سه فاکتور اختلاف معنی­ داری وجود داشت و روند افزایشی داشتند. با توجه به نتایج مطالعه حاضر به­ نظر می­ رسد استفاده از دوزهای ­1­ و ­1/5 گرم بر کیلوگرم لایزوزیم می­ تواند به بهبود فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی سرم و رشد این­ گونه پرورشی تاثیر مطلوبی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


  1. عادلی، ا.، 1387. اصول بازاریابی و بسته ­بندی آبزیان. انتشارات هنر تا بی‌ نهایت. 204 صفحه.
  2. عامری­ مهابادی،م.، 1387. روش ­های آزمایشگاهی هماتولوژی  دامپزشکی. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران .126 صفحه.
  3. Ai, Q.; Mai, K.; Tan, B.; Xu, W.; Duan, Q.; Ma, H. and Zhang, L., 2006. Replacement of fish meal by meat and bone meal in diets for large Yellow croaker (Pseudosciaena crocea). Aquaculture. Vol. 260, pp: 255-263.
  4. Ashley, P.J., 2007. Fish welfare: current issues in aquaculture. Appl Anim Behav Sci. Vol. 104, pp: 199-235.
  5. Balon, E.K., 2006. The oldest domesticated fishes, and the consequences of an epigenetic dichotomy in fish culture. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology. Vol. 11, No. 2, pp: 47-86.
  6. Bekcan, S.; Dogankaya, L. and Cakirogullari, G.C., 2006. Growth and body composition of European catfish (Silurus glanis L.) fed diets containing different percentages of protein. The Israeli Journal of Aquaculture, Bamidgeh. Vol.  58, No. 2, pp: 137-142.
  7. Blaxhall,P.C. and  Daisley, K.W., 1973. Routine haematological methods for use with fish blood. Fish Biology banner. Vol. 5, No. 6, pp: 771-781.
  8. Bondad-Reantaso, M.; Subasinghe, R.P.; Arthur, J.R.; Ogawa, K.; Chinabut, S.; Adlard, R.;Chang, C.S.; Huang, S.L.; Chen, S. and Chen, S.N., 2013. Innate immune responses and efficacy of using mushroom beta glucan mixture (MBG) on orange-spotted grouper, Epinephelus coioides, aquaculture. Fish and shellfish immunology. Vol. 35, pp: 115-125.
  9. Castanon, J.I., 2007. History of the use of antibiotic as growth promot- ers in European poultry feeds. Poultry Science. Vol. 86, pp: 2466-2471.
  10. Chen, X.; Jiang, S.; Gu, Y. and Shi, Z., 2014. Molecular characterization and expression of cyp19a gene in Carassius auratus. Journal of Fish Biology. Vol. 85, pp: 516-522.
  11. Cheng, S.; Ma, L. and Zhang, W., 2009 Effects of lysozyme on growth performance of broiler chickens and apparent digestibility coefficients of nutrients. China Feed. Vol. 19, pp: 32–34. (in Chinese)
  12. Deng, J.; Bi, B.; An, Q.; kong, L.; Wang, Q. and Tao, L., 2012. Effect of dietary inclusion of lysozyme on growth performance and plasma biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquacult. Nutr. Vol. 18, pp: 332-339.
  13. Ding, Y., 2010. Effects of recombinant lysozyme on growth performance and carcass traits in broilers. J. Anhui Agric. Sci. Vol. 38, pp: 15677-15678.
  14. FAO. 2009. Press release, 19 June 2009. http://www.fao.org /news/story/en/item/20568/icode/.
  15. FAO. 2014. Aquaculture Department, The state of world fisheries and aquaculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. 243 p.
  16. Gatlin, D.M. and Li, P., 2004. Dietary supplementation of prebiotics for health management of hybrid stripped bass morone chrysops × M. saxatilis. Aqua Feeds Formul Beyond. Vol. 1, No. 4, pp: 19-21.
  17. Gu, W. and Zhang, G., 2008. Effects of lysozyme on growth performance and immune organ index of meat duck. Feed Ind. Vol. 29, pp: 46-48. (in Chinese)
  18. Herbert, P.N.; Bausserman, L.L.; Lynch, K.M.; Saritelli, A.L.; Kantor, M.A. and Nicolosi, R.J., 1987. apolipoproteins in the Macaca fascicularis (cynomolgus) monkey. Homologues of the human C and A Biochemistry. Vol. 10, pp: 1457-1463.
  19. Hevrøy, E.; Espe, M.; Waagbø, R.; Sandnes, K.; Ruud, M. and Hemre, G.I., 2005. Nutrient utilization in Atlantic salmon (Salmo salar L) fed increased levels of fish protein hydrolysate during a period of fast growth. Aquaculture Nutrition. Vol. 11, pp: 301-313.
  20. Komar, C.M., 2005. Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs) and ovarian function–implications for regulating steroidogenesis, differentiation, and tissue remodeling. Reprod Biol Endocrinol. Vol. 3, 41 p.
  21. Long, Y.; Lin, S.; Zhu, J.; Pang, X.; Fang, Z. and Lin, Y., 2016. Effects of dietary lysozyme levels on growth performance, intestinal morphology, non-specific immunity and mRNA expression in weanling piglets, Anim. Sci. J. Vol. 87, pp: 411-418.
  22. Lu, Y.; Chen, Z. and Pan, H., 2009. Effects of lysozyme on the growth performance and immune response of broiler chickens. Feed Res. Vol. 8, pp: 50-52. (in Chinese)
  23. Magnadóttir, B., 2006. Innate immunity of fish (overview), Fish and shellfish immunology. Vol. 20, pp: 137-151.
  24. Mahious, A.S.; Van Loo, J. and Lieffrig, F., 2007. Inulin and oligofructose in aquaculture: A review. Aquaculture Europe 2007. October 14-27. pp: 326-327. (Istanbul, Turkey)
  25. Morand, M.; Siwicki, A.; Pozet, F.; Klein, P.; Vinaize, J.C. and Keck, N., 1999. Effects of dimerized lysozyme (KLP-602) on the cellular and humoral defence mechanism in sheatfish (Silurus glanis): in vitro.
  26. Ramanauskiene, K.; Inkeniene, A.M.; Savickas, A.; Masteikova, R. and Brusokas, V., 2009. Analysis of the antimicrobial activity of propolis and lysozyme in semisolid emulsion systems. Acta Pol. Pharm. Vol. 66, pp: 681-688.
  27. Reverter, M.; Bontemps, N.; Lecchini, D.; Banaigs, B. and Sasal, P., 2014. Use of plant extracts in fish aquaculture as an alternative to chemotherapy: Current status and future perspectives. Aquacult. Vol. 433, pp: 50-61.
  28. Tacon, A., 1990. Standards methods for the nutrition and feeding of farmed fish and shrimp.
  29. Trichet, V.V., 2010. Nutrition and immunity: an update. Aquaculture Research. Vol. 41, No. 3, pp: 356-372.
  30. Wang, Y., 2009. Prebiotics: Present and future in food science and technology. Food Research International. Vol. 42, pp: 8-12.
  31. Whyte, S.K., 2007. The innate immune response of finfish- a review of current knowledge. Fish and Shellfish Immunol.Vol. 23, pp: 1127-1151.
  32. Yeman, M.R. and Yount, N.Y., 2003. Mechanisms of antimicrobial peptide action and resistance. Pharmacol. Rev. Vol. 55, pp: 27-55.
  33. Zar, J., 1994. Biostatistical analysis. Prentice-Hall, New York. 622 p.
  34. Zhang, X.; Hecker, M.; Park, J.; Tompsett, A.R.; Newsted, J.; Nakayama, K.; Jones, P.D.; Newsted, J.L.; Au, D.W.T.; Kong, R.Y.C.; Wu, R.S.S. and Giesy, J.P., 2008. Real-time PCR array to study effects of chemicals on the hypothalamic-pituitary-gonadal axis of the Japanese medaka. Aquatic Toxicology. Vol. 88, pp: 173-182.
  35. Zhang, Y.A.; Salinas, I.; Li, J.; Parra, D.; Bjork, S.; Xu, Z.; LaPatra, S.E.; Bartholomew, J. and Sunyer, J.O., 2010. IgT, a primitive immunoglobulin class specialized in mucosal immunity. Nature Immunology. Vol. 11, pp: 827-835.