اثرات سطوح مختلف برگ سبز مو بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

10.22034/AEJ.2021.289447.2555

چکیده

در این آزمایش اثرات سطوح مختلف برگ سبز مو بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار از سن 65 تا 77 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) مورد استفاده قرار گرفتند. جیره ­های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد و جیره‌های حاوی 1/5، 3 و 4/5 درصد برگ سبز مو. استفاده از برگ سبز مو خشک شده در جیره‌ها دارای اثرات معنی‌دار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و فراسنجه‌های خونی مرغ‌ها ‌بود (0/05>P). بالاترین درصد تولید تخم‌مرغ، بیش ترین مقدار تولید توده‌‌ای تخم‌‌مرغ و خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل خوراک، کم ترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌‌مرغ تولیدی و کم ترین مقدار اسید اوریک خون با استفاده از 3 درصد برگ سبز مو در جیره‌ها مشاهده شد. استفاده از 4/5% برگ سبز مو باعث بهبود اکثر صفات کیفی تخم‌مرغ‌ها شد. هر چند که ضخامت پوسته تخم‌مرغ‌ها را کاهش داد. با استفاده از برگ سبز مو، تعداد گلبول‌های سفید خون نسبت به شاهد افزایش یافت. به طور کلی می توان اظهار داشت که در مرغ‌های تخم گذار استفاده از 3 درصد برگ سبز مو خشک شده در جیره موجب بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ و کاهش  هزینه خوراک می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of different levels of green grape (Vitis vinifera L.) leaves on performance, egg traits and blood metabolites of laying hens

نویسنده [English]

  • Ali Nobakht
Department of Animal Science, Maragheh Branch, Islamic Azad University, Maragheh, Iran
چکیده [English]

An experiment was conducted to evaluate the effects of using different levels of green grape leaves on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Experiment was carried out in a completely randomized design with 192 laying hens (Hy LineW-36) in 4 treatments and 4 replicates from 65 to 72 weeks. Experimental diets included: 1) control group with no green grape leaves, in 2 until 4 treatments the level of green grape leaves were 1.5, 3, and 4.5%. Adding green grape leaves into laying hens diets significantly affected their performance, egg quality traits, blood biochemical and immunity parameters (P<0.05). The highest amounts of egg production percentage, egg mass, feed intake, the best feed conversion ratio and the lowest price for production per kilogram of egg, the lowest level of blood uric acid were resulted by using 3% green grape leaves. Yolk color index, eggshell, albumin and egg yolk weights improved by using 4% green grape leaves, whereas the eggshell thickness decreased. In contrast with control group, the count of white blood cells by using green grape leaves increased. The overall results showed that using 3% green grape leaves significantly improved the performance and reduced the feed price for production per kilogram of egg in laying hens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Green grape leaves
  • Egg quality
  • Laying hens
  • Blood metabolite
  • Performance
  1. Farkhoy, M., Sigharody, F. and Niknafas, F., 1994. Poultry breeding. Second Edition. Coasar Publication. 150-266. (In Persian)
  2. Al-kirshi, R.A., Alimon, A.R., Zulkifli, I., Sazili, A., Zahariand, W. and Ivan, M., 2010. Utilization of mulberry leaf meal (Morus alba) as protein supplement in diets for laying hens. Italian Journal of Animal Science. 9(3): 43-51.
  3. Onwudike, O.C. and Oke, O.L., Total substitution of leaf protein in the ration of laying hens. Poultry Science. 40: 1650-1652.
  4. Akande, T.O.; Adeyeri, M.K. and Long, O.G.; 2008. Nutritional and economic value of leaf meal (Tal-ephrosia bracteolata) in diet of laying hens. Journal of Animal and Veterinary Advances. Vol. 7, No. 7, pp: 784-788.
  5. Akande, T.O., Adeyeri, M.K. and Long, O.G., 2006. Nutritional and economic value of leaf meal (Tal-ephrosia bracteolata) in diet of laying hens. Journal of Animal and Veterinary Advances. 7(7): 784-788.
  6. Monagas, M., Hernandez- Led,, Gomez- Condoves, C. and Bartolomen, B., 2006. Commercial dietary ingredients from Vitis vinifera L. leaves and grape skins: antioxidant and chemical characterization. Journal of Agricultural Food Chemistry. 54: 319-327.
  7. Kiesewetter, H., Koscielncy, J., Kalus, U., Vix Peil, J.M., Petrini, O., Van Toor, B.S. and deMey, C., 2000. Efficacy of orally administered extract of red vin leaves as 195 (folia Vitis vinifera) in chronic venous insufficiency (stages I-II). A randomized, double-blind- placebo-controlled trial. 50: 109-117.
  8. Gharib Naseri, M.K., Zarei, M. and Amirei, O., 2006. Spasmolytic effect of Vitis vinifera leaf extract on rat colon. Daroo. 14: 203-207. (In Persian)
  9. Tayer, M., Nobakht, A. and Pishjangh, J., 2012. Effects of different levels of green grape (Vitis vinifera) leaves on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. International Research Journal of Applied and Basic Sciences. 3(1): 103-111.
  10. Armstrong, W.D., Featherston, W.R. and Rogler, J.C., 1974. Effects of bird-resistant sorghum grain and commercial tannins on chick performance. Poultry Science. 53: 2137-2142.
  11. National Research Council (NRC). 1994. Nutrient requirements of poultry. 9th ed. National Academy Press. Washington. DC.
  12. AOAC. 2002. Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC.
  13. Janssen, W.M.M.A., 1989. European Tables of Energy Values for Poultry Feedstuffs. 3 rd. ed. Beekbergens Netherlands: Spelderhdt Center for Poultry Research and Information Services.
  14. Nazifi, S., 1997. Poultry Hematology and Clinical Biochemistry. 1ed. Shiraz University Press. 173-209. (In Persian)
  15. SAS Institute. 2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute , Cary, NC.
  16. Valizadeh, M. and Moggaddam, M., 1994. Experimental Design in Agriculture 1. Pishtazan Elem Publication. 129-136. (In Persian)
  17. Nobakht, A. and Mehmannavaz, Y., 2010. Investigation the effects of using of Thymus vulgaris, Lamiaceae menthapiperita, Oreganum valgare medicinal plants on performance, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal Animal Science. 41: 129-136.