بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف دو پروبیوتیک Lactobacillus spp و Bacillus spp در آب مخازن پرورش لارو بر شاخص های کیفی لارو میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

10.22034/AEJ.2021.307114.2663

چکیده

پروبیوتیک ­ها نقش مهمی در بهبود شاخص ­های رشد، تولیدمثلی و سیستم ­ایمنی در سخت ­پوستان و سایر آبزیان دارند. میگوی پاسفید غربی مهم ترین گونه پرورشی رایج در کشور است و تکثیر آن به‌صورت گسترده در مراکز تکثیر انجام می‌شود. در این پژوهش اثرات دو پروبیوتیک باسیلوس و لاکتوباسیلوس بر شاخص ­های کیفی شامل شاخص مرحله لاروی، شاخص وضعیت لاروی، وزن خشک لارو، درصد بازماندگی لارو، هم زمانی رسیدن لاروها به پست ­لارو، زمان رؤیت اولین پست ­لارو، طول دوره لاروی و تست­ های استرس شوری و فرمالین با هدف بررسی بهبود شاخص ­های کیفی رشد و ایمنی لارو میگو وانامی مورد بررسی قرار گرفت. برای این تحقیق، چهار تیمار شامل تیمار شاهد (بدون پروبیوتیک) و سه تیمار با سه سطح غلظت CFU/g ۱۰5×1 و ۱۰5×3 و ۱۰5×6 از پروبیوتیک باسیلوس و سه غلظت­ CFU/g ۱۰۶×1 و ۱۰۶×3 و ۱۰۶×6 از پروبیوتیک لاکتوباسیلوس به آب مخازن لاروی میگوی وانامی در طول یک دورة لاروی اضافه شد. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص ­های کیفی لاروی در سطح 3 هر دو پروبیوتیک باسیلوس و لاکتوباسیلوس بهترین پاسخ و به ترتیب 7/28±62 و 3/2±67 درصد بازماندگی، وزن خشک 22/23±138 و 3/99±139 میکروگرم، شاخص مرحله لاروی 0/11±11/46 و 0/26±11/55، شاخص وضعیت لاروی 0/13±1/88 و 0/06±1/86، هم زمانی رسیدن لاروها به پست لارو 0/23±1/45 و 0/04±1/41 روز، زمان پیدایش اولین پست لارو 1/52±7/70 و 1/10±7/50 روز، طول دوره لاروی 0/60±9/11 و 0/73±8/91 روز و آزمون ­های استرس­ شوری و فرمالین نیز بیانگر تفاوت معنی ­دار برای همة شاخص ­ها به جز شاخص وزن خشک و زمان پیدایش اولین پست ­لارو برای پروبیوتیک باسیلوس می ­باشند. بر اساس نتایج به دست آمده دو پروبیوتیک باسیلوس و لاکتوباسیلوس باعث افزایش رشد، دگردیسی سریع ­تر، بازماندگی بیش تر و افزایش کیفیت تحمل به استرس در لارو میگوی پاسفید غربی می­ شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of different levels of Lactobacillus spp and Bacillus spp probiotics in larval-culture tanks on larvae quality indices of Litopenaeus vannamei

نویسندگان [English]

  • Mostafa Alishiri Joonaghani
  • Kamran Rezaei Tavabe
  • Gholamreza Rafiee
  • Bahman Jamshidi
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

The past studies have shown that the use of some probiotics has improved growth, reproductive and immune systems in crustaceans. Litopenaeus vannamei is the most important culture species of crustaceans in the country and this shrimp grows better than other shrimps. In this study, the effect of both probiotics based on quality indicators includes: larval stage index (LSI), larval condition index (LCI), larval dry weight, larval survival, Simultaneity of larval maturation to post larvae, time of emergence of first post larvae, duration of larval period and salinity and formalin stress tests in order to investigate Improvements in qualitative growth indices and immune system of Vanami shrimp larvae were examined. For this purpose, three concentrations of Bacillus probiotic with dose 6×105, 3×105 and 1×105 and three concentrations of Lactobacillus probiotic with dose 6×106, 3×106 and 1×106   were added to the water tank of Vanami shrimp larvae. The results showed that the larval quality indices at level 3 of both Bacillus and Lactobacillus probiotics were the best response and respectively, respectively 67±3.2 and 62±7.28, dry weight 139±3.99 and 138±22.23, larval stage index 11.55±0.26 and 11.46±0.11, larval condition index 1.86±0.06 and 1.88±0.13, Simultaneity of larval maturation to post larvae 1.45±0.23 and 1.41±0.04, time of emergence of first post larvae 7.5±1.1 and 7.7±1.52, duration of larval period 8.91±0.73 and 9.11±0.6 and salinity and formalin stress tests also show significant differences for all indicators except dry weight index and time of emergence of the first larval post for Bacillus probiotic. Finally, it can be concluded that the use of both probiotics increases growth, faster development, and longer survival and increases the resistance of the immune system.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Probiotics
  • Bacillus
  • Lactobacillus
  • Litopenaeus vannamei
  1. Shigeno, T., 1995. The effect of bosentan, a new potent endothelin receptor antagonist, on the pathogenesis of cerebral vasospasm. Neurosurgery. 37(1): 87-9116.
  2. Seenivasan, C., Saravana Bhavan, P. and Radhakrishnan, S., 2011. Effect of probiotics (BinifitTM) on survival, growth, biochemical constituents and energy budget of the freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii post larvae. Elixir Aquaculture. 41: 5919-5927.
  3. Falakzadeh, N., Mooraki, N., Anvar, A.A. and Kakoolaki, Sh., 2015. Effects of a probiotic, Pediococcus acidilactici on the growth performance and hematological parameters in the fingerling, Severum (Heros severus). Journal of Animal Environment. 7(2): 211-220. (In Persian)
  4. Vine, N., Leukes, W. and Kaiser, H., 2006. Probiotics in marine larviculture. FEMS Microbiology Reviews. 30: 404-427.
  5. Nimrat, S., Tanutpongpalin, P., Sritunyalucksana, K., Boonthai, T. and Vuthiphandchai, V., 2013. Enhancement of growth performance, digestive enzyme activities and disease resistance in black tiger shrimp (Penaeus monodon) postlarvae by potential probiotics. Aquaculture International. 21: 655-666.
  6. Gatesoupe, F., 1999. The use of probiotics in aquaculture. Aquaculture. 180(1-2): 147-165. ‏
  7. Green, S., 1999. Elevated plasma interleukin-10 levels in acute dengue correlate with disease severity. Journal of medical virology. 59(3): 329-334. ‏
  8. Wyban, J. and Sweeny, G., Shrimp health maintenance. Intensive shrimp production technology. The Oceanic Institute, Hawaii. 103-112. ‏
  9. Briggs, M., 2004. Introductions and movement of Penaeus vannamei and Penaeus stylirostris in Asia and the Pacific. RAP publication. 10: 92.
  10. Raisi, , Jafary, V., Ziaei Nezhad, S. and Pasandi, A.A., 2015.  Effect of probiotics (B. licheniformis, Bacillus subti) on density and growth parameter, caracase component in different density of Litopenaeus vannamei. Journal of Animal Environment. 7(3): 199-204. (In Persian)
  11. Abdollahi Arpanahi, D., Jafaryan, H., Soltani, M. and Gholipour Kanani, H., 2014. The effect of Bacillus probiotics on the growth performance, survival rate and stress resistance of whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) post larvae. Journal of Fisheries Science and Technology. 3(1): 33-44. (In Persian)
  12. Uno, Y. and Kwon, C., 1969. Larval development of Macrobrachiurn rosenbergii reared in the laboratory. Journal of the Tokyo University Fisheries. 55: 179-191.
  13. Nhan, R. and Tom, Ch., 2009. Classifying affective states using thermal infrared imaging of the human race. IEEE Transactions on Biomedical Engineering. 57(4): 979-987. ‏
  14. New, W.H. and William, H., 2003. A history of Canadian literature. Vol. 5149. McGill-Queen's Press-MQUP.
  15. Huber, I., Spanggaard, B., Appel, K.F., Rossen, L., Nielsen, T. and Gram, L., 2004. Phylogenetic analysis and in situ identification of the intestinal microbial community of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Journal of Applied Microbiology. 96: 117-132.
  16. Castex, M., Lemaire, P., Wabete, N. And Chim, L., 2009. Effect of dietary probiotic Pediococcus acidilactici on antioxidant defences and oxidative stress status of shrimp Litopenaeus stylirostris. Aquaculture. 294: 306-313.
  17. Stanier, R., The organization of the photosynthetic apparatus in purple bacteria. The general physiology of cell specialization. McGraw-Hill Book Co., Inc., New York. 242-252.
  18. Fernandez, R., Sridhar, M. and Sridhar, N., 2011. Effect of lactic acid bacteria administered orally on growth performance of Penaeus indicus (H. Milne Edwards) juveniles. Research Journal of Microbiology. 6(5): 466-479.
  19. Saurabh, S. and Sahoo, P., 2008. Lysozyme: an important defense molecule of fish innate immune system. Aquaculture Research. 39: 223-239.
  20. Ziaei-Nejad, S., Rezaei, M., Takami, G., Lovett, D., Mirvaghefi, A. and Shakouri, M., 2006. The effect of Bacillus spp. bacteria used as probiotics on digestive enzyme activity, survival and growth in the Indian white shrimp Fenneropenaeus indicus. Aquaculture. 252: 516-524.
  21. Talpur, A., Ikhwanuddin, M., Abdullah, M. and Bolong, A., 2013. Indigenous Lactobacillus plantarum as probiotic for larviculture of blue swimming crab, Portunus pelagicus (Linnaeus, 1758): Effects on survival, digestive enzyme activities and water quality. Aquaculture. 416: 173-178.
  22. Zokaeifar, H., Balcázar, J., Saad, C., Kamarudin, M., Sijam, K. and Arshad, A., 2012. Effects of Bacillus subtilis on the growth performance, digestive enzymes, immune gene expression and disease resistance of white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish Shellfish Immunol. 33: 683-689.
  23. Hoseinifar, S., Roosta, Z., Hajimoradloo, A. and Vakili, F., 2015. The effects of Lactobacillus acidophilus as feed supplement on skin mucosal immune parameters, intestinal microbiota, stress resistance and growth performance of black swordtail (Xiphophorus helleri). Fish and Shellfish Immunology. 42: 533- 538.
  24. Ringo, E., Olsen, R., Gifstad, T., Dalmo, R., Amlund, H., Hemre, G. and Bakke, A., 2010. Prebiotics in aquaculture: A review, Journal of Aquaculture Nutrition. 16: 117-136.