تأثیر ویتامین E و اسانس نعناع فلفلی بر پارامترهای ایمنی و وضعیت آنتی ‎اکسیدانی جوجه‎ های گوشتی تحت تنش حمل و نقل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

10.22034/AEJ.2021.308662.2652

چکیده

هدف از آزمایش حاضر بررسی تاثیر ویتامین E و اسانس نعناع فلفلی بر وزن بدن، وزن کیسه زرده، ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم و فرآسنجه های بیوشیمیایی خون در جوجه های گوشتی تحت تنش حمل و نقل در زمان های یک، چهار و هشت ساعت بود. آزمایش به صورت آرایش فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 12 تیمار، چهار تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. فاکتور اول افزودنی (گروه اول: شاهد مثبت بدون افزودنی، گروه دوم: شاهد منفی با استفاده از روغن زیتون، گروه سوم: ویتامین E به مقدار 0/6 میلی گرم برای هر جوجه و گروه چهارم تغذیه با اسانس نعناع فلفلی به مقدار 0/5 میلی گرم برای هر جوجه) و فاکتور دوم مدت زمان انتقال در سه بازه زمانی یک، چهار و هشت ساعت بود. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از ویتامین E و اسانس نعناع فلفلی تاثیر معنی­ داری بر کاهش وزن بدن جوجه ­های تحت تنش حمل و نقل نداشت. اما استفاده از ویتامین E باعث کاهش وزن کیسه زرده در مقایسه با تیمار شاهد مثبت گردید (0/05>P). زمان‏ های انتقال 1، 4 و 8 ساعت تاثیر معنی‏ داری بر کاهش وزن بدن و کیسه زرده در جوجه‏ های گوشتی نداشت. تاثیر ویتامین E و اسانس نعناع فلفلی بر مقدار کلسترول، HDL و LDL معنی‏ دار نبود. سطح تری‏ گلیسرید خون تفاوت معنی‏ داری بین تیمارها نشان داد (0/05>P). کم ترین مقدار تری‏ گلیسرید سرم در جوجه‏ های گروه شاهد مثبت و نعناع فلفلی دیده شد. میزان تری‏ گلیسرید سرم تفاوت معنی ­داری بین زمان ‏های انتقال نشان داد (0/05>P). بیش ترین مقدار تری‏ گلیسرید در یک ساعت اول انتقال و کم ترین میزان تری ­گلیسرید هشت ساعت پس از زمان انتقال مشاهده گردید. سطح گلوکز سرم به طور معنی ­داری تحت تاثیر تیمار زمان انتقال قرار گرفت (0/05>P). بیش ترین سطح گلوکز خون یک ساعت پس از انتقال و کم ترین آن در ساعت چهار مشاهده شد. تاثیر نوع افزودنی بر مقدار پروتئین تام سرم، مقدار مالون دی ‏آلدئید و ظرفیت آنتی ‏اکسیدانی معنی‏ دار نبود. ویتامین E و اسانس نعناع فلفلی تاثیر معنی ‏داری بر فعالیت هورمون‏ های T3 و T4 نداشتند. با توجه به نتایج تحقیق حاضر استفاده از ویتامین E  و اسانس نعناع فلفلی تاثیر چندانی در بهبود وضعیت آنتی­ اکسیدانی و کاهش تنش حمل و نقل جوجه­ ها نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of vitamin E and peppermint (Mentha piperita L) on blood biochemical parameters and antioxidant status in broiler chicks under transportation stress

نویسندگان [English]

  • Ali Fatemi
  • Babak Masouri
  • Bahman Parizadian Kavan
Department of animal science, Faculty of agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
چکیده [English]

    The present experiment aimed to investigate the effect of vitamin E and peppermint essential oil on body weight, yolk sac weight, serum antioxidant capacity, and blood biochemical parameters in broilers under transport stress at times one, four, and eight hrs. The first factor of additive (first group: positive control without additive, second group: negative control using olive oil, third group: vitamin E in the amount of 0.6 mg per chicken and the fourth group of feeding with peppermint essential oil in the amount of 0.5 mg per chick) and the second factor was the transfer time in three-time intervals of one, four and eight hours. The results showed that the use of vitamin E and peppermint essential oil did not have a significant effect on weight loss in chickens under transport stressHowever, the use of vitamin E reduced the weight of the yolk sac compared to the positive control treatment (P<0.05). Transfer times of 1, 4 and 8 hours had no significant effect on body weight and yolk sac in broilers. The effect of vitamin E and peppermint essential oil on cholesterol, HDL, and LDL was not significant. Blood triglyceride levels showed a significant difference between treatments (P<0.05). The lowest serum triglyceride was observed in positive control chickens and peppermint. Serum triglyceride levels showed a significant difference between transfer times (P<0.05). The highest amount of triglyceride was observed in the first hour of transfer and the lowest amount of triglyceride was observed eight hours after transfer time. Serum glucose level was significantly affected by transfer time treatment (P<0.05). The highest blood glucose level was observed one hour after transfusion and the lowest at four hr. The effect of additive type on total serum protein content, malondialdehyde content, and antioxidant capacity was not significant. Vitamin E and peppermint essential oil had no significant effect on the activity of T3 and T4 hormones. According to the results of the present study, the use of vitamin E and peppermint essential oil had little effect on improving the antioxidant status and reducing the transport stress of chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chicks
  • Peppermint
  • Road transport
  • Vitamin E
  1. Decuypere, E., K., Bruggeman, V. and Bamelis, F., 2001. Theday-old chick. A crucial hinge between breeders and broilers. World’s Poultry Science Journal. 34: 127-138.
  2. Mitchell, M.A. and Kettlewell, P.J., 1998. Physiological stress and welfare of broiler chickens in transit. Poultry Science. 77(12): 1803-1814.
  3. Fairchild, B.D., Northcutt, J.K., Mauldin, J.M., Buhr, R.J., Richardson, L.J. and Cox, N.A., 2006. Influence of water provision to chicks before placement and effects on performance and incidence of unabsorbed yolk sacs. Journal of Applied Poultry Research. 15: 538-543.
  4. Mitchell, M.A. and Kettlewell, P.J., 2009. Welfare of poultry during transport a review. In: Proceedings of 8th Poultry Welfare Symposium, Cervia, Italy. 90-100.
  5. Bautil, A., Buyse, J. and Everaert, N., 2014. Interactions between spread of hatch and delayed feed access with emphasis on the intestinal lipase activity. MSc Diss. KU Leuven, Leuven. 42(3): 1-14.
  6. Mujahid, A., Pumford, N.R., Bottje, W., Nakagawa, K., Miyazawa, T., Akiba, Y. and Toyomizu, M., 2007. Mitochondrial oxidative damage in chicken skeletal muscle induced by acute heat stress. Journal of Poultry Science. 44: 439-445.
  7. Delles, R.M., Xiong, Y.L., True, A.D., Ao, T. and Dawson, K.A., 2014. Dietary antioxidant supplementation enhances lipid and protein oxidative stability of chicken broiler meat through promotion of antioxidant enzyme activity. Poultry Science. 93: 1561-1570.
  8. Abdollahi, A., Rosenholtz, N.S. and Garvin, J.L., 1993. Tochopherol micro entraction method with application to quantitative analysis of lipophilic nutrients. Journal of Food Science. 58: 663-666.
  9. Chen, J.Y., Latshaw, J.D., Lee, H.O. and Min, D.B., 1998. Tocopherol content and oxidative stability of egg yolk as related to dietary tocopherol. Journal of Food Science. 63: 919-922.
  10. Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M., 2003. The effects of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in5turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33: 89-94.
  11. Aridogan, B.C., Baydar, H., Kaya, S., Demirci, M., Ozbasar, D. and Mumcu, E., 2002. Antimicrobial activity and chemical composition of some essential oils. Archive Pharmology Research. 25: 860-864.
  12. Beuchat, L.R. and Golden, D.A., 1998. Antimicrobials naturally in foods. Food Technology. 11: 134-142.
  13. Hong, J.C., Steiner, T., Aufy, A. and Lien, T.F., 2012. Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock. 144: 253-262.
  14. Iqbal, M., Cawthon, D., Wideman, R.F., Beers, F. and Bottje W.G., 2002. Antioxidant enzyme activities, and mitochondrial fatty acids in pulmonary hypertension syndrome (PHS) in broilers. Poultry Science. 81: 252-260.
  15. Statistical analyses system (SAS). 2003. SAS Users Guide: Statistics. Ver. 6. Cary, NC.
  16. Nijdam, E., Delezie, E., Lambooij, E., Nabuurs, M.J.A., Zailan, A.R.M., Decuypere, E. and Stegeman, J.A., 2005. Feed withdrawal of broilers before transport changes plasma hormone and metabolite concentrations. Poultry Science. 84: 1146-1152.
  17. Elrom, K., 2000. Handling and transportation of broilers; welfare, stress and meat quality: Part V: Transport to the slaughterhouse. Israeli Journal of Veterinary Medicine. 56: 111-123.
  18. Chou, C., Jiang, D.D. and Hung, Y.P., 2004. Risk factors for cumulative mortality in broiler chicken flocks in the first week of life in Taiwan. British Poultry Science. 45: 573-577.
  19. Khan, K.A., Khan, S.A., Aslam, A., Rabbani, M. and Tipu, M.Y., 2004. Factors contributing to yolk retention in poultry: A review. Pakistan Veterinary Journal. 24: 46-50.
  20. Noy, Y. and Sklan, D., 2003. Crude protein and essential amino acid requirements in chicks during the first week post-hatch. British Poultry Science. 44: 266-275.
  21. Weeks, C. and Nicol, C., 2000. Poultry handling and transport. 363-384 in Livestock Hanling and Transport. Grandin, T., ed. 2nd ed. CAB International, Wallingford, UK.
  22. Valadi, M., 2017. Glucose and calcium gluconate and vitamin C injection on blood biochemistry parameters, yolk sac absorption rate and weight loss in newly hatched broiler chickens during road transportation. Master's thesis. Faculty of Agriculture, Lorestan University. (In Persian)
  23. Freeman, B.M., 1987. The stress syndrome. Journal of World's Poultry Science. 43: 15-19.
  24. Yalcin, S., Ozkan, S., Urkmut, L.T. and Siegel, P.B., 2001. Responses to € heat stress in commercial and local broiler stocks. 1. Performance traits. British Poultry Science. 42: 149-152.
  25. Tahami, Z. and Hosseini, S.M., 2021. Effect of Cinnamomun cassia, Origanum vulgare and Capsicum annuum extracts in first period on performance, carcass characteristics and blood parameters of Broiler chickens. Journal of Animal Environment. 13(1): 173-182. (In Persian)
  26. Rashidi, A.A., Gofrani lvari, Y., Khatibjoo, A. and Vakili, R., 2010. Effects of dietary fat, vitamin E and zinc on immune response and blood parameters of broiler reared under heat stress. Research Journal of Poultry Scienve. 3: 32-38.
  27. Minka, N.S. and Ayo, J.O., 2011. Modulating role of Vitamin C and E against transport-induced stress in pullets during the hot-dry conditions. ISRN Research in Veterinary Science. 497138: 10 p.