اثرات استفاده از ملاس چغندرقند همراه با سدیم پلی‌استایرن سولفونات بر عملکرد، ویژگی‌های لاشه و رطوبت فضولات در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق، بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس همراه با سدیم پلی‌استایرن سولفونات در تغذیه جوجه‌های گوشتی بود. این آزمایش بر روی تعداد 480 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در دو دوره 24-11 روزگی و 42-25 روزگی در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با آرایش آزمایش فاکتوریل 4×3 با 12 تیمار شامل سه سطح ملاس (صفر، 5/7 و 15 درصد جیره) و چهار سطح رزین سدیم پلی‌استایرن سولفونات (صفر، 0/5 ، یک و 1/5 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) با چهار تکرار و 10 جوجه در هر تکرار انجام شد. در 24-11 روزگی تیمار حاوی 15 درصد ملاس در مقایسه با تیمارهای حاوی 5/7 درصد و فاقد ملاس در مورد افزایش وزن زنده بدن و مصرف خوراک بیش ترین مقدار را داشت (0/05>P). اما در 42-25 روزگی و کل دوره آزمایش اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. اختلاف معنی‌داری بین تیمارها در مورد ضریب‌تبدیل غذایی مشاهده نشد. اثر سطوح مختلف سدیم پلی‌استایرن سولفونات بر عملکرد معنی‌دار نبود. اثر سطوح ملاس و سدیم پلی‌استایرن سولفونات بر درصد لاشه خالص، درصد سینه و درصد ران‌ معنی‌دار نبود. در بررسی اثر تیمارها بر درصد وزن کبد، درصد وزن لوزالمعده، درصد وزن سنگدان، درصد وزن قلب، درصد وزن روده، درصد وزن روده‌ کوچک، طول روده‌ کوچک، درصد وزن روده‌ باریک به وزن سنگدان و درصد چربی حفره‌ شکمی اختلافی بین تیمارها مشاهده نشد. در بررسی اثر سطوح مختلف ملاس بر رطوبت فضولات تیمار حاوی 15 درصد ملاس بیش ترین مقدار رطوبت فضولات را نسبت به تیمارهای حاوی 7/5 درصد و فاقد ملاس داشت (0/05>P). سطح یک گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن سدیم پلی‌استایرن سولفونات نسبت به سایر سطوح بیش ترین اثر را روی کاهش رطوبت فضولات داشت (0/05>P). طبق نتایج به دست آمده افزودن سطوح مختلف سدیم پلی استایرن سولفونات به غیر از کاهش رطوبت فضولات اثری روی سایر موارد بررسی شده در این آزمایش نداشت. در این آزمایش به لحاظ رطوبت فضولات سطح قابل توصیه سدیم پلی استایرن سولفونات، یک گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تعیین شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of using sugar beet molasses with sodium polystyrene sulfonate on performance, carcass characteristics and excreta moisture in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Yashar Vakil Faraji
  • Yahya Ebrahimnezhad
  • Naser Maheri Sis
  • Ramin Salamatdoust Nobar
Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to investigate the effects of using different levels of molasses with sodium polystyrene sulfonate on the nutrition of broiler chickens. This experiment was performed on 480 male broiler Ross 308 chicks in two periods of 11-24 days and 25-42 days in a completely randomized design with a 3 × 4 factorial arrangement with 12 treatments including three molasses levels (zero, 7.5 And 15% of diet) and four levels of sodium polystyrene sulfonate resin (zero, 0.5, 1 and 1.5 g / kg body weight) with four replications and 10 chickens per replication. In 11-24 days, the treatment with 15% molasses compared to treatments with 7.5% and no molasses had a significant increase in body weight and feed consumption (P<0.05) But no significant difference was observed in 25-42 days and the whole experimental period. There was no significant difference between treatments in feed conversion ratio. The effect of different levels of sodium polystyrene sulfonate on performance was not significant. The effect of molasses and sodium polystyrene sulfonate levels on pure carcass percentage, breast percentage and thigh percentage was not significant. In examining the effects of treatments on liver weight percentage, pancreas weight percentage, gizzard weight percentage, heart weight percentage, intestine weight percentage, small intestine weight percentage, small intestine length, small intestine weight percentage to gizzard weight and abdominal fat percentage, there was no significant difference observed between the treatments. In study of different levels of molasses effect on waste moisture, The treatment containing 15% molasses had the highest amount of waste moisture compared to the treatments containing 7.5% and without molasses (P<0.05). The level of one gram per kilogram of body weight of sodium polystyrene sulfonate compared to other levels had the greatest effect on reducing the moisture content of waste (P<0.05). According to the results, addition of different levels of sodium polystyrene sulfonate had no effect on other items examined in this experiment, except for the reduction of waste moisture. In this experiment, the recommendable level of sodium polystyrene sulfonate, one gram per kilogram of body weight, determined in terms of waste moisture.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Beet molasses
  • Broiler chickens
  • Performance
  • Potassium
  • Sodium polystyrene sulfonate
  1. Abdelgader, M., Haren, H.I.H., Ismoyowati, I. and Iriyanti, N., 2019. Effect of beet molasses as a source of energy on performance of broiler chickens. The 1st Animal Science and Food Technology Conference, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 372:(1) 012041. DOI:1088/1755-1315/372/1/012041
  2. AOAC International. 2002. Official methods of analysis 17th ed, Association of Analytical Communities, Arlington. VA.
  3. Ashtiani, S.R.M., Shivazad, M. and Nik Khah, A., 1991. The use of beet molasses in broiler nutrition. Iranian J Agric Sci. 22(1): 63-75. (In Persian)
  4. Beygi, M., Hajimoradloo, A., Hoseinifar, H. and Jafarnode,, 2020. Effect of different levels of dietary beet molasses on body composition and liver enzymes of common carp (Cyprinus carpio). J Anim Environ. 12(3): 329-334. DOI: 10.22034/AEJ.2020.120029. (In Persian)
  5. Beygi, M., Hajimoradloo, A., Hoseinifar, and Jafarnode, A., 2021. Effect of different levels of dietary beet molasses on growth and survival indices, intestinal flour bacillus and papyrus length of common carp (Cyprinus carpio). J Anim Environ. 13(1): 325-330. DOI: 10.22034/ aej.2021.133920. (In Persian)
  6. Chamberlain, D.G., Robertson, S. and Choung, J., 1993. Sugars versus starch as supplements to grass silage: effects on ruminal fermentation and the supply of microbial protein to the small intestine estimated from the urinary excretion of purine derivatives in shee J Sci Food Agric. 63(2): 189-194.
  7. Elgilani, H.M., 2007. The feeding value of sugar cane molasses in broiler diets [Dissertation]. Sudan University. Sudan. 100 p.
  8. Elshreef, A.Y., 2010. Effect of molasses levels source of energy on broiler performance [Dissertation]. University of Khartoum. 160 p.
  9. Ezihe, C.O. and Dagih, A.A., 2019. Effect of molasses on performance, hematology and serum chemistry of broiler chickens. Sokoto J Vet Sci. 17(2): 60-64.
  10. Gultemirian, M.L., Corti, H.R., Perez Chiaia, A. and Apella, M.C., 2014. Fermentation in vitro of a mixture of dietary fibres and cane molasses by the cecal microbiota: Application on mineral absorption through the lying hen's colonic epithelium. Anim Feed Sci and Technol. 191: 76-82.
  11. Hussein, A.S., Al ghurair, J., John, P.G.K., Habib, H.M. and Sulaiman, M., 2016. Graded levels of sugar syrup in broiler rations and its effect on growth performance and blood biochemical parameters. Anim Nutr. 2(3): 180-185.
  12. John, P.G.K., 2008. Sugar syrup the new energy feed for poultry. Poult World. 24(2): 12-13.
  13. Leeson, S. and Zubair, A.K., 1994. Nutrition of the broiler chicken around the period of compensatory growth. Poult Sci. 76(7): 992-999.
  14. Mahagna, M. and Nir, I., 1996. Comparative development of digestive organs, intestinal disaccharidases and some blood metabolites in broiler and layer-type chicks after hatching. Br Poult Sci. 37(2): 359-371.
  15. Ndelekwute, E.K., Uzegbu, H.O., Igwe, I.R., Nosike, R.J., Odoemelam, V.U. and Inyan, U.O., 2010. Effects of administration of molasses through drinking water on growth and conformation parameters of meat-type chicken. Anim Prod Res Adv. 6(1): 30-34.
  16. Ndelekwute, E.K., Okereke, C.O., Unah, U.L., Assam, E.D. and Okonkwo, A.C., 2015. Effects of different level of molasses solution on carcass yield, internal organ and economic performance of finisher broiler chickens. Int J Agric Rural Dev. 18(2): 2252-2256.
  17. Plumb, D., 2011. Plumb’s veterinary drug handbook, 7th edition. Wisconsin: PharmaVe t Inc; 3235-3238.
  18. Scholtyssek, S., 1978. Quality and pigmentation of the broiler skin. World’s Poult Sci J. 34(4): 222-229.
  19. Scott, M.L., Nesheim, M.C. and Young, R.J., 1982. Nutrition of the chicken, 3rd Scott and Associates, Ithaca, New York.
  20. Waldroup, P.W., 1981. Use of molasses and sugars in poultry feeds. World’s Poult Sci J. 37(3): 193-202.
  21. Xing, J., Kang, L. and Jiang, Y., 2011. Effect of dietary betaine supplementation on lipogenesis geneexpression and CpG methylation of lipoprotein lipase gene in broilers. Mol Biol Rep. 38(3): 1975-1981
  22. Yasin, M., Rahman, , Islam, S., Khatun, M.M. and Hossain, M.E., 2018. Effect of supplementing molasses on productive performance, carcass characteristics and hemato biochemical parameters in broilers. Indian J Poult Sci. 53(3): 305-331.