1
گروه شیلات، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، صندوق پستی: 151-63615
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر صندوق پستی: 7516913817
چکیده
هدف از این بررسی ارزیابی مقایسه ای استفاده از آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) و ویتامین E در جیره غذایی ماهی کپورمعمولی در مواجهه با فلز سنگین کادمیوم می باشد. تعداد 225 قطعه ماهی کپور (3±34 گرم) به پنج گروه تقسیم شدند: بچه ماهیان گروه اول (شاهد) و دوم (بدون افزودنی) با استفاده از جیره غذایی استاندارد کپور، گروه سوم با جیره غذایی حاوی 1 درصد پودر آویشن شیرازی، گروه چهارم با جیره حاوی میزان اضافی 100 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E و گروه پنجم از تلفیق آویشن و ویتامین E با سطوح مشابه تیمارهای قبلی به مدت 45 روزتغذیه شدند. سپس بچه ماهیان در معرض غلظت زیرکشنده کادمیوم (1/5 میلی گرم در لیتر) قرار گرفته و شاخص های رشد و سلامت در تمامی گروه ها در روزهای 3، 7 ،10 و 15 اندازه گیری شد. شاخص های کبدی، احشایی و صفراوی در گروه های دریافت کننده آویشن بهبود معنی داری نشان داد. درصد وزن به دست آمده، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه، بازده تاثیر غذایی و نرخ موثر جذب پروتیین نیز در گروه های دریافت کننده آویشن بهبود یافت (0/05>p). بر مبنای نتایج این پژوهش، استفاده از گیاه آویشن در جیره غذایی ماهی کپورمعمولی موجب جلوگیری از بروز اثرات منفی ناشی از مواجهه با کادمیوم گشته و بهبود شاخص های مختلف رشد و سلامت در این ماهی را به دنبال داشت. مقایسه اثر بهبودی آویشن و ویتامین E نیز موید اثر حفاظتی بیش تر آویشن نسبت به ویتامین E بر رشد و سلامت ماهی بود.