بررسی میزان زنده مانی تاثیر تغذیه لارو ماهی آزاد خزر (caspius Salmo trutta) با سیست کپسول زدایی شده آرتمیا اورمیانا (Artemia urmiana)

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش به بررسی تاثیر جایگزینی سیست دکپسوله آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana) در خوراک مرحله لارو ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) بر شاخص زنده­ مانی آن پرداخته است. تحقیق حاضر در قالب طرح کامل تصادفی (CRD) با 4 گروه آزمون غذایی شامل : تیمار 1 ( جیره شاهد غذای فرموله تجاری)، تیمار 2 (جیره با 25درصد سیست پوسته ­زدایی شده آرتمیا و75 درصد خوراک کنسانتره)، تیمار 3 (جیره با 50 درصد سیست پوسته ­زدایی شده آرتمیا و50 درصد خوراک کنسانتره)، تیمار 4 (جیره با 75 درصد سیست پوسته ­زدایی شده آرتمیا و 25 درصد خوراک کنسانتره) تا وزن 1 گرمی انجام گرفت. این آزمایش در تراف­ های 4 گانه که با توری فلزی چشمه ریز به 3 قسمت مساوی تقسیم شده و تعداد 300 قطعه لارو در هر قسمت با 2 تکرار و کل تراف  900 لارو انجام گرفت. لاروهای تهیه شده از مرکز تکثیر کلاردشت در ابتدا به دقت توزین و میانگین وزنی و زی­توده در هر تیمار مشخص گردید. وزن اولیه لاروها به­­ ترتیب 25±120 میلی­ گرم بود. در طول دوره آزمایش درصد زنده مانی (SR) محاسبه شد. مقایسه میانگین (انحراف از معیار±) درصد زنده ­مانی گروه­ های آزمون نشان داد که تیمار 2 با 0/19±98/41 درصد بالاترین و تیمار 1 با 1/21±86/83 درصد پایین ­ترین زنده ­مانی را داشت. مقایسه این شاخص در تیمارهای 2 تا 4  اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/05<p) ولی در مقایسه  با تیمار 1 اختلاف معنی داری مشاهده گردید (0/05>p). با توجه به اطلاعات به ­دست آمده از این تحقیق می ­توان نتیجه گرفت که تغذیه با سیست کپسول­ زدایی شده آرتمیا اورمیانا به طور معنی­ داری در کاهش تلفات مرحله  لارو ماهی آزاد خزر موثر است.

کلیدواژه‌ها


  1. آذری­ تاکامی، ق.، 1383. اهمیت پژوهش ­های علمی- کاربردی در تغذیه آبزیان پرورشی ایران. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. صفحات 464 تا 466.
  2. آق، ن. و یحیی ­زاده، م.، 1375. آرتمیا اورمیانا سیکل زندگی و ارزش غذایی. انتشارات موسسه تحقیقات و آموزش شیلات ایران.  95 صفحه.
  3. آق، ن.، 1378. تولید انبوه آرتمیا در آزمایشگاه. گزارش نهایی طرح پژوهشی، معاونت پژوهشی دانشگاه ارومیه. 88 صفحه.
  4. آق. ن. و حسینی­ قطره، س.ح.، 1381. بررسی میزان پروتئین، چربی و پروفایل اسیدهای چرب آرتمیای دریاچه ارومیه در مراحل مختلف رشد. پژوهش سازندگی. شماره 54، صفحات 85 تا 89.
  5. بهرامیان، ب.، 1377. تعیین اندازه طول و وزن بچه ماهی آزاد دریای خزر مناسب برای رهاسازی در رودخانه های مساعد (Smolt). موسسه تحقیقات شیلات ایران، معاونت تکثیر و پرورش  آبزیان شیلات ایران.
  6. شفرد، ج. و بروپیچ، ن.، 1991. پرورش تراکم ماهی (ترجمه : تاری، م.، معتمد، م) انتشارات دانشگاه گیلان. صفحات 87 تا 88.
  7. طیبی، ن.، 1382. بررسی اثرات دما و زمان برداشت بر قابلیت تخم گشایی و ارزش غذایی آرتمیا ارومیه (Artemia urmiana). پایان ­نامه کارشناسی­ ارشد شیلات، دانشگاه تربیت مدرس تهران. 62 صفحه.
  8. عباسی، ک.؛ ولی ­پور، ع.؛ طالبی­ حقیقی، د.؛ سرپناه، ع. و نظامی، ش.، 1378. اطلس ماهیان ایران آب­ های داخلی گیلان. مرکز تحقیقات شیلات گیلان، بندر انزلی. 113 صفحه.
  9. کلنگی میاندره، ح.، 1383. بررسی رشد و بازماندگی لارو قزل آلای رنگین­ کمان تغذیه شده با غذای کنسانتره و آرتمیا. مجموعه مقالات نخستین همایش ملی شیلات و توسعه پایدار، دانشگاه آزاد اسلامی قائم شهر. 134 صفحه.
  10. لیت ­ریس، ا.، 1374. راهنمای تکثیر و پرورش ماهیان قزل ­آلا و ماهی آزاد. ترجمه عمادی، ح.، چاپ چهارم، انتشارات ماهنامه آبزیان.  212 صفحه.
  11. مشکینی، س. و سیدسجادی، پ.،1386 .ارزیابی اثرات ضد استرسی سیست دکپسوله و ناپلی آرتمیا اورمیانا در لاروهای قزل آلای رنگین­ کمان. پنجمین گردهمایی دامپزشکان علوم بالینی ایران.  اهواز.
  12. نجدگرامی، ا.، 1386. بررسى تأثیر تغذیه اولیه بر رشد لارو نورس قزل­ آلاى رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه تربیت معلم.
  13. نکوئی­ فرد، ع.، 1380. ارائه فرمولاسیون استفاده از سیست دکپسوله آرتمیا ارومیانا در لاروهای تازه به تغذیه افتاده قزل­ آلای رنگین ­کمان پرورشی. اولین همایش دریاچه ارومیه، ارومیه، ایران.
  14. هاشمی، ش.، 1377.  ارزیابی سیست آرتمیای دریاچه ارومیه و بررسی روش­ های بالا بری درصد تخم­ گشایی. پایان­ نامه کارشناسی ارشد شیلات، دانشگاه تربیت مدرس. 53 صفحه.
  15. یاراحمدی، ب.؛ مقدسی، ف. و سیاوشی، ر.، 1385. استفاده از سیست پوسته ­زدایی شده آرتمیا در تغذیه لارو قزل­ آلای رنگین کمان. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 37، صفحات 49 تا  58.
  16. یاراحمدی، ب.، 1383. بررسی استفاده از سیست پوسته ­زدایی شده آرتمیا بر میزان رشد، بقا و سایر شاخص ­های رشد در تغذیه لارو قزل ­آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss). فصلنامه پژوهش و سازندگی. شماره 73، صفحات 118 تا 125.
  17. Azari Takami, G., 1987. The use of Artemia from Urmia Lake (Iran) as food for sturgeon. Artemia research and its application, Ecology, Culturing, Use in aquaculture. Vol. 3, pp: 467-468.
  18. Başçınar, N.S. and Başçınar, N., 2008. Karadeniz alabaligi (Salmotrutta labrax Pallas, 1811) larval arinda Artemia vetozyemkullani miuzerinik asila stirmali biraristirma. Journal of Fisheries Sciences. Vol. 2, No. 3, pp: 447-456.
  19. Gilbert Hernandez, R., 2001. Artemia bio encapsolation. Effect of particles sized on the filtering behavior of Artemia franciscana. J. crustacean Biol. Vol. 21, pp: 435-442.
  20. Hardy, R.W., 2002. Nutrient requirements and feeding of finish for aquaculture Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). CABI Publishing, Wallingford, Oxon, United Kingdom. Vol. 1, pp: 184-202.
  21. Kiabi, B.H.; Abdoli, A. and Naderi, M., 1999. Status of fish fauna in south Caspian Basin of Iran. Zoology in the Middle East. Vol. 18, pp: 57-65.
  22. Korkut, A.Y. and Altan, Ö., 2002. Deniz Balıkları Yetiştiriciliğinde Larval Beslemenin Yerive Önemli Kriterler, E.Ü. Su ürünleri Dergisi. Vol. 19, No. 1-2, pp: 267-270.
  23. Leger, P.; Sorgeloos, P.; Millamena, O.M. and Simpson, K.L., 1985. International study on Artemia: XXV. Factors determining the nutritional effectiveness of Artemia: the relative impact of chlorinated hydrocarbons and essential fatty acids in San Francisco and sanpablo Artemia. J. EXP. Mar. Ecol. Vol. 93, pp: 71-82.
  24. Leger. P., 1986. The use and nutritional value of Artemia as food source. Occagr. Mar. Biol. Ann. Rev. Vol. 24, pp: 521-623.
  25. Lger, P.; Bengtson, D.A.; Sorgeloos, P.; Simpson, K.L. and Beck, A.D., 1987. The Nutritional Value of Artemia: a review. In: sorgeloos, P., Bengtson, D.A., Decleir, W. Jaspers, E. (Eds). Artemia research and its application. Ecology, culturing, use in Aquaculture. Universal press, Wetteren. Vol. 3, pp: 357-372.
  26. Liebaritz, H.E.; Bengtson, D.A.; Maugle, P.D. and Simpson, K.L., 1987. Effect of Artemia lipid fraction on growth and survival of larval inland silversides. In: sorgeloos, P., Bengtson, D.A., Delleir, W, Jasper, E. (Eds). Artemia research and its application Ecology, culturing, use in aquaculture. Universal press, Wetteren. Vol. 3, pp: 469-479.
  27. Lim, L.C.; Cho, Y.L.; Dhert, P.; Wong, C.C.; Nelis, H. and Sorgeloos, P., 2002. Use of decapsulated Artemia cysts in ornamental fish culture. Aquaculture Research. Vol. 33, No. 8, pp: 575-589.
  28. Paul, A. and Megilitsch, R., 1991. Invertebrate Zoology Third Edition. New Yourk Oxford University Press.
  29. Sorgeloos, P., 1980. The use of brie shrimp Artemia in aquaculture, in: Persoone, G., Sorgeloos, P., Roeds, O. Jasper, E. (Eds). The brine shrimp Artemia. Ecology, culturing, use in Aquaculture. Universal Press, Wetteren. Vol. 3, pp: 25-46.
  30. Van stappen, G., 1996. Artemia. In: Manual on the production and use of live food for aquaculture, Eds, Pand. Sorgeloos, P., FAO publications. pp: 101-318.