مقایسه اثرات پروبیوتیک های بومی ماهی سوف سفید (Sander lucioperca) بر پارامترهای خونی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

10.22034/aej.2022.313880.2713

چکیده

هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات پروبیوتیکی باکتری های انتروکوکوس فاسیوم و لاکتوباسیلوس برویس بر پارامترهای خونی ماهی سوف سفید با وزن 1±14 گرم بود. تعداد ماهی ها 225 عدد به صورت کاملاً تصادفی در5 تیمار با سه تکرار و در هر وان به تعداد 15 عدد توزیع شدند. تیمارهای غذایی حاوی انتروکوکوس فاسیوم و لاکتوباسیلوس برویس شامل (1010 ، 108 سلول پروبیوتیک در هر گرم جیره) و تیمار شاهد فاقد پروبیوتیک در سه تکرار به مدت 6 هفته تغذیه شدند و سپس مورد ارزیابی خونی قرار گرفتند. تیمارهای غذایی به ترتیب B2 ,B1 ,A2 ,A1  نام گذاری شدند. A1 (پروبیوتیک انتروکوکوس فاسیوم (تعداد باکتری/گرم 1010 + غذای پایه)، A2 (پروبیوتیک انتروکوکوس فاسیوم (تعداد باکتری/گرم 108 + غذای پایه)، B1 (پروبیوتیک لاکتوباسیلوس برویس) تعداد باکتری/گرم 1010 + غذای پایه)، B2 (پروبیوتیک لاکتوباسیلوس برویس) تعداد باکتری/گرم 1010 + غذای پایه) و تیمار شاهد لاکتوباسیلوس (غذای پایه+ سرم فزیولوژی) بودند. برای اندازه گیری هماتوکریت (HCT) از لوله های مویین هماتوکریت و دستگاه سانتریفیوژ هماتوکریت استفاده شد. هموگلوبین به روش کلرومتریک با طول موج 540 نانومتر در دستگاه اسپکتوفتومتر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان هماتوکریت در تیمار A1 نسبت به تیمار شاهد و A2 افزایش داشت تیمارهای B1 و B2 اختلاف معنی داری نداشتند ولی نسبت به تیمار شاهد افزایش قابل ملاحظه ای داشتند. میزان گلبول سفید در تیمارهای پروبیوتیک، بیش تر از تیمار شاهد بود میزان لنفوسیت ها در ماهی هایی که رژیم های غذایی حاوی پروبیوتیک ها تغذیه داشتند به طور قابل توجهی بیش از تیمار شاهد بود (0/05>P). حجم متوسط گلبول های قرمز (MCV) در تیمارهای A1 و B1 با تیمارهای شاهد، A2 و B2 اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>P). هرچند پارامترهای دیگر از جمله میزان گلبول قرمز خون (RBC)، هموگلوبین (HB)، میانگین متوسط هموگلوبین گلبول های قرمز (MCH) و میانگین متوسط غلظت هموگلوبین سلولی (MCHC) از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشتند (0/05<P). مطالعه حاضر نشان داد که افزودن باکتری های پروبیوتیکی در تیمارهای A1 و B1 ( تعداد باکتری/گرم 1010 + غذای پایه) به جیره غذایی ماهی سوف سفید می تواند اثر مطلوبی بر فاکتورهای خونی ومیزان گلبول سفید آن ها داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Comparison of the effects of native probiotics of whitefish (Sander lucioperca) on blood parameters

نویسندگان [English]

  • Monireh Faeed
  • Javad Daghigh Roohi
  • Seyed Fakhraddin Mirhashemi Nasab
Inland Waters Aquaculture Research Center, Iranian Fisheries Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Bandar Anzali, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to evaluate the probiotic effects of Enterococcus faecium and Lactobacillus brevis on blood parameters of Sander lucioperca weighing 14±1 g. The number of fish was 225 completely randomly distributed in 5 treatments with three replications and 15 in each the ponds. Dietary treatments containing Enterococcus faecium and Lactobacillus brevis (1010, 108 probiotic cells per gram of diet) and probiotic-free control treatments were fed in three replications for 6 weeks and then evaluated for blood. Nutritional treatments were named, A2, A1,B1 ,B2, respectively. A1 (Enterococcus faecium probiotic (number of bacteria/g 1010 + basic food), A2 (Enterococcus faecium probiotic (number of bacteria/g 108+ basic food), B1 (Lactobacillus brevis probiotic) Number of bacteria/g 1010 + Basic food), B2 (probiotic Lactobacillus brevis) number of bacteria /g 1010 + basic food) and control treatment were Lactobacillus (basic food + physiological serum) Hematocrit (HCT) was measured using hematocrit capillary tubes and a hematocrit centrifuge. Hemoglobin by chlorometric method with a wavelength of 540 nm in a spectrophotometer was measured. The results showed that HCT increased in A1 treatment compared to control and A2 groups. There were no significant differences in treatments B1 and B2, but they had a significant increase compared to the control group(P<0.05) Leukocyte count in probiotic treatments was higher than the control group was significantly higher (P<0.05) . Lymphocyte counts in fish fed diets containing probiotics were significantly higher than in the control group. MCV had a significant difference in treatments B1 and A1 and control with A2 and B2 (P<0.05). Howevr, other parameters e.g. RBC, HB, MCH, MCHC had no significant different (P>0.05). The present study showed that the addition of probiotic bacteria in treatments B1, A1 to the diet of Sander lucioperca can have a favorable effect on their blood factors.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Entrococcus faecium
  • Lactobacillus brevis
  • Sander lucioperca
  • Hematology
  • Probiotic
  1. He, X., Aker, W.G., Leszczynski, J. and Hwang, H.M., 2014. Using a holistic approach to assess the impact of engineered nanomaterials inducing toxicity in aquatic systems. Journal of food and drug analysis. 22: 128-146.
  2. Rezvani Gilkalayi, A., Shoaibi Omrani, B., Safari, R. and Mashayekhi, F., 2017. The effect of probiotic Lactobacillus plantarum on some hematological parameters Siberian sturgeon (Acipenser baerii). Journal of Animal Environment. 9(2): 169-174. (In Persian)
  3. Wang, Y.B., Li, J.R. and Lin, J., 2008. Probiotics in aquaculture: Challenges and outlook. Aquaculture. 281: 1-4.
  4. Hayatbakhsh, M.R., Khara, H., Movahed, R., Rahbar, M. and, Ahmadnejad, M., 2010. Effect of age on fecundity of perch Perca fluviatilis in the Anzali Lagoon (in Iran). Journal of Biology Science. 4(1): 11-17.
  5. Falakzadeh, , Mooraki, N., Anvar, A.A. and Kakoolaki, Sh., 2015. Effects of a probiotic, Pediococcus acidilactici on the growth performance and hematological parameters in the fingerling, Severum (Heros severus). Journal of Animal Environment. 7(2): 211-220. (In Persian)
  6. Binaei, M., Ghiasi, M., Pourgholam, R., Naghavi, A.R. and Saeidi, A.A., 2018. Examination of hematological, biochemical and immune factors of farmed giltfish fed with Bactocell® probiotic. Booklet summarizing the articles of the first national conference of Iran Aquaculture, Bandar Anzali. 120 p. (In Persian)
  7. Kamkar, M., Ghane, M., Pourgholam, R. And Ghiasi, M., 2014. The effect of Bacillus subtilis as a probiotic on the hematological and biochemical factors of the blood of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) following experimental infection with Streptococcus iniae. Journal of Aquaculture Development. 6(1): 91-102. (In Persian)
  8. Moradi, S., Mirvaghefi, A. and Rezaei tavabe, K., 2020. Oral administration of Lactobacillus rhamnosus to reduce the malathion harmful effects on general health and desease resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Animal Environment. 12(2): 137-144. (In Persian)
  9. Hosseini, A., Oraji, H., Yegane, S. and Shahabi, H., 2014. The effect of probiotic Pediococcus acidilactici on growth performance, blood and some serum parameters in Caspian salmon (Salmo trutta caspius). Iranian Scientific Fisheries Journal. 23(2): 35-44. (In Persian)
  10. Clerton, P., Troutaud, D., Verlhac, V., Gabraudan, J. and Deschaux, P., Dietary vitamin E and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) phagocyte functions: effect on gut and on head kidney leucocytes. Fish and Shellfish Immunology. 11: 1-13.
  11. Goldenfarb, P.B., Bowyer F.P. and Hall, E., 1971. Reproductibility in the hematology laboratory: the microhematocrit determination. Am J ClinPathology. 56: 35-39.
  12. Larsen, H.N., 1964. Comparison of various methods of hemoglobin detection of channel catfish blood. Prog. Fish Culture. 26: 11-15.
  13. Leonard, J.B.K. and Cormick, S.D.Mc., 2005. Changes in haematology during upstream migration to American. Fish Biology. 54: 1218-1230.
  14. Benfey, T.J., Sutterlin, A.M. and Thompson, R.J., 1984. Use of erythrocyte measurments to identify triploid salmonid can. J. fish aquaculture. 41: 980-984.
  15. Panigrahi, A., Kiron, V., Kobayashi, T., Puangkaew, J., Satoh, S. and Sugita, H., 2004. Immune responses in rainbow trout Oncorhynchus mykiss induced by a potential probiotic bacteria Lactobacillus rhamnosus JCM 1136. Vet Immunopathology. 102: 379-388.
  16. Nikoskelainen, S., Ouwehand, A., Salminen, S. and Bylund, G., 2001. Protection of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from furunculosis by Lactobacillus rhamnosus. Aquaculture. 198: 229-236.
  17. Balcàzar, J.L., Blas, I.D., Ruiz-Zarzuela, I., Vendrel, D., Gironés, O. and Muzquiz, J.L., 2007. Enhancement of the immune response and protection induced by probiotic lactic acid bacteria against furunculosis in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). FEMS Immunol Med Microbiol. 51: 185-193.
  18. Al-Dohail, M.A., Hasim, R. and Aliyu-Paiko, M., 2009. Effects of the probiotic, Lactobacillus acidophilus, on growth performance, hematology parameters and immunoglobulin concentration in African Catfish (Clarius gariepinus, Burchell 1882) fingerlings. Aquaculture. 40: 1642-1652.
  19. Eissa, N. and Abou-ElGheit E., 2014. Dietary supplementation impacts of potential non-pathogenic isolates on growth performance, hematological parameters and disease resistance in Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of veterinary advances. 25: 712-719.
  20. Giri, S.S., Sukumaran, V. and Oviya, M., 2013. Potential probiotic Lactobacillus plantarum VSG3 improves the growth, immunity, and disease resistance of tropical freshwater fish, Labeo rohita. Fish and Shellfish Immunology. 34(1): 660-666.
  21. Brunt, B. and Austin, B., 2005. Use of a probiotic to control lactococcosis and streptococcosis in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Journal of Fish Disease. 28: 693-701.
  22. Nayak, S., 2010. Probiotics and immunity: A fish perspective. Fish and shellfish Immunology. 29(1): 2-14. doi: 10.1016/j.fsi.2010.02.017.
  23. Ahmadmoradi, M., Soltanian, S., Alishahi, M., Akhlaghi, M., Shahriari, A. and Yektaseresht, A., 2019. Effect of Lactobacillus plantarum nano-microencapsulated with alginate/chitosan on growth performance, nutritional indices and Blood parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Animal Environment. 11(1): 231-238. (In Persian)
  24. Faeed, M., kasra kermanshahi, R., Pourkazemi, M., Darboee, M. and Haghighi karsidani, S., 2016. The effect of the probiotic Enterococcus faecium on hematological and non- specific immune parameters and disease resistance in zander (Sander lucioperca). Iranian Journal of Fisheries Sciences.15(4): 1581-1592.