تأثیر جایگزینی سطوح مختلف تفاله زیتون بر رشد و شاخص های خونی بچه ماهی کپورمعمولی Cyprinus carpio

نوع مقاله : تغذیه

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، ایران، صندوق پستی: 1144

2 گروه علوم دریایی، پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر، دانشگاه گیلان، رشت، ایران، صندوق پستی: 1144

چکیده

هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیرات جایگزینی تفاله زیتون بر شاخص ­های خونی و رشد بچه ماهی کپورمعمولی Cyprinus carpioانجام پذیرفت. ماهی کپورمعمولی با میانگین وزنی 0/00±19/97 گرم و طول متوسط 0/49±10/05 سانتی ­متر با  6 جیره غذایی شامل سطوح صفر، 3، 6، 9، 12و 15 درصد تفاله زیتون به ­مدت 8 هفته در آکواریوم مورد تغذیه قرار گرفتند. غذا­دهی 3 بار در روز در حد سیری ماهیان صورت پذیرفت. پس از طی 57 روز از انجام آزمایش، نتایج  نشان داد اختلاف معنی ­داری در سطح 6 درصد، بین شاخص­ های رشد از نظر وزن، طول، وزن به­ دست آمده، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، غذای مصرفی و شاخص کبدی مشاهده شد اما در شاخص احشاء اختلاف معنی ­­‌دار نبود. پارامتر­های خونی بچه ­ماهی کپورمعمولی نشان داد که در برخی شاخص­‌ها خونی شامل تعداد گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، مونوسیت و MCHC اختلاف معنی­‌داری نبود اما در تعداد گلبول سفید، نوتروفیل، لنفوسیت،MCH  وMCV اختلاف معنی‌­داری مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان ­دهنده تأثیر مثبت جایگزینی تفاله زیتون تا سطح 6 درصد بدون اثر منفی بر  روی عملکرد رشد و فاکتور­های خونی، در جیره بچه ماهی کپور معمولی می ­باشد و می ­توان سطح 6 درصد را به­ عنوان سطح مناسب برای جایگزینی پیشنهاد کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of replacement of different levels of dietary olive pomace on growth Blood Indices of comman carp fingerling (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Kiapasha 1
  • Majidreza Khoshkholgh 1
  • Bahram Falahatkar 2
1 Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Someh Sara, Iran, PO Box: 1144
2 Department of Marine Sciences, Caspian Sea Basin Research Institute, University of Guilan, Rasht, Iran, PO Box: 1144
چکیده [English]

The aim of the present study was to investigate the effects of olive pomace replacement on blood indices and growth of common carp of Cyprinus carpio Common carp with average weight of 19.97 ± 0.05 gr. And average length of 10.55 ± 0.49 centimeters with 6 diets including 0, 3, 6, 9, 12 and 15% olive pomace for 8 weeks in The aquarium was fed. Feeding three times a day at satiation fish was done. After 56 days, the results showed that the 6% level showed the highest growth in terms of weight, length, weight gain, body weight gain, specific growth rate, feed efficiency and liver index But the difference in viscera index was not significant.Blood parameters of common carp showed that in some indices, including RBC, hemoglobin, hematocrit, monocyte and MCHC, no significant differences were observed But in the number of white blood cells, neutrophils, lymphocytes, MCH, MCV, there was a significant difference. The results of this study indicate positive effect of olive pomace replacement to 6% level without negative effect on growth performance and blood factors in common carp ruminant diet. And you can suggest a level of 6% as the appropriate level for replacement.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive pomace
  • Nutrition
  • Growth
  • Common carp
  1. حاجی ­زاده، آ.، 1381. بررسی دانه­ های روغنی در شرایط اقتصاد ملی. ماهنامه دانه­ های روغنی و روغن­ های گیاهی خوراکی. دوره 23، شماره 3، صفحات 11 تا 14.
  2. خوش ­خلق،م.ر.؛ نویریان،ح.ع.؛ موسی ­پورشاجانی،م.؛ محمدی ­برسری، م. و سعیدعزیزی، م.، 1392. تأثیر سطوح مختلف غذایی تفاله زیتون در رشد، ترکیب لاشه و ارزیابی حسی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان پرورشی Oncorhynchus mykiss. نشریه شیلات. دوره 66،  شماره 2، صفحات 133 تا 143.
  3. خوش ­خلق، م.؛ موسی ­پورشاجانی، م. و محمدی ­برسری، م.، 1395. بررسی امکان جایگزینی نسبی تفاله زیتون با برخی اقلام جیره در تغذیه ماهی قزل‌آلای رنگین ‌کمان پرورشی .Oncorhynchus mykiss نشریه شیلات، دوره 69، شماره 2، صفحات 189 تا 200.
  4. دلاوریان، ر.؛ آبرومند، ع.؛ ضیاعی ­نژاد، س. و جواهری ­بابلی، م.، 1393. اثر­های جایگزینی روغن ماهی جیره غذایی با روغن­ های گیاهی (روغن سویا و خرما) بر شاخص­ های رشد، تغذیه و بقاء در کپور معمولیCyprinus carpio. نشریه توسعه آبزی ‌پروری. دوره 8، شماره 3، صفحات 43 تا 51.
  5. رحمدل، ک.ج.؛ نویریان، ح.ع.؛ فلاحتکار، ب. و باباخانی، آ.، 1395. اثر جایگزینی آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان بر رشد، شاخص‌­های خونی و بیوشیمیایی پلاسما در بچه ماهیان انگشت قد کپورCyprinus carpio. فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان. دوره 4، شماره 1، صفحات 50 تا 67.
  6. میرنظامی ­ضیابری، س.ح.، 1377. خواص درمانی زیتون. نشریه دانش نگار. 81صفحه.
  7. Anwar, A.; Ishak, MM.; El-Zeiny, M. and Hassanen, G.D.I., 1982. Activated sewage sludge as a replacement for bran-cotton seed meal mixture for carp, Cyprinus carpio L. Aquaculture. Vol.  28, No. 3-4, pp: 321-325.
  8. AL-Asgah, N.A.; Younis, E.M.; Abdel-Warith, A.A.; EL KHaldy, A.A. and Ali, A., 2011. Effects of feeding olive waste on growth performance and muscle vomposition of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). International Journal of Agriculture and Biology. Vol. 13, No. 2, pp: 239-244.
  9. Alyakrinskyaya, I.O. and Dolgova, S.N., 1984. Hematological features of young sturgeons. Vopr Ikhtiol. Vol. 4, pp: 135-139.
  10. Bransden, M.P.; Carter, C.G. and Nowak, B.F., 2001. Effects of dietary protein source on growth, immune function, blood chemistry and disease resistance of Atlantic salmon (Salmo salar) parr. Animal Science. Vol. 73, No. 1, pp: 105-113.
  11. Chiofalo, B.; Liotta, L.; Chiofalo, V. and Zumbo, A., 2002. La. sansa d’oliva nell’alimentazione degli ovini: effetto sulla composizione acidica del latte (olive cake for ewe feeding: effect on the milk acidic composition). In: Proceedings of the 15th National Congress of S.I.P.A.O.C., Cagliari, Italy. pp: 136-137.
  12. Chilofalo, B.; Liotta, L.; Zumbo, A. and Chiofalo, V., 2004. Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Ruminant Research. Vol. 5, No. 1-3, pp: 169-176.
  13. Dal bosco, A.; Mourvaki, E.; Cardinali, R.; Servili, M.; Sebastiani, B.; Ruggeri, S.; Mattioli, S.; Taticchi, A.; Esposto, S. and Castellini, C., 2012. Effect of dietary supplementation with olive pomaces on the growth performance and meat quality of growing rabbits. Meat Science. Vol. 92, No. 4, pp: 783-788.
  14. DelaHoz, L.; Ordofiez, J.A.; Asensio, M.A. and Cambero, M.I., Sanz, B., 1987. Effects of diets supplemented with olive oil bagasse or technical rendered fat on the apolar lipids and their fatty acid composition of trout (Salmo gairdneri) muscle. Aquaculture. Vol. 66, No. 2, pp: 149-162.
  15. FAO. 2014. Fishery and Aquaculture Statistics Yearbook. FAO Publications, Italy. 103 p. www.fao.org.
  16. FAO. 2015. Food and Agriculture Organization of the United Nation Statistics Division.
  17. FAO. 2016. World food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  18. Harmantepe, F.B.; Aydin, F. and Doğan, G., 2015. The potential of dry olive cake in a practical diet for juvenile hybrid tilapia, Oreochromis niloticus × Oreochromis aereus. Aquaculture Nutrition. Vol. 10, No. 5, pp: 1-10.
  19. Härdig, J. and Höglund, L.B., 1983. On accuracy in estimating fish blood vari ables. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology. Vol. 75, No. 1, pp: 35-40.
  20. Hardy, R.W., 2010. Utilization of plant proteins in fish diets: Effects of global demand and supplies of fish meal. Aquaculture Research. Vol. 41, No. 5, pp: 770-776.
  21. Higgs, D.A.; Mc Bride, J.R.; Markert, J.R.; Dosanjh, B.S.; Plotnikoff, M.D. and Clarke, W.C., 1982. Evaluation of tower and candle rapeseed protein concentrate as protein supplements in practical dry diets for juvenile chinook salmon (Oncorhynchus tshawytscha). Aquaculture. Vol. 29, pp: 1-31.
  22. Jahanbakhshi, A.; Imanpoor, M.; Taghizadeh, V. and Shabani, A., 2013. Hematological and serum biochemical indices changes induced by replacing fish meal with plant protein (sesame oil cake and corn gluten) in the great sturgeon (Huso huso). Comparative Clinical Pathology. Vol. 22, No. 26, pp: 1087-1092.
  23. Jalili, R.; Tukmechi, A.; Agh, N.; Noori, F. and Ghasemi, A., 2013. Replacement of dietary fish meal with plant sources in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss); effect on growth performance, immune responses, blood indices and disease resistance. Iranian Journal of Fisheries Sciences. Vol. 12, No. 3, pp: 577-591.
  24. Jawad, L.; Al-Mukhtar, M. and Ahmed, H., 2004. The relationship between haematocrit and some biological parameters of the Indian shad, Tenualosa ilisha (Family Clupeidae). Animal Biodiversity and Conservation. Vol. 27, No. 2, pp: 47-52.
  25. Kikuchi, K., 1999. Partial replacement of fish meal with corn gluten meal in diets for Japanese flounder (Paralichthys olivaceus). Journal of the World Aquaculture Society. Vol. 30, No. 3, pp: 357-363.
  26. Ladikos, D. and Lougovois, V., 1990. Lipid oxidation in muscle food: A review. Food Chemistery. Vol. 35, No. 4, pp: 295-314.
  27. Ljubojevic, D.; Cirkovic, M.; Novakov, N.; Puvaca, N.; Aleksic, N.; Lujic, J. and Jovanovic, R., 2014. Comparison of meat quality of tench (Tinca tinca) reared in extensive and semi-intensive culture systems. Journal of Applied Ichthyology. Vol. 30, pp: 50-57.
  28. Ljubojevic, D.; Radosavljevic, V.; Puvaca, N.; Zivkov Balos, M.; Dorpevic, V.; Jovanovic, R. and Cirkovic, M., 2015. Interactive effects of dietary protein level and oil source on proximate composition and fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio L.). Journal of Food Composition and Analysis. Vol. 37, pp: 44-50.
  29. Nasopoulou, C.; Smith, T.; Detopoulou, M.; Tsikrika, C.; Papaharisis, L.; Barkas, D. and Zabetakis, I., 2014. Structural elucidation of olive pomace fed sea bass (Dicentrarchus labrax) polar lipids with cardioprotective activities. Food Chemistry. Vol. 145, pp: 1097-1105.
  30. Munker, R.; Hiller, E.; Glass, J. and Paquette, R., 2007. Modern hematology: biology and clinical management. Springer Science & Business Media. ‏ Vol. 864.
  31. Richter, N.; Siddhuraju, P. and Becker, K., 2003. Evaluation of nutritional quality of moringa (Moringa oleifera Lam.) leaves as an alternative protein source for Nile tilapia (Oreochromis niloticus L.). Aquaculture. Vol. 217, No. 1-4, pp: 599-611.
  32. Sansoucy, R., 1985. Olive by-products for animal feed. Food and Agriculture Org.‏ Vol. 43.
  33. Sicuro, B.; Barbera, S.; Dapra, F.; Gai, F.; Gasco, L.; Paglialonga, G.; Battista almegiano, G. and Vilella, S., 2010. The olive oil by-product in ‘rainbow trout Onchorynchusmykyss (Walbaum)’ farming: productive results and quality of the product. Aquaculture Research. Vol. 41, No. 10, pp: 475-486.
  34. Shimeno, S.; Masumoto, T.; Hujita, T.; Mima, T. and Uenos, S., 1993. Alternative protein sources for fish meal in diets of young yellowtail. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries. Vol. 59, No. 1, pp: 137-143.
  35. Soivio, A. and Nikinmaa, M., 1981. Swelling of erythrocytes in relation to the oxygen affinity of the blood of the rainbow trout, Salmo gairdneri Richardson. In: A.D. Pickering (Ed.), Stress and Fish, Academic Press, London. pp: 103-119.
  36. Viola, S.; Mokady, S.; Rappaport, U. and Arieli, Y., 1982. Partial and complete replacement of fishmeal by soybean meal in feeds for intensive culture of carp. Aquaculture. Vol. 26, No. 3-4, pp: 223-236.
  37. Weber, R.E. and Jensen, F.B., 1988. Functional adaptations in hemoglobins from ectothermic vertebrates. Annual Review of Physiology. Vol. 50, No. 1, pp: 161-179.
  38. Yansari, A.T.; Sadeghi, H.; Ansari-Pirsarai, Z. and Mohammad-Zadeh, H., 2007. Ruminal dry matter and nutrient degradability of different olive cake by–products after Incubation in the Rumen Using Nylon Bag Technique. International Journal of Agriculture & Biology. Vol. 11, pp: 39-43.
  39. Yildirim, O. and Guroy, D., 2015. Effects of dietary olive pomace meal levels on growth performance, feed utilization and bio-economic analysis of juvenile tilapia (Tilapia zillii). Romanian Biotechnological Letters. Vol. 20, No. 6, pp: 10982-10987.